Museum met kinderen: 101 keer het leukste kindermuseum van Nederland

Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor jonge kinderen en tieners!

Een paar weken geleden vroeg ik op Facebook en Instagram wat jullie favoriete museum is en wat er nog op jullie wensenlijstje staat. Wat kwamen er veel leuke reacties! In dit artikel vind je dan ook de allerleukste musea op een rijtje. En mis jij nog een museum? Stuur dan een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Museum met kinderen: 101 keer het leukste kindermuseum van Nederland. Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor jonge kinderen en tieners!


Inhoudsopgave: naar het museum met kinderen


Scroll lekker door de lijst, of klik snel door naar musea in: Groningen / Friesland / Drenthe / Overijssel / Gelderland / Utrecht / Flevoland / Noord Holland / Zuid Holland / Zeeland / Noord Brabant / Limburg.


Kindermuseum in Groningen


Het Groninger Museum ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er moderne kunst, fotografie, mode en design. Er zijn ook een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten en een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.


Kindermuseum in Friesland


Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden. Hier kun je de natuur zien, horen, ruiken en voelen, zowel boven als onder water en in de lucht en op het land. Je kunt hier ook veel zelf doen, er zijn allerlei workshops.

Het Friese Museumdorp in Allingawier bij Makkum: openluchtmuseum in karakteristieke terpdorp. Je kunt er ook naar het restaurant, een speurtocht doen, kabouters zoeken en naar de speeltuin.

Modelspoor Museum in Sneek: klein museum met verschillende modelspoorbanen. Kinderen kunnen de treintjes in gang zetten door op knopjes te drukken, met landschappen waar je niet snel op uitgekeken raakt. Ook zijn er speurtochten en een speelhoek. Het zit in het monumentale stationsgebouw waar de trein nog steeds aankomt, dus je kunt er met de trein heen gaan.


Kindermuseum in Drenthe


In Roden, tussen Groningen en Assen, zit Museum Kinderwereld, een speelgoedmuseum, met antiek speelgoed, zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en Lego.

Ooit ging ik met collega’s naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen bij Assen, maar meerdere lezers vertellen enthousiast dat het is ook erg leuk is voor kinderen. Zo hebben ze speurtochten, een klauterbajes, ritje met de Boevenbus en kleuren en tekenen in de tekencel.

Museumdorp Orvelte is een openluchtmuseum. Het is een dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er ook een kinderboerderij met speeltuin en een kindvriendelijk restaurant. Lees ook onze review over Museumdorp Orvelte.

Orvelte: Museumdorp met kinderboerderij, speeltuin en kindvriendelijk restaurant


Kindermuseum in Overijssel


Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo is leuk voor kleine uitvinders, je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen onder leiding van een docent aan de slag kunnen. Nienke vertelt er over: “Onze zoon noemt dit museum ‘het knopjesmuseum’. Erg leuk, leerzaam en interactief museum, met in de vakanties workshops voor kinderen!”

De Museumfabriek in Enschede zit in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Het is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.

Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp noemt zichzelf belevingsmuseum. Dit natuurhistorische museum heeft een grote collectie bijzondere dieren en fossielen in haar de wonderkamers. Ook kun je er je eigen digitale bos bouwen in Funky Forest. Daarnaast is er een landschapstuin en een tuincafé.

Speelgoedmuseum in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer. We schreven een review over het Speelgoedmuseum.

=> Bekijk ook: Deventer met kinderen en tieners

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals de grote ruimte met bouwspeelgoed, waaronder KAPLA.


Kindermuseum in Gelderland


In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem bij Zwolle kun je vroeger tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Je kunt ook een kijkje nemen in het dagelijks leven van de bakker van nu. Roos vertelt: “En dan met name de show van de bakker, zo leuk!”

In Beekbergen kun je bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij heel veel oude stoomtreinen bekijken en er een rit mee maken.

In het Kristalmuseum in Borculo bij Zutphen kun je fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen bekijken. Voor feestjes heeft het kristalmuseum speciale doe-activiteiten voor kinderen.

Het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur, tussen Barneveld en Amersfoort, neemt je mee terug in de tijd. Toen er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden.

Het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld toont de geschiedenis van kip en ei. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. Voor de kinderen is er een speurbrief voor een tocht door het museum. Er is ook eierveiling waar kinderen kuikentjes mogen vasthouden.

In het Marechausseemuseum in Buren bij Tiel leer je de taken van de marechaussee kennen. Kinderen mogen zich verkleden als een Marechaussee en leren tijdens een speurtocht over de geschiedenis en taken van de Marechaussee.

Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Binnen in het mooie oude fort zie je van alles over cartografie en navigatie. Buiten zijn doolhoven en kan je jezelf met een pontje over een drijvende kaart van Nederland trekken.

Arnhem en Nijmegen

In Park Sonsbeek in Arnhem ligt het Watermuseum. Kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. Als het regent of koud is kun je binnen van alles doen, maar in de zomer kun je er ook leuke dingen buiten doen. Lees ook onze review over het Watermuseum.

Bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem waan je je terug in de tijd, het is een soort dorp met verhalen uit allerlei tijden. Irma vertelt: “Voor oudere kinderen is de daar aanwezige interactieve tentoonstelling De canon van Nederland zeer de moeite waard.” Daarnaast kunnen kinderen in dit museum met allerlei workshops meedoen of gewoon lekker rondrennen natuurlijk, want het is buiten. Wij gingen er vorig jaar met een grote groep kinderen heen, daar is het ook heel geschikt voor.

museum met kids: de leukste kindermusea van Nederland

In Berg en Dal, bij Nijmegen, is het Afrikamuseum. Er is een binnenmuseum en een buitenmuseum, waar je Afrikaanse dorpen en woonerven kunt bekijken.

Bij Muzieum Nijmegen kun je van alles ervaren over zien en niet zien. Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Daarnaast kun je ook van alles zelf ontdekken.


Kindermuseum in Utrecht


Met jongetjes en meisjes die gek zijn op treinen kun je naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Daardoor kun je met mooi weer ook lekker even in de zon kan zitten, terwijl de kinderen een rondje rijden in met treintje, even een pauze in het museum bezoek.

Voor peuters en kleuters is het Nijntje Museum in Utrecht leuk. Je moet er wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat. Lees ook onze review over het Nijntje Museum.

Nijntje museum uitje met peuters en kleuters in Utrecht

Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht toont een verzameling automatisch spelende muziekinstrumenten, waarvan de meeste nog steeds muziek kunnen maken. Voor kinderen is er een speurtocht met Orgelaapje Toon en ze kunnen zelf het lievelingsliedje van aapje Toon componeren, programmeren en spelen.

Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik: met vaste tentoonstellingen over water en de romeinen. Het museum is interactief, je kunt een virtuele parachutesprong maken en door inzet van de waterlinie zelf de vijand verslaan. Ook is er de Waanzinnige Boomhut Doe Expo Ruimte-Reis.

In het Nationaal Militair Museum in Soest is van alles te zien over het leger, waaronder heel veel spannende oude voertuigen, een tip van Deborah.


Kindermuseum in Flevoland


Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen die gek zijn op vliegtuigen. Je kijkt er vliegtuigen, er zijn speeltoestellen en er is een uitkijktoren.

Bij Batavialand in Lelystad bekijk je het VOC schip de Batavia, maar ook allerlei aspecten van de Nederlandse scheepvaarthistorie. Er worden ook allerlei kinderactiviteiten georganiseerd. Buiten is er ook van alles te doen: een speeltuin, een springkussen en een vluchtsimulator.

Bij Almere Jungle kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken. Het is onderdeel van Stadslandgoed De Kemphaan met Stichting Aap, de stadsboerderij, een klimparcours en een labyrint.


Kindermuseum in Noord Holland


De kop van Noord Holland

Den Helder is een plek waar je traditioneel veel marinemensen ziet. Het Marinemuseum zit dan ook in Den Helder. Behalve een indrukwekkende collectie, zijn er ook ontdekkingstochten en een kinderatelier. Marije vertelt: “Mijn jongens (9 en 6 jaar) zijn helemaal weg van het Marinemuseum in Den Helder. Een heel interactief museum, je kan er ook in een echte onderzeeër kijken! Mijn kinderen raken er niet uitgekeken. Fijn is dan dat je met de museumkaart gratis toegang hebt.”

Het Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder ligt aan de voormalige Rijkswerf in een gebouw dat vroeger dienst deed als machinewerkplaats, een stoer museum met spannende verhalen en mooie boten.

Bij Ship in IJmuiden ervaar je een zeesluis. Marije vertelt: “Dat gaat over hoe sluizen werken, de bouw van de grootste sluis ter wereld in IJmuiden, wat leeft en groeit er allemaal in dat gebied en nog veel meer! Ook is Ship heel interactief. Er werken erg betrokken, vriendelijke mensen die je graag nog meer vertellen en uitleggen. Erg leuk!”

Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk bij Heerhugowaard is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Je kunt deelnemen aan de veiling en voor kinderen zijn er spelletjes. Je kunt ook zelf een boot huren om door het mooie gebied te varen.

Het Kaasmuseum ligt aan het beroemde Waagplein in Alkmaar. Je leert hier over de bereiding van kaas en er is een speurtocht voor kinderen.

Het midden van Noord Holland

Teylers Museum in Haarlem toont al sinds 1784 voorwerpen van kunst en wetenschap. Voor kinderen zijn er speurtochten en games en op sommige dagen workshops Kunst en Vliegwerk.

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. Lees ook onze review over het Zuiderzeemuseum.

Bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maken kinderen een toffe reis met stoomtram en een boot, nog een tip van Charlotte.

De Zaanse Schans is een soort openluchtmuseum. Het ziet er nog uit als in de 18e en 19e eeuw, met prachtige houten huisjes en molens, met een bakkerijmuseum, klompenmakerij, kaasmakerij, tingieterij en allerlei winkeltjes. Anne vertelt dat ook het Zaans Museum met de Verkade experience leuk is: “Het is kleinschalig, interactief, leerzaam, leuk nostalgisch voor pappa’s/mamma’s en hoogtepunt van mijn kids (2 en 3 jaar), met koekjes/chocola fabriek waar ze hun eigen chocoladereepwikkel maakten!” Naar de Zaanse Schans kun je ook een tour boeken bij Tours & Tickets, leuk als familie uitje.

Amsterdam centrum

Wetenschapsmuseum Nemo is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Lees ook onze review van Wetenschapsmuseum Nemo.

Dagje Nemo Science Museum in Amsterdam met kinderen

Het Paleis op de Dam, officieel Koninklijk Paleis Amsterdam, is eens in de zoveel tijd open voor bezoekers. Wat is er nou leuker dan in een echt paleis rondkijken? Monique vertelt: “Er is een hele leuke (gratis) interactieve kinder audiotour waarbij ze een leuk cadeautje kunnen ‘verdienen’.”

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Met audiotour en een tentoonstelling voor kids. En niet te vergeten het VOC schip. Vlakbij zit duurzaam restaurant Kanteen25 op het Marineterrein, met speelruimte die ook leuk is voor oudere kids.

Bij Fotomuseum FOAM leren kinderen met het spelboek FotoBaas spelenderwijs over begrippen in de fotografie, door een combinatie van doe- en kijkopdrachten (ook voor thuis), daarnaast zijn er voor families regelmatig inloopworkshops aan een lange tafel met limonade en workshopmaterialen. Let hier wel even op welke tentoonstelling er is, niet alles is even interessant voor kinderen.

In de Hermitage wisselt de collectie eens in de zoveel tijd. Bij de tentoonstelling krijg je een speurtocht voor kinderen. Naast de Hermitage kun je lunchen in de Hoftuin. Lees ook onze review van de Hermitage.

In de Hermitage zit ook Outsider Art, een kleine dependance van van Het Museum van de Geest. Met kunst gemaakt door mensen in psychiatrische instellingen en andere bijzondere achtergronden. Wat onze kids erg leuk vinden: ze mochten er met stiften overal op tekenen en schrijven.

Het Amsterdam Museum toont van alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst.

Amsterdam Zuid

Het Rijksmuseum is ook voor kinderen leuk.  Er zijn speciale familierondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Karin vertelt: “Er zijn superleuke speurtochten door het museum.”

Bij het Van Gogh Museum moet je ruim op tijd reserveren. Voor kids is er een speurtocht, voor tieners een checklist. Bekijk hier ons verslag op Instagram.

Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen. Maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus.

Het Moco Museum heeft hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram en spreekt dus veel oudere kids en tieners aan.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

The Upside Down Amsterdam is een Instagram museum vlakbij de RAI, een populaire plek bij veel tieners.

Amsterdam heeft een Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door. Lees ook onze review van de Museumtramlijn.

Amsterdam Oost

Tropenmuseum Junior in Oost heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een speciaal kindergedeelte.

Naast dierentuin Artis is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. Lees ook onze review van Micropia.

De Hortus Botanicus zit even verderop. Hier leren kids over planten. Maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. 

JetBrains Techlab is een speelse manier om kennis te maken met de nieuwste technologieën. Denk aan robotica, kunstmatige intelligentie, 3D printen, Augmented en Virtual Reality. Zo kun je er werken en dansen met diverse soorten robots, als een vogel vliegen over wereldsteden en nog veel meer ervaringen opdoen met Virtual en Augmented Reality.

Youseum Amsterdam is een social media experience. In een uur ga je met een interactieve tour door het museum.

Amsterdam Noord

EYE film: bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en leuke activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra activiteiten en workshops. Lees ook onze review van filmmuseum EYE, inclusief andere tips in de buurt.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt.

Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

Street art museum Straat: straatkunstmuseum op het NDSM-terrein.

Wondr Experience was het eerste Instagram museum in Nederland. Je kunt er ook wat eten of drinken bij Pink Beach.

=> Bekijk ook: Amsterdam met kids

NDSM werf in Amsterdam Noord, hier zit ook Street art museum Straat

De zuidoost punt van Noord Holland

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden, het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

Museum met kids: de leukste kindermusea van Nederland - Pampus

In het Muiderslot in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Lees ook onze review van het Muiderslot.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum leidt je door de wereld van televisie en radio. Je gaat zelf aan de slag met media, stapt in de schoenen van een maker, ontdekt hoe invloedrijk media zijn en kijkt terug op de Nederlandse mediageschiedenis. De allerkleinsten kunnen op avontuur in Media Ukkie Land.


Kindermuseum in Zuid Holland


Space Expo in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. Lees ook onze review van de Space Expo.

Archeon in Alphen aan den Rijn is een themapark waar je de geschiedenis van de prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen beleeft. Lita vertelt: “Pre historisch. Middeleeuwen. Romeinse tijd. Volgens mij voor jong en oud leerzaam”. Gaby geeft aan: “Pas geweest met mijn kinderen van 7 en 9. De “doe” dingen zijn vanaf 5/6 echt leuk te doen.”

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam noemt zichzelf de glazen schatkamer van Nederland, met bijzonderste glaswerken. In de glasblazerij kun je zien hoe glasblazers op ambachtelijke wijze van heet vloeibaar glas prachtige glazen kunstobjecten maken.

Space Expo in Noordwijk: museum over ruimtevaart met kinderen.

Leiden en omgeving

Naturalis Biodiversity Center in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief ging er met school heen en was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Lees ook 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Bij Museum Volkenkunde in Leiden ontdek en ervaar je de bijzondere culturen van de wereld. Kinderen gaan op ontdekkingstocht en verzamelen alle Superkrachten in het museum, doen de kleur- en speurroutes, doen het MuseumDobbelspel, nemen deel aan de MuseumJeugdUniversiteit en reizen in fantasievoertuig De Wilde Bus de hele wereld over, van Afrika tot Azië en van Indonesië tot Noord-Amerika.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden maak je een reis door het lichaam van de mens, in 55 minuten met een audiotour. Hester waarschuwt: “Veel testjes in corpus zijn pas leuk vanaf een jaar of 8!” Als je jongere kids hebt kun je dit dus het beste nog even uitstellen.

Bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is regelmatig een kinder expositie, er is een speciale audiotour voor kinderen en een speurtocht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes. Lees ook onze review van Rijksmuseum Boerhaave.

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer gaat over de geschiedenis en toekomst van videogames. Gamers kunnen spelen en ontdekken.

Den Haag centrum

Bij Den Haag Beeld en Geluid, voorheen COMM, ontdek je wat de impact van communicatie is op jou en je omgeving.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is een echt kindermuseum, het is leuk voor kleine en grote kinderen, er zijn allerlei interactieve spelletjes. In ABC met de dieren mee ontmoeten kleintjes al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Over dit museum zijn heel veel lezers enthousiast, Diantha vertelt: “Het is alsof je in één groot boek leeft en loopt.”

Het Mauritshuis in Den Haag toont de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Kinderen gratis naar binnen en kunnen zelf op pad gaan met het Familie-doe-pakket of de Gouden Tour.

Voor stoere kids is Museum de Gevangenpoort in Den Haag interessant, het ligt naast de Hofvijver en het Binnenhof. Het geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

Den Haag buiten het centrum

In het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) zijn de Wonderkamers leuk voor kinderen. Ze kunnen hier dwalen, ontdekken, spelen, leren en je compleet laten verrassen, in een wereld vol beeldende kunst, fotografie, toegepaste kunst, architectuur en mode. De museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten in thematische kamers rondom het labyrint.

Het Museon in Den Haag is een populair-wetenschappelijk museum over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek, met leuke exposities en activiteiten voor kinderen.

Ernaast zit het Omniversum, een filmtheater dat films toont op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee, de noordpool, heel spectaculair op zo’n gigantisch scherm.

Bij Louwman Museum in Den Haag kunnen autofans heel veel oude auto’s bekijken. Voor kinderen is er de interactieve game Louwman Museum Mysterie.

Madurodam heeft tegenwoordig behalve de miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen. Nieuwsgierige kinderen kunnen er al spelend van alles leren over Nederlandse geschiedenis, typisch Nederlandse technologie en zelfs over voetbal. Je museumkaart is niet geldig. Lees ook onze review van Madurodam.

Den Haag heeft een Tourist Tram, een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes, je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, de tram gaat ieder half uur. Lees ook onze review van de Tourist Tram.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Wassenaar

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. Dit relatief nieuwe museum werd door veel lezers getipt. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

Delft 

In Delft kun je een aardewerkfabriek uit de 17de eeuw bezoeken: Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft. De Royal Delft Experience vertelt de geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk. Je bezoekt de fabriek waar ambachtslieden nog volop aan het produceren zijn. Eva vertelt: “Het is ook leuk en leerzaam voor kinderen. Mooi oud gebouw met tuintje.” Ik wacht nog heel even tot mijn kids wat rustiger zijn geworden 😉

De Prinsenhof in Delft is leuk voor kinderen die van geschiedenis houden, want hier werd Willem van Oranje neergeschoten. Deborah vertelde op Instagram: “In het kader van Ruben zijn toets aankomende week over Willem van Oranje gingen we vandaag naar Delft en bezochten daar de Prinsenhof. Echte aanrader, ook voor jongere kinderen! De jongste heeft een speurtocht gedaan, op die manier bekijk je het museum weer anders.”

Rotterdam

Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven en leuke activiteiten voor kinderen. Er is ook een speeltuin binnen en buiten. Ben je nog niet uitgekeken? Future Land op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam laat de nieuwste ontwikkelingen in de Haven zien. Lees ook onze review van het Maritiem Museum.

Het Mariniersmuseum ligt vlakbij de Markthal. Hier meet je je krachten op de indoor hindernisbaan, schiet je vanaf een marineschip en ga je op de foto als marinier. Om de hoek kun je overnachten in de Marinierskamer van Stayokay Rotterdam.

De Kunsthal in Rotterdam organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van 6 tot 12 jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.

Bij Remastered worden de oude Hollandse Meesters bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters. Oude kunst in een tijd van 3d belevingen en social media.

Het Belasting en Douane Museum in Rotterdam heeft als slogan “Leuker kunnen we het wel maken! Van urinebelasting tot slikkerstoilet, van fietsplaatje tot smokkelfiets.” Dat klinkt al goed! Kinderen kunnen een speurtocht doen of zelf op ontdekkingstocht gaan en met speurhond Doerak spelen op het DouaneDek, voor avonturen te land, ter zee en in de lucht.

Kindermuseum en kunstlabaratorium Villa Zebra in Rotterdam is een van de weinige musea speciaal voor kinderen. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kids kunnen workshops doen. Lees ook onze review van Villa Zebra.

=> Bekijk ook: Rotterdam met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels

Villa Zebra

Ten zuiden van Rotterdam

Nationaal Medisch Museum in Dordrecht werd door meerdere lezers getipt. Kinderen raken spelenderwijs vertrouwd met de gezondheidszorg, waarin zij zelf even de hulpverlener zijn. Uiteraard in een doktersjasje of verpleegstersschort en een stethoscoop.

Historyland in Hellevoetsluis is een dinopark over de geschiedenis, leuk voor dinosaurus fans.


Kindermuseum in Zeeland


Terra Maris in Oostkapelle: natuurhistorisch museum over het Zeeuwse landschap en de natuur. Met maquettes, zee-aquarium, skeletten, schelpen en opgezette dieren. In de landschapstuin Hortus Zelandiae kun je de landschapstypen van Zeeland bekijken. En met een schepnetje waterdiertjes vangen en klauteren over klimtoestellen.

Bij Stoomtrein Goes-Borsele kunnen fans van oude treinen hun hart ophalen, je waant je hier in een Thomas de Trein aflevering 🙂 Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

In Muzeeum in Vlissingen vertelt het verhaal over het maritieme heden en verleden van Zeeland. Voor kinderen zijn er een speurtocht en spelletjes.


Kindermuseum in Noord Brabant


De westkant van Brabant

Biesbosch Museumeiland in Werckendam is een natuurmuseum Nationaal Park De Biesbosch. Zowel binnen als buiten leer je over de geschiedenis en de natuur. Er zijn speurtochten en je kunt ook een rondvaart boeken.

Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’ in Oosterhout heeft behalve een voor kinderen heel aansprekende collectie, ook een theaterzaal. Compleet met kijkdozen, maskers en poppenkast.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een familiemuseum over het leven van plant en dier. Voor kinderen is er van alles te doen.

Bij het Textielmuseum in Tilburg leer je van alles over textiel design, kunst en erfgoed. Behalve dat het een museum is, kun je er bijvoorbeeld ook een cursus weven doen. Voor kinderen is er een keer in de maand een speciale rondleiding met telkens een wisselend thema.

De oostkant van Brabant

In het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch vind je twee musea. Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch toont hedendaagse kunst en design, voor scholen zijn er ook kunstlessen. Het Noordbrabants Museum gaat over kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en heeft een Museumrondje langs de collectie, dit leidt kinderen langs hoogtepunten van de collectie. Tijdens de familiezondag zijn er in Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Het Noordbrabants Museum gratis workshops voor kinderen.

Nationaal Monument Kamp Vught is een herdenkingsplek met museum op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog concentratiekamp Kamp Vught was. Een indrukwekkend museum om met wat oudere kinderen te doen. Voor kinderen van 10 tot 12 jaar is er een junior audiotour met verhalen van het voormalig SS-concentratiekamp, vanuit het perspectief van leeftijdsgenoten. Bij de tour hoort ook een fotoalbum met vragen en opdrachten, die kids tijdens de rondleiding kunnen beantwoorden en uitvoeren.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes en in de bioscoop draaien diverse films. Buiten zijn er onder meer de oertijdtuin, oertijdbos en speeltuin.

Motion Experience in Eindhoven noemt zichzelf een belevingsspektakel. Je stapt in een fantasiewereld met meeslepende muziek en enorme vloerprojecties.

Toen we in Eindhoven waren hoorde zoonlief over het DAF Museum, waar hij absoluut heen wilde. Die grote trucks en kleine DAF autotjes bleken een groot succes. Lees ook onze review van het DAF Museum.


Kindermuseum in Limburg


Limburgs Museum in Venlo: vertelt van alles de provincie, zowel over de geschiedenis als over nu. Bij de opening en sluiting van de wisselende tentoonstelling is er altijd iets extra georganiseerd.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Icecarving.nl in Schimmert bij Heerlen: bij dit ijsmuseum bekijk je ijssculpturen. En natuurlijk plaats je daarna een toffe foto op social media.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een museum voor beeldende kunst. Voor kinderen is er een kunst doe boekje of een audiotour en voor het hele gezin een museumdobbelsteen.

Het Natuur Historisch Museum in Maastricht leert nieuwsgierige kids over de natuur en organiseert van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten. Frederique vertelt: “Het is heel erg leuk museum voor kinderen, met mosasaurus skelet!”

Museum met kinderen: 101 keer het leukste kindermuseum van Nederland. Wat zijn er ontzettend veel leuke musea voor kinderen in Nederland! Wil je naar een museum met je kinderen, dan vind je in deze lijst zeker een tof kindermuseum bij jou in de buurt, voor jonge kinderen en tieners!


Tot slot: naar het museum met kinderen


Wat zijn er veel leuke musea voor kids! Mis jij nog een museum waar jullie heel graag heen gaan met de kinderen? Ik hoor het graag via de mail op info [at] leukmetkids.nl.

De leuke update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer staat hij vol tips voor de zomer. Leuke buiten uitjes, vakantiebestemmingen, tips voor buitenspelen, zomer musthaves, tuin tips, knutselideeën, zomerse traktaties, fijne boeken en ook alvast tips voor de zomervakantie. Snel lezen dus!

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids