Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën

Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Knutselen met herfst materialen: kastanjes, dennenappels en eikels


Knutselen met eikels

Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje. Heb je geen kralen in huis? Bij de kringloopwinkel kun je vaak kralen vinden, maar ook bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Het kaartje is van A Little Lovely Company.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - mannetje maken van eikeltjes, eikels
Knutselen met dennenappels

Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie knutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels. Kralen vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Dennenappels kun je beschilderen met allerlei kleuren. Zoonlief heeft deze gemaakt: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - dennenappels beschilderen
Knutselen met kastanjes

Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn zusje altijd kastanjes voor de kinderen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - dieren knutselen zoals een kastanje slak

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Deze poppetjes kunnen kleintjes ook zelf maken. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, pijpenragers en lintjes. Wat een gaaf een resultaat! Kralen en lintjes vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com. Pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, is te koop bij Pipoos, Hema en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: poppetjes van kastanjes knutselen

Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren

Fenne knutselde met haar zoon en neven ook deze toffe dromenvangers. De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje. De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren. Vind je het wat te ingewikkeld, dan heeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com). Kralen, wol en veren zijn te koop bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - dromenvanger knutselen
Een spinnenweb van kastanjes

Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds! Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.

Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken. Vervolgens knip je een pijpenrager in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met oogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - spinnenweb van kastanjes met spin er in
Een ketting van kastanjes knutselen

Van kastanjes kun je ook een leuke ketting maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor de kinderen natuurlijk. Vervolgens kunnen de kinderen de kastanjes aan een koord rijgen. Daarvoor hebben we een stompe naald aan de draad gemaakt. We hebben er ook nog wat kralen tussendoor gebruikt.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Bij deze kastanje ketting ligt de nadruk op het hartje. Veel kastanjes hebben namelijk een heel mooi hartje. Bij de kringloopwinkel kun je vaak kralen vinden, maar ook bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Knutselen met herfst materialen: gedroogde blaadjes en bloemen


Buiten liggen de meest prachtige herfstbladeren voor het oprapen. Vergeet niet om ze eerst te drogen, anders trekken ze krom. Leg ze zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Voor deze bloem gebruikten we naast gedroogde bladeren ook vouwblaadjes. De vormen drukten we uit met een pons (Bol.com).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - knutselen met bladeren

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes en een dopje van een eikel. 

In de herfst drogen bloemen uit, zo ontstaan vanzelf droogbloemen. Maar ook nog bloeiende bloemen uit de tuin kun je gebruiken, of uit je vaas. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton. Hier vind je nog veel meer tips om te knutselen met bloemen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - Kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen. Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.
Verven en tekenen met gedroogde blaadjes

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape (Bol.com).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Het linker blaadje maakten we ook met knijpverf. Achter het vijfbladige blad van de wilde wingerd plakten we gekleurd papier. Daardoor blijft het netjes in vorm. De oogjes zijn pailletten. Door een ijsblokje kun je het oppakken.

Het rechter blad maakten we met Pintor markers van Pilot (Bol.com). Dit legt echt een laagje op het blad, waardoor wit goed pakt en je een oog kunt tekenen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals deze poppetjes van herfstbladeren.

Daarnaast maakten we een vlindertje van blaadjes en een eikel. En de stipjes die kleine meis op het blaadje maakte vind ik ook erg leuk.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals deze poppetjes van herfstbladeren.
Stempelen met blaadjes

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag, we brachten verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren
Knutselen met esdoorn zaden met propellerachtige vleugels

Je kent ze vast wel, de propellerachtige vleugels van esdoorn zaden. Ik vond ze laatst ergens en nam er wat mee voor de kinderen. We besloten er vogels van te maken, die boven een zee zweven.

De zee en de lucht tekenden we met aquarelpotloden op aquarelpapier (te koop bij I love speelgoed en Bol.com). Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Doordat je met een kwast werkt, krijg je een mooi overlopend effect.

Midden in de tekening maakten we eerst de zon. Om te kijken hoe een verkleurende lucht er uit ziet, hebben we een foto van de vakantie als voorbeeld gebruikt. Nadat we alles getekend hebben, hebben we alles met water en een penseel overgeschilderd. Nadat de aquareltekening goed droog was, hebben we met kinderlijn de esdoorn zaden er op geplakt. Klik rechts op de foto om de vakantiefoto en de stappen te zien.


Herfst knutselen met gekleurd papier


Kleine meis wilde op een herfstige dag graag vossen knutselen. Want een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te maken is van papier. Gekleurd papier vind je bij Bol.com, Pipoos en de Hema.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Leuke ideeën om een vos te knutselen.

Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier. Origami met vossen dus. Volg de stappen zoals met de pijltje aangegeven, dan heb je de basis. Vervolgens kun je de witte oren en wangen maken en de plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) opplakken. Om de wangen mooi rond te maken hebben we een rond bordje gebruikt, om de lijn mee te tekenen. Vervolgens is het even meten om het op maat te krijgen. Tot slot hebben we het neusje gemaakt met een perforator en zwart papier.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier.

Dit geometrische vosje kun je ook leuk natekenen, op ruitjespapier. Daarmee kunnen kinderen op een speelse manier oefenen met verhoudingen. Kleine meis tekende met een uitwisbare pen. Die kun je net als een potlood uitgummen, maar werkt net wat makkelijker.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier. Dit geometrische vosje kun je ook leuk natekenen, op ruitjespapier. Daarmee kunnen kinderen op een speelse manier oefenen met verhoudingen. 

Voor deze vos plakten we twee ronde velletjes papier op elkaar: een witte en een goudkleurige. Ronde vouwblaadjes vind je bij Bol.com. Heb je geen rond papier, dan kun je met een bord en een potlood makkelijk een ronde vorm tekenen om vervolgens uit te knippen. Om de wangetjes te maken vouwden we het papier om. De neus is een eikeltje, de oortjes zijn gedroogde bladeren en tot slot maakten we er plakoogjes op (bij Bol.com en bij Pipoos).

Vos knutselen van papier, blaadjes en eikels

Herfst knutselen met verf


Zoonlief heeft op school een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen!

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - herfstboom schilderen

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - herfstboom schilderen

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - herfstboom schilderen

Knutselen met oude materialen


Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamel box voor al je herfstschatten. Kleine meis schilderde eerst de blauwe en groene achtergrond. Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - schoenendoos beschilderen met boom en verschillende kleuren bladeren, leuk als verzamelbox voor al je herfstschatten.

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelhuisje maakten.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - vogelvoer huisje knutselen van een melkpak

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes (Hema).

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. We kwamen het tegen in het knutselatelier van Landal Heideheuvel. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

Hoe leuk is dit kaboutertuintje? Deze kabouters en met kabouterhuisje kwamen we tegen bij vakantiehuisje The Oakhouse (review). Gemaakt van oud hout en wat verf.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Hoe leuk is dit kaboutertuintje? Deze kabouters en met kabouterhuisje kwamen we tegen bij vakantiehuisje The Oakhouse. Gemaakt van oud hout en wat verf.

Herfst knutselen met strijkkralen


Onze kids zijn gek op knutselen met strijkkralen. Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen. Bol.com en Pipoos hebben een grote collectie van deze strijkkralen spullen.

vosje van strijkkralen

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

strijkkralen rendier

Sint Maarten lampion knutselen


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. En voor dit herfst feest knutselen de kinderen ieder jaar mooie lampionnen. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon.

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier. lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken. Leuk voor in de vensterbank, of als lampion.

lampion huisje knutselen voor Sint Maarten, Sinterklaas of kerst, of gewoon voor de herfst of winter

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Zo maakten we deze Sint Maarten lampion.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. 

Halloween knutselen in de herfst


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.

Halloween spookflessen knutselen

Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik leg het hier uit.

pompoen snijden

Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.

Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.

pompoen verven

Fijne knutselboeken voor een koude herfstdag


Bij dit creatieve kleur- en doeboek maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen en maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf en een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. De boekjes zijn van uitgeverij Lannoo en te koop bij Bol.com.

creatief kleurboek annex doeboek voor kinderen - Maak dit boek roze en Maak dit boek geel

Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leukAlles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.

Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

creatieve handlettering voor kinderen

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Welke knutselspullen zijn leuk met kids?


Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij Pipoos, de Hema en Bol.com. Ook leuk: vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten
Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels. Daarnaast zijn drukstempels leuk, oftewel een ponsen. Daarmee druk je figuurtje uit papier of dun karton. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?
Stof en draad

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan heeft de Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren.

Ook leuk: pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, te koop bij de Hema en Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Verder lezen


Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug! Ook voor de rest van het jaar vind op Leuk met kids nog veel meer ideeën om te knutselen. Daarnaast delen we op Instagram ook vaak knutseltips.

Kerst tips

We hebben zo veel zin in kerst! Je vindt hier super veel leuke tips voor kerst. Leuke ideeën voor in huis, heel veel knutseltips, lekkere recepten, fijne boeken, films en muziek voor kerst en natuurlijk tips voor de kerstvakantie.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids