Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Het wordt langzaamaan kouder en natter buiten, maar gelukkig zijn er nog genoeg lekkere dagen. Daarom maakte ik een lijst met herfst uitjes voor kinderen, vol tips om lekker samen naar buiten te gaan! Heel veel van deze uitjes zijn gratis of goedkoop. 

Het regent vaker, maar gelukkig zijn er ook nog prachtige nazomerdagen in de herfst. En ook op wisselvallige dagen zijn veel uitjes nog steeds heel leuk. Is het wisselvallig weer, dan trekken we allemaal regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen aan. Of we nemen een droge broek mee.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan. Het wordt langzaamaan kouder en natter buiten, maar gelukkig zijn er nog genoeg lekkere dagen. Daarom maakte ik een lijst met herfst uitjes voor kinderen, vol tips om lekker samen naar buiten te gaan! Heel veel van deze uitjes zijn gratis of goedkoop.

Naar het bos 

In de herfst ruikt het bos zo lekker. En als de blaadjes verkleuren is het bos op zijn allermooist. Daarnaast heeft het bos in de herfst nog een heel groot voordeel. Je kunt er in de herfst namelijk heel veel mooie herfstmaterialen zoeken om mee te knutselen. Voor als je weer thuis bent en met een warme kop thee aan de eettafel zit.

Voor kleintjes is een Kabouterpad een mooie manier om ze te laten wandelen en heel veel over de natuur te ontdekken.

Vind jij het ook heerlijk om het bos in te gaan, maar weet je er eigenlijk heel weinig van? Dan is het Bosboek een fijn boek, vol met leuke weetjes, praktische tips en mooie tekeningen.

Uitje met kids: kabouterpad wandelen

Wandelen op de heide

De heide is op zijn mooist in de vroege herfst. Al die prachtige roze en paarse bloemetjes zijn zo mooi om tussendoor te lopen. Overal in Nederland vind je heidegebieden. Op sommige plekken kan het druk zijn, bijvoorbeeld bij populaire bezoekerscentra. Maar gelukkig zijn er ook heel gebieden waar het heerlijk rustig is.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Op zoek naar bloemen en bloemzaden

In de herfst zijn veel bloemen uitgebloeid en zitten planten vol met zaden. Die kun je dus nu verzamelen. En weet je dat je de meeste zaden al in oktober in de grond kunt stoppen? Zo gaat het in de natuur namelijk ook. Als je de zaden na het groeiseizoen in de grond stopt, komen ze in de lente op.

Door op straat zaadjes te planten maak je de buurt voor iedereen vrolijker. Dit heet guerrilla gardening. Erg leuk om samen met de kids te doen. Volgend voorjaar worden de buurt en de bijen dan verrast met wilde bloemen!

Plantenliefhebbers hebben wat leuks bedacht: stoepplantjes benoemen. Zien ze een plantje tussen de stoeptegels, dan zetten ze de naam erbij met stoepkrijt. Weet je de naam van het plantje niet, dan kun je die opzoeken in deze app. Op Instagram wordt stoepplantjes inspiratie gedeeld.

Uitgebloeide bloemen zijn ook leuk om te verzamelen. Je kunt ze eerst drogen en daarna bewaren in een herbarium.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Ravotten in de speeltuin

Er zijn zo veel leuke speeltuinen in Nederland! Het is altijd leuk om weer eens een nieuwe te zoeken, in een andere wijk of stad. In dit overzicht met speeltuinen vind je er heel veel.

Natuurmonumenten heeft op verschillende plekken in Nederland Oerrr speelnatuur. Kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten

Naar het strand

Zo fijn: wandelen op het strand, terwijl de zeewind door je haren blaast. En in de herfst is het vaak lekker rustig op strand. Tijdens de wandeling kunnen kinderen schelpen verzamelen, om thuis schelpen knutselwerkjes van te maken.

Op veel plekken zijn de strandtenten aan het begin van de herfst nog open. Heerlijk om na een wandeling op de vaak windstille terrassen nog even te genieten van het uitzicht.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Fruitplukken in de boomgaard

In de herfst zijn de appels en peren rijp. En appels en peren plukken is een van de leukste dingen om te doen op een zonnige herfstdag. Een van de uitjes voor kinderen die je alleen in de herfst kunt doen. Dit zijn onze favoriete plekken voor de appelpluk met kinderen.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Tuinen bezoeken

Er zijn heel veel tuinen die leuk zijn om te bezoeken. In de Tuinen van Appeltern doe je inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken. Een prachtig stukje groen in de stad is de Hortus Botanicus. In de meeste universiteitssteden is er wel een. Kinderen leren er over al die bijzondere planten, maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten.

selfie in de Tuinen van Appeltern

Naar de kinderboerderij

Voor kleintjes is een kinderboerderij een van de eerste leuke uitjes. Laarsjes en regenjas en lekker naar de dieren. Hier vind je een lijst met leuke kinderboerderijen.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Nog even genieten op een terras

Op een windstil terras zit je heerlijk op een mooie dag in de herfst. Zoek je een leuk restaurant met terras in de buurt? Kijk dan even in deze lijst met kindvriendelijke restaurants.

Herfst uitjes voor kinderen: tips om lekker samen naar buiten te gaan

Najaarsfeesten

In de herfst zijn de pompoenen rijp, dus die horen bij de herfst. Op steeds meer plekken kun je in de herfst pompoenen snijden met de kinderen. Misschien wel bij jouw lokale restaurant of buurthuis. En anders kun je met deze uitleg ook thuis pompoenen snijden.

Op 30 oktober is Halloween, wat in Nederland steeds vaker gevierd wordt. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. Vorig jaar bezochten wij hun met Halloween en merkten we hoe gezellig dit feest is. Ik vroeg Viola daarom om haar tips voor Halloween. In dit artikel deelt ze ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes en weekendjes weg met kinderen.

Op 11 november is het weer Sint Maarten, bij ons inmiddels een breed gevierde traditie. Van tevoren knutselen kinderen lampionnen. Op de avond zelf lopen drommen kinderen zingend door de straten en verzamelen een tas vol snoep. Van tevoren heb ik vaak niet zo’n zin om de kou in te gaan, maar als we eenmaal buiten zijn is het heel gezellig. En Sint Maarten wordt met deze liedjes en andere tips nog leuker.

Sint Maarten lampion huisje knutselen

Nog meer herfst uitjes voor kinderen

Zoek je specifieke herfst uitjes voor kinderen bij jullie in de regio? Kijk dan even naar deze lijst met heel veel uitjes voor kinderen  en heel veel uitjes voor tieners. Of volg ons op Instagram, daar delen we ook regelmatig leuke uitjes.

De leuke update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer staat hij vol tips voor de zomer. Leuke buiten uitjes, vakantiebestemmingen, tips voor buitenspelen, zomer musthaves, tuin tips, knutselideeën, zomerse traktaties, fijne boeken en ook alvast tips voor de zomervakantie. Snel lezen dus!

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids