Staycation: tips voor een leuke vakantie thuis met kinderen

Voor veel gezinnen wordt deze vakantie een staycation, thuis met kinderen. Met deze tips maak je er samen een leuke vakantie van.

Eigenlijk zouden we deze vakantie weg gaan, maar dat gaat natuurlijk niet door. In de meivakantie is iedereen thuis met de kinderen en veel gezinnen zullen ook in de zomervakantie overwegen om thuis te blijven. Uitjes kunnen misschien niet op de manier zoals je ze gewend bent. Maar we gaan er zeker een leuke tijd van maken.

Soms is het mooi weer, soms even niet, dus waarschijnlijk zit je ook regelmatig binnen met kinderen. Daarom zijn er tips voor binnen en buiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Staycation: tips voor een leuke vakantie thuis met kinderen

Staycation: tips voor een leuke vakantie thuis met kinderen

Vakantie in de tuin of balkon

Buiten eten

Bij vakantie hoort buiten eten. Als het weer het toelaat ontbijten, lunchen en dineren we buiten. Ook barbecueën hoort echt bij de vakantie. We zetten dus zo vaak mogelijk de bbq aan. Als het tijdens het avondeten te koud is, dan kan het tijdens de lunch. En vergeet de marshmallows niet!

Picknicken kan in het park, maar ook heel goed in je eigen tuin. Kleedje op de vloer, eten in een mooie mand en je waant je op vakantie. Als het buiten regent kan het natuurlijk ook in de woonkamer, of op zolder.

Leestips buiten eten:

Tuinieren

Tuinieren is heel ontspannen voor jezelf. Voor de kinderen is het daarnaast leuk en leerzaam. En als je nu zaadjes en bollen zaait, dan staat de tuin of je balkon tijdens de zomervakantie vol in bloei.

Je eigen moestuin is leuk en leerzaam. Het is een leuke manier om te zien hoe planten groeien en de groenten op je bord worden er meteen leuker van. Je kunt kinderen ook een eigen stukje tuin geven dat ze mogen verzorgen. Tijdens de zomervakantie kun je dan waarschijnlijk groente en fruit eten uit eigen tuin!

Als je op vakantie bent kijk je vaak met veel aandacht naar de natuur en de aanwezige dieren. Dat kan natuurlijk ook in je eigen tuin. Kinderen zijn vaak gek op kleine beestjes zoeken. Lieveheersbeestjes, wormen, pissebedden, mieren, vlinders, je kunt er eindeloos naar kijken. En misschien kun je ze ook tekenen.

Vogels spotten kan ook in je tuin of op je balkon. Als je goed kijkt en luistert zitten er waarschijnlijk heel veel vogels. Zondag Bosdag heeft een leuke gratis download: de Vogel Bingo.

Als je aan bijen denkt denk je aan een bijenkorf, maar wilde bijen zijn vaak “solitaire bijen”. Die leven in kleine holletjes, voor hun is een insectenhotel een fijne plek. Zo’n insectenhotel kun je heel goed zelf knutselen.

Leestips tuinieren:

Buiten spelen

Bij vakantie hoort heel veel buitenspelen. Bij ons betekent dat eindeloos met water klooien, daar kunnen de kinderen uren zoet mee zijn. Dit jaar heb ik wat extra buitenspeelgoed gekocht, zodat ze zich extra lang in de tuin kunnen vermaken.

Vinden jouw kids het lastig om zich in de tuin te vermaken, of zelfs op het balkon? En heb jij daarentegen juist behoefte aan af en toe een momentje voor jezelf? Kort geleden schreef ik een artikel met tips om kids te stimuleren om buiten te spelen in eigen tuin.

Bij vakantie hoort kamperen! Is je tuin groot genoeg, dan kun je een flinke tent of caravan neer zetten. Maar je kunt natuurlijk een klein koepeltentje opzetten in de tuin, zodat kinderen er overdag in kunnen spelen. Of de tipitent van binnen naar buiten halen.

Bij vakantie denk je al snel aan zwemmen. Is het zwembad in het weekend erg vol, dan is er vast wel ergens in de buurt een zwemplas of rivier met strandje. Daarnaast is een zwembadje in de tuin ook heerlijk. Bovendien kun je dat stiekem een beetje verwarmen met wat warm water, als het niet zo warm is. Zwembaden zijn in heel veel formaten te koop bij Bol.com. Tip: koop een goede bijpassende afdekhoes, dan blijft het water langer schoon. Ook van die speciale tegels er onder zijn handig.

Stoepkrijttekeningen kunnen echte kunstwerkjes zijn. Een kunstwerkje waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening! Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen.

Leestips buiten spelen:


De hort op in je eigen buurt

Wandelen en fietsen

Wil je gaan wandelen of fietsen? Kies dan een moment waarop je verwacht dat het niet al te druk is. Paadjes waar je onmogelijk anderhalve meter afstand kunt houden zijn misschien niet zo handig.

Ook in je eigen buurt kun je op ontdekkingstocht, waarschijnlijk zijn er er heel veel plekken die je nog nooit gezien hebt. Of misschien heb je ze wel gezien, maar nog nooit goed bekeken. Probeer eens naar je eigen buurt te kijken zoals je naar een ander land kijkt.

Vinden de kinderen het lastig om zich te vermaken tijdens een wandeling? Neem een bal mee, dan kun je onderweg even voetballen of overgooien. Vliegeren in het park is ook leuk. Of een mooie stoepkrijttekening maken.

Bij vakantie hoort foto’s maken. Niet alleen door jullie zelf, maar ook door de kinderen. Met een oude camera of smartphone kunnen ze oefenen met fotograferen. Tijdens een wandeling, of in de achtertuin. Je kunt de omgeving fotograferen, of elkaar.

En als je een leuke fotoshoot doet, dan kun je het resultaat naar opa en oma sturen! Want vanaf je vakantie stuur je natuurlijk een kaartje naar familie.

Leestips wandelen en fietsen:

  1. GoPro speelgoed camera voor kinderen
  2. Snap! is een boek om beter te leren fotograferen met je smartphone
  3. Tips voor een fotoshoot

Bloemen planten op straat

Deze vakantie ben je thuis met kinderen. Door op straat zaadjes te planten maak je de buurt voor iedereen vrolijker. Dit heet guerrilla gardening, een fenomeen dat in Amerikaanse steden heel erg populair is. Ook in Nederland zie je het steeds meer. Erg leuk om samen met de kids te doen. En daar kunnen al je buren deze zomer dan weer van meegenieten.

Leestips bloemen planten:


Binnen vakantie vieren

Binnen spelen 

Alhoewel ik hoop dat we de hele vakantie lekker naar buiten kunnen met de kinderen, vermoed ik dat we ook wel wat thuis binnen zullen zitten.

Bij vakantie horen spelletjes. En sowieso doen we de laatste tijd meer spelletjes dan ooit. En als het buiten koud is gaan we dus ook heel veel spelletjes doen.

Vakantie is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Hartstikke gezellig en waarschijnlijk vind je van alles terug dat de kinderen vergeten waren. Wat niet meer gebruikt wordt kun je klaar zetten om weg te doen. Naar een jonger neefje of nichtje, een goed doel, een kinderdagverblijf, een koffiehuis met speelhoek, de kringloopwinkel of wat dan ook.

Bij vakantie hoort hutten bouwen, of het nou mooi weer is of niet. Bij slecht weer komt de hut dan ook gewoon onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast.

In de vakantie wordt er sowieso veel gebouwd. Met LEGO, Kapla en ander bouwspeelgoed worden eindeloos bouwwerken gemaakt. Weten de kinderen niet wat ze moeten bouwen? Verzin dan iets in het thema vakantie. Zwembad, huisje, caravan, tent, alles is na te bouwen.

Leestips spelen:

Knutselen en klussen

In de vakantie knutselen de kinderen graag. Vaak bedenken ze zelf iets. Weten ze even niks, dan verzin ik iets dat met lente, zomer of vakantie te maken heeft. Ik maakte daarom ook een overzicht met lente en zomer knutselideeën.

Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek, de rest gaat weg. Sommige knutselwerkjes zijn te groot zijn om in te plakken. Daarvan maken we dan een foto om in te plakken.

De kinderen zijn ook steeds meer bezig met handwerken. De vakantie is een mooi moment om met naald en draad te leren werken, of zelfs met de naaimachine.

Bij een staycation horen voor veel mensen klusjes in huis. Als je kinderen wat ouder zijn kun je samen klussen. Een mooie gelegenheid om de kinderen te leren met gereedschap om te gaan. Vaak kunnen ze meer dan je denkt. Maar het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je ze goed begeleidt. Bijna iedereen heeft wel een verfproject dat nog gedaan moet worden. Heb je nog oud hout en andere materialen liggen? Daar kunnen de kinderen wat moois van timmeren. Een hut, een katapult, pijl en boog en nog veel meer.

Leestips knutselen en klussen:

Thuisbioscoop

Thuis bioscoop spelen is super gezellig. Pak je oude dvd’s uit kast, of kijk een film via Pathé Thuis of Disney+. Popcorn en frisdrank erbij, gordijnen dicht en met zijn allen tegen elkaar op de bank. Kun je er geen genoeg van krijgen? Je kunt natuurlijk ook een film marathon doen.

Leestip thuisbioscoop:

Lekker eten

Je gaat nu even niet op vakantie naar je favoriete land. Maar je kunt wel genieten van eten uit je favoriete land. Een borrel met Griekse olijven en feta. Pizza of pasta uit Italië. Duitse bratwurst en aardappelsalade. Crêpes uit Frankrijk. Amerikaanse hamburgers. Thaise noedels. Spaanse gazpacho. Uit jouw favoriete land kun je vast wel iets bedenken. Met het boek Wereldeters kun je ook een culinaire reis maken.

Mariëlle had een super leuk idee: thuis restaurantje spelen. Iedereen was chic gekleed en de tafel prachtig gedekt. Het diner had meerdere gangen en de borden werden chique opgemaakt. De oudste was de restauranthoudster.

Bij vakantie horen pannenkoeken. We gaan deze vakantie dus zeker pannenkoeken bakken. Lekker veel, zodat we er de dagen erna ook van kunnen genieten.

Gourmetten doen we vooral in de winter. Maar als het slecht weer is in de vakantie, dan pakken we het gourmetstel in plaats van de bbq!

Tijdens de vakantie zoek ik altijd weer wat nieuwe recepten, zodat we wat weer meer variatie hebben na de vakantie. Die kunnen we tijdens de vakantie mooi uitproberen.

Leestips lekker eten:

Uitjes vanuit huis  

Weet je dat je ook virtueel een museum kunt bezoeken? Omdat er veel mensen thuis zijn met kinderen, hebben veel leuke dingen voor de vakantie bedacht. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, het Teylersmuseum, het Anne Frankhuis, het Muiderslot of NEMO Science Museum.

Ook leuk: zelf een schilderij of een ander kunstwerk nabootsen. Bij Tussen kunst en quarantaine op Instagram vind je veel inspiratie.

Heb je Minecraft voor PC of Mac? Dan heeft Geofort Herwijnen wat leuks. Je kunt namelijk op GeoCraft heel Nederland in Minecraft

Sommige docenten zijn begonnen met leuke online cultuurlessen. Zo geeft Buro Bis op Instagram dagelijks een IGTV theaterles en de Muziekschool Amsterdam geeft op IGTV muziekles.

Bij Burgers’ Zoo, Artis en Blijdorp kun je binnenkijken.

Lekker tutten

Kleine meis kijkt altijd met grote ogen naar mijn make-up. Niet dat dat nou heel veel voorstelt, maar toch. Zodra er iets te vieren is vraagt ze of ze ook make-up mag. Ze heeft ook haar eigen nagellak. Samen een dagje tutten vindt ze dus heerlijk. Maskertje in je haar, manicure en pedicure doen en nagels lakken. En ondertussen kletsen we lekker over van alles en nog wat.

Boeken lezen 

Bij vakantie hoort een dik boek. Een mooi boek om de kinderen voor te lezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot.

In de vakantie nemen we altijd een doeboek mee. Van die boeken vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Zo’n doeboek doen we nu dus gewoon lekker thuis.

Leestips boeken:

Fijne vakantie thuis met de kinderen!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids