De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Dit jaar ben ik eerder dan ooit bezig met de feestdagen en om me heen zie ik dat ik niet de enige ben. We zoeken allemaal de gezelligheid in huis op. In deze Leuke Update vind je dan ook veel inspiratie voor Sinterklaas en kerst. Maar natuurlijk ook weer allerlei andere nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids.

de leuke update #33 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids, vol tips voor Sinterklaas en kerst

Tijd voor de feestdagen

Wanneer zijn al die feestdagen nou precies? Dit jaar vragen de kids er misschien wel meer dan ooit naar. Is het al bijna Sint Maarten, komt Sinterklaas al, wanneer zijn pakjesavond, de kerstvakantie en de kerstdagen? Waarschijnlijk vieren we alle feestdagen anders dan andere jaren, maar de data staan vast. Daarom heb ik weer een feestdagenkalender voor kinderen gemaakt. Dat geeft in deze gekke tijd een beetje overzicht voor de kinderen. Zelf hebben we de kalender geprint op gekleurd papier en versierd, zodat hij er extra gezellig uitziet.

Overal zie je dat we al veel eerder dan normaal met Sinterklaas en kerst bezig zijn. Op Instagram, maar ook op straat. Het huis versieren en gezellig met de kinderen knutselen, het helpt ons misschien wel door deze rare periode heen.

Feestdagenkalender voor Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst

Sinterklaas met kids

Hoe kerst gaat verlopen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat Sinterklaas dit jaar anders dan anders wordt is bijna zeker. Maar hoe kun je Sinterklaas corona proof vieren? In dit artikel delen we heel veel ideeën om Sinterklaas corona proof te vieren, van de intocht tot pakjesavond en meer.

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids, vol tips voor Sinterklaas en kerst

Zoonlief is jarig in deze Sinterklaas tijd. Vooraf vraag ik altijd wat ze willen. Bij de kleine man is dat altijd net zoiets als vorig jaar, cheese cake dus. Met pepernoten leek ons wel een leuk idee dit jaar.

Dochterlief en ik hebben dan ook een taart vol strooigoed gebakken. De bovenkant versierden we na het opstijven met verschillende soorten pepernoten en ander strooigoed van de Hema. Dat plakten we vast met Zachte Topping van Dr. Oetker bij Albert Heijn. Het rondje en het getal zijn van fondant. De vormpjes spaarden we ooit bij Albert Heijn.

Op zoek naar meer leuke Sinterklaas recepten? Bekijk dan ook ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen.

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids, vol tips voor Sinterklaas en kerst - pepernotentaart

In de mooie Cirqula multikommen die ik van Mepal kreeg, heeft dochterlief meteen haar bakspulletjes gestopt. Eigenlijk wilde ik er voorraad in bewaren, bijvoorbeeld als we voor meerdere dagen koken. Ik denk dat ik er maar een paar extra moet aanschaffen, want ze zijn ook wel heel leuk voor haar bakspulletjes. En ik houd wel van eigen initiatief!

Mepal Cirqula multikommen bewaardozen

Corrien en ik hebben een aantal hele leuke boeken voor Sinterklaas verzameld! Bijvoorbeeld een Sinterklaasboek van Annie M.G. Schmidt en een van Boer Boris. En een paar toffe liedjesboeken, met een fijne playlist op Spotify. Maar ook AVI boekjes voor startende lezers. Oh ja en een boek voor grote kinderen, die toe zijn aan het geheim van Sinterklaas. In dit artikel laten we al die leuk boeken over Sinterklaas zien.

De leukste boeken over Sinterklaas: liedjesboeken, prentenboeken en boeken voor grote kinderen

Puzzelen voor het goede doel! Want deze mooie Sinterklaaspuzzel is het voor het goede doel. De netto prijs van deze puzzel gaat namelijk naar het Prinses Maxima Centrum. Dat is gespecialiseerd in kinderoncologie, het doet onderzoek naar kinderkanker en behandelt zieke kinderen. Het formaat van de puzzel is 42 bij 30, de puzzel heeft 88 stukjes en is geschikt vanaf 4 jaar. Te koop bij psikhouvanjou en Bol.com.

Deze mooie Sinterklaaspuzzel is het voor het goede doel. De netto prijs van deze puzzel gaat namelijk naar het Pinses Maxima Centrum! Het formaat is 42 bij 30, de puzzel heeft 88 stukjes en is geschikt vanaf 4 jaar

Nog meer Sinterklaas inspiratie:

sinterklaas knutselen

Kerst met kids

Zoals ik al zei, we zijn dit jaar op tijd begonnen. Zo maakten kleine meis en ik deze kerst cake. Super makkelijk, maar hij ziet er wel heel leuk uit. Willen jullie ook wat bakken? Kijk dan even even naar deze zoete kerst recepten om te knutselen met eten.

Kerst recept om te bakken: kerstboom cake

Nog meer kerst inspiratie:

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Heel Holland Bakt Kids

Heel Holland bakt kids blijft een beetje een merkwaardige naam (toch?), daar ga ik geloof ik niet aan wennen. Maar we vonden het programma echt fantastisch. Dochterlief was van tevoren al fan. Toen bleek dat de oude trainer van zoonlief mee deed, zat hij ook aan de buis gekluisterd. En vooral dochterlief vraagt sindsdien nog meer om iets te bakken dan daarvoor. Het resultaat zie je hierboven!

Dit is een soort Heel Holland Bakt, maar dan met LEGO. Kleine meis vond de LEGO Friends Bakwedstrijd zo leuk dat ze hem van haar zakgeld besloot te kopen. Wachten tot Sinterklaas was geen optie. Nu speelt ze dus dagelijks de kookwedstrijd na. De set is te koop bij Bol.com.

Heel Holland Bakt maar dan met LEGO: LEGO Friends Bakwedstrijd

Als verrassing voor dochterlief heb ik ook het Heel Holland Bakt Kinderbakboek besteld bij Bol.com. Behalve heel veel leuke recepten, staan ook de deelnemers van Heel Holland bakt kids er in. Dat maakte het voor haar extra interessant. Er staan ook wat zwart witte illustraties, dus die kleurt ze in.

Heel Holland Bakt kinderkookboek

Zo lief! Op Instagram vertelde ik dat kleine meis zo ontzettend gek is op koken. In reactie daarop maakte Yvette dit fantastische setje van een short en een koksmuts. Ze maakt ze ook op bestelling, in de maten 2-5 jaar, 5-8 jaar en 8-12 jaar. Het setje kost tussen 22,50 en 26,50 en is er in verschillende kleuren en prints. Zoek je nog een leuk cadeau kijk dan even op haar Instagram @schort.nl.

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids, vol tips voor Sinterklaas en kerst

Wonen met kids

Kinderkamer

Wat gaat er toch een wereld voor je open als je leert lezen! Zoonlief vond lezen de eerste jaren niet zo leuk, hij las alleen Donald Duck Junior graag. Die vindt dochterlief nu ook heel leuk, maar ze leest ook graag boeken. Ook wel eens fijn, een kind dat uit zichzelf leest! Een tijdje geleden kreeg kleine meis deze toffe bedbank van Basiclabel. Ik zorg dat er in haar bedlade altijd leesboekjes op haar leesniveau klaar liggen. Zodat ze voor het slapen lekker met een boekje op haar bedbank kan kruipen. Of in het weekend ’s ochtends wat langer in bed blijft liggen om een boek te lezen.

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Bij I love speelgoed zag ik een paar hele leuke nieuwe kinderkamer spullen van Kids Depot. Dit ronde kleedje vind ik prachtig, maar ze hebben nog veel meer. Stoeltjes, tafels manden en lampen, allemaal in dit soort prachtige kleuren.

Woonkamer

Boven de eettafel wilde ik graag iets rustigs, dat toch bijzonder is. Pampasgras vind ik een van de mooiste plantensoorten. Het is wintergroen en de bloemen blijven heel lang mooi, ook als ze gedroogd zijn. Bovendien ruisen ze zo lekker in de wind! Door het formaat van deze wandcirkel van HIP ORGNL is het rustgevende pampasgras een eyecatcher. Bovendien brengen we hiermee de tuin in de woonkamer, ofwel trekken we buiten meer naar binnen. Een paar gedroogde pampasgraspluimen in de vaas ernaast maken het helemaal af.

Zo haal je de tuin de woonkamer in met botanische muurdecoratie

Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, ik maakte er een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen van. Ik plakte lichtgekleurd behang aan de binnenkant, daardoor wordt alles wat in het kastje staat uitgelicht.

pronkkastje om knutselwerkjes van kinderen in te bewaren

Het is inmiddels traditie: ieder jaar laten we voor kerst mooie foto’s maken door Mariëlle (Lelle.nl). Marielle werkt veel met kinderen en weet dus goed op hun gemak te stellen. Daarnaast maakt ze prachtige foto’s en ze heeft zo veel creatieve ideeën. Daardoor wordt de fotoshoot ieder jaar wat bijzonders! Ook fijn: ze weet zelfs mij leuk op de foto te krijgen 😉

kerst fotoshoot

Met die foto’s maken we dan natuurlijk kerstkaarten. Ook leuk: voor opa en oma een mooie grote foto laten afdrukken.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Ik vind bloemen prachtig, maar vind het zonde om ze na een week weg te moeten gooien. Daarom vind ik droogbloemen fantastisch, die blijven heel lang mooi. Ook leuk: je kunt droogbloemen als brievenbus cadeau bestellen. Deze bestelde ik voor mezelf bij Bloompost.

Droogbloemen: een duurzaam cadeau voor een vrouw of meisje

Speelgoed voor kids

Tijdens de herfstvakantie had LEGO een challenge om iedere dag een bouwwerk te maken. Inmiddels is de vakantie voorbij, maar we bouwen lekker door. Daarom vind je hier nu leuke ideeën om te bouwen met LEGO.

Daarnaast maakten we ook een lijstje met LEGO cadeau ideeën. We delen heel veel tips voor kinderen van alle leeftijden.

LEGO WORLD WEEK: leuke ideeën om te bouwen in de herfstvakantie

Het strategische spel Ticket to Ride was hier al een van de favoriete spellen. Bij dat spel leggen spelers spoorverbindingen aan tussen de grote steden. Nu is er ook Ticket To Ride Amsterdam. Hierbij moeten spelers karrensporen aanleggen tussen plekken in het historische Amsterdam van de zeventiende eeuw. Zoals bij de andere varianten moeten spelers routes tussen locaties verzamelen, maar deze variant duurt wat korter. Nieuw zijn de handelsbonuskaarten waarmee je extra punten kunt verzamelen. Normaal gaan we heel vaak de stad in. Juist nu dat niet kan is het extra leuk om een spel te spelen dat zich afspeelt in het centrum. Zoonlief is dus weer fan. Ticket to Ride Amsterdam is te koop bij Bol.com.

Bordspel voor kinderen en tieners: Ticket to Ride Amsterdam

Zijn jullie gek op spelletjes? Bekijk dan ook ons overzicht met de leukste (bord)spelletjes. Je vindt er tips voor kinderen in alle leeftijden, voor peuters, kleuters, kinderen en tieners.

Bordspel voor kinderen en tieners: Ticket to Ride Amsterdam

Kijken met kids

NPO Zapp heeft een nieuw programma: Brainstorm. Presentator Janouk Kelderman en hersenwetenschapper Job van den Hurk leren kids van alles over de werking van het brein. Natuurlijk op een manier die kids leuk vinden, met spectaculaire proeven en experimenten. Zoonlief is fan, hij vindt het fascinerend. Het wordt uitgezonden op zondag om 9u25 en achteraf kun je het terugkijken via de app van de NPO.

De Grote Show van Kinderen voor Kinderen hoort voor ons echt bij de feestdagen. Ook al is de show dit jaar natuurlijk anders dan anders. De uitzending is dit jaar op 7 november om 19u25 op NPO3/Zapp. Kunnen de kids er geen genoeg van krijgen? De nieuwste cd of dvd is te koop bij Bol.com.

Cadeau tip voor kinderen: Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen heeft ook een nieuw dansjes gemaakt op Sinterklaas wil dansen. Fijn als je kinderen er geen genoeg van kunnen krijgen!

Nu er geen Sinterklaas intochten en andere activiteiten zijn, is het extra leuk om programma’s over Sinterklaas te volgen. Op maandag 9 november begint het Sinterklaasjournaal weer, op NPO3/Zapp. Ook op YouTube start op 6 november de Staff van Sinterklaas, dagelijks zijn hier de avonturen van Sinterklaas en zijn ‘staff’ te volgen.

Trakteren op school 

We hebben weer een leuke corona proof voorverpakte traktatie bedacht, die heel makkelijk is. Daarvoor vouwden we de schoenendoos open en schilderden de binnenkant. De rozijnendoosjes-diertjes kochten we kant en klaar. Het effect is heel schattig. Ik maakte er op Instagram onderstaande filmpje van. De rozijnendoosjes in de vorm van dieren komen van de Hema.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maud | Leuk met kids blog (@leukmetkids) op

Knutselen met kids

We knutselen de laatste tijd weer heel veel leuke dingen. Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Herfst knutselen met kinderen - dieren knutselen zoals een kastanje slak

Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, pijpenragers en lintjes. Wat een gaaf een resultaat zijn deze kastanje poppetjes!

Herfst knutselen met kinderen: poppetjes van kastanjes knutselen

Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren

Fenne knutselde met haar zoon en neven deze toffe dromenvangers. De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje. De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren. Vind je het wat te ingewikkeld, dan geeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com).

dromenvanger knutselen

Lees ook: heel veel ideeën om te herfst knutselen met kinderen  

Uitjes met kids 

Normaal vind je in de Leuke Update heel veel uitjes voor kinderen. Nu zijn alle uitjes dicht. Maar je kunt natuurlijk wel naar buiten. Sterker nog, dat is heel gezond.

Tijdens de eerste golf was het soms heel druk in bossen en parken. Toch is het daar niet altijd zo druk. Ga je aan het begin of einde van de dag, dan is het vaak helemaal niet druk. Iemand gaf me ook de tip om niet naar een bezoekerscentrum te gaan, maar naar een plek waar niks is. Daar zijn meestal ook veel minder mensen.

Maar ook in je eigen buurt kun je natuurlijk lekker naar buiten. Rondom de meeste speeltuinen kun je als volwassenen goed afstand houden. Bij een wandeling door de buurt kun je herfst materialen verzamelen om mee te knutselen.

De Leuke Update #35 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Tijdens de herfstvakantie gingen Fenne en ik met de jongens naar klimbos Fun Forest. De jongens leken wel te vliegen tussen de bomen, zo leuk om te zien. Zodra het weer mag, is het een leuk corona proof uitje. Je bent namelijk lekker in de open lucht en er is een maximum aantal deelnemers per tijdslot. In onze review vertellen we alles over Fun Forest.

klimbos Fun Forest

Begin dit jaar bezochten we de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum. Sinds kort kun je deze tentoonstelling ook bekijken via een online 360 graden tour.

Marretje de Meeuw

Tot slot

Ik ben altijd op zoek naar nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Heb jij een leuke tip? Stuur me dan een mailtje via info [at] leukmetkids.nl.

Ontvang je de nieuwsbrief van Leuk met kids al? Dan ontvang je een keer per maand alle nieuwe artikelen en een keer per maand een special. Bijvoorbeeld met tips voor de schoolvakantie, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken of koken voor kinderen. Als je je nog niet hebt ingeschreven kun je dat hier doen.

Wil je eerdere updates met nieuwtjes, musthaves en andere tips voor kids teruglezen? Dat kan hier in het archief van de Leuke Update.

de leuke update #33 | nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids