De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

Wij zitten alweer volop in de Sinterklaas-stemming! Bij ons thuis is eerst altijd zoonlief jarig en daarna begint met Sint Maarten het feestdagenseizoen. En als Sint Maarten geweest is dan is het wat mij betreft officieel Sinterklaastijd!

Gedurende het jaar proberen we samen mooie tradities te vormen, de verjaardag van de kinderen is daar natuurlijk een prachtig moment voor. Zo bakken we ieder jaar samen taart, voor zoonlief is dat mango-appeltaart, hij vraagt er altijd al ruim van te voren naar, dat hoort er echt bij. Daarnaast dragen de kinderen ieder jaar de zelfgemaakte stoffen kroon. Wat ook traditie is, is dat me ik de avond van tevoren pas bedenk dat ik een nieuw getal moet maken, maar als ik de blije gezichten van de kids zie ben ik weer happy.

De traktatie vind ik ieder jaar weer een uitdaging, zoetigheid mag bij ons op school niet. Onze jarige is gek op dinosaurussen, dus we maakten samen een dino traktatie, met koekjes met een pootafdruk en een dino tattoo, verpakt in een zelfgemaakt dino traktatiezakje 🙂

Cathelijne is al druk bezig met de voorbereiding van haar wintersport, ze deelde als ervaren skiër haar tips. Zelf schreef ik het verslag van onze citytrip naar Hamburg met kids, wat een fantastische stad!

De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

Tijd voor Sinterklaas

De kids vinden de feestdagen fantastisch, maar ook wel een beetje spannend, want wanneer zijn de Sinterklaas intocht, pakjesavond, Kerst en Oud en Nieuw nou precies? Daarom maakte ik een feestdagenkalender voor kinderen, voor november en december, tot en met de eerste schoolweek na de kerstvakantie. Zo kunnen ze zien wanneer de feestdagen zijn en wanneer jullie leuke afspraken hebben, want er is ook ruimte voor eigen afspraken.

We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas op televisie, op op zaterdag 17 november in Zaanstad. Maar er zijn nog veel meer leuke intochten en Sinterklaas evenementen.

Om Sinterklaas een beetje te helpen met zijn zoektocht naar cadeaus, maakte ik een lijstje met leuke schoencadeaus, maar ook een lijstje met cadeaus voor pakjesavond. Ook leuk om even te bekijken: de Hema heeft leuk nieuw houten speelgoed in de collectie. Om Sinterklaas cadeaus in te pakken vind je hier leuke ideeën en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas.

Wil je je kind eens op een andere manier verrassen met Sinterklaas? Doe dan net alsof de pieten op zijn of haar kamer hebben gespeeld, een leuk idee van Corrien.

De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

Lekker eten met Sinterklaas

Natuurlijk vind je hier ook fijne recepten voor Sinterklaas, voor marsepein, kruidnoten en pepernoten. Bij ons thuis was het vroeger traditie om speculaas op brood te eten in de tijd rond Sinterklaas, die traditie hebben wij nu overgenomen.

Wil je eens wat anders maken, dan is deze stoomboot-speculaas-cake erg leuk, compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel Knutselen met Sinterklaas

Ieder jaar knutselen we van alles voor Sinterklaas, op Leuk met kids vind je dus heel veel leuke Sinterklaas knutselideeën. Wil je een mooi lampje maken dat je tot eind december kunt laten staan, dan is dit melkpak huisje leuk. Marijke laat zien hoe ze haar ramen Sinterproof maakt.

sinterklaas knutselen

Boeken, liedjes en films over Sinterklaas

Er zijn heel veel leuke boeken over Sinterklaas, ik maakte een overzicht met Sinterklaas boeken en voeg regelmatig nieuwe boeken toe. Is jouw kind toe aan het grote geheim, dan is Sinterklaas Voor Grote Kinderen een leuk boek, te koop bij Bol.com.

YouTube is ook een fantastische inspiratiebron voor ons, voor moderne Sinterklaasliedjes of juist nostalgische Sinterklaasliedjes en voor oude afleveringen van Sinterklaas in Sesamstraat.

Op televisie begint bij RTL Telekids de nieuwe Sinterklaasserie “De Pepernoten Club” vanaf maandag 19 november elke doordeweekse dag om 07.00, 12.05 en 15.50 uur en al eerder op YouTube en Videoland. Bij de NTR is het Sinterklaasjournaal alweer iedere dag te zien om 18.00, het wordt meerdere keren herhaald en is ook via uitzending gemist te bekijken.

Ieder jaar verschijnen er leuke films over Sinterklaas. Wij probeerden Pathé Thuis uit, daarmee kun je thuis tv kijken met je tablet, connected TV of chromecast. Natuurlijk keken we een Sinterklaasfilm. Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer is een film van de Club van Sinterklaas uit 2017. Terwijl Bloem een rondje rijdt op Amerigo raakt het paard zijn hoefijzer kwijt, waardoor hij niet meer op de daken kan rijden. Omdat de pieten het niet mogen weten, wordt Sinterklaas in zijn zoektocht geholpen door Bloem. Terwijl Sinterklaas het al opgegeven heeft zet Bloem door, samen met Gijs, die ze onderweg tegen gekomen waren. Het is al bijna pakjesavond, dus het wordt spannend!

In de bios draait de nieuwste film van de Club van Sinterklaas, genaamd Sinterklaas en de vlucht door de lucht. Deze film gaat over De verwende Floor en haar rijke vader die alles voor haar doet, zelfs de Sint ontvoeren met zijn luchtballon.

Voor in de agenda

☆We kijken natuurlijk allemaal naar de intocht van Sinterklaas en de Pieten, live of op televisie. Dit jaar is de intocht op zaterdag 17 november in de gemeente Zaanstad, op en rond de beroemde Zaanse Schans in Zaandijk. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen maakte ik een lijstje met nog veel meer leuke Sinterklaasintochten.

De Leuke Update #6 | Alles over Sinterklaas

Fijn weekend allemaal!

Wil jij wat delen of wat vragen? Laat het onder dit artikel weten bij de reacties of stuur me een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special, bijvoorbeeld met tips voor een vakantie, kinderkamer inrichting, Sinterklaas of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids