101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is

Het is buiten koud en nat en toch wil je wat leuks doen met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke uitjes om binnen te doen met kinderen, voor als het buiten regent of koud is. In dit artikel vind je heel veel leuke uitjes voor met slecht weer, in Nederland en in België. 

Mis jij nog een leuk uitje om met kinderen binnen te doen als het buiten koud of nat is? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Niet alle uitjes zijn het hele jaar open. Ik raad je dus aan om te kijken naar de actuele openingstijden, voordat je gaat. De uitjes in dit artikel zijn allemaal volledig binnen. Toch heb ik ook uitjes met onderdelen binnen en buiten opgenomen. Want als het wisselvallig is, is het leuk om af en toe naar buiten te kunnen.

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 binnen uitjes met kinderen voor als het regent of koud is


Inhoudsopgave: uitjes binnen met kinderen


Scroll lekker door de lijst, of klik snel door naar musea in:

Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Noord Holland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg
België: Vlaanderen
België: Wallonië


Uitjes binnen met kinderen die je overal kunt vinden


Er worden regelmatig festivals en andere leuke uitjes met kinderen binnen georganiseerd. Een actueel overzicht daarvan vind je in de Leuk met kids agenda.

Naar de film: in een grote zaal, of juist in het buurthuis. Veel bioscopen hebben ook een speciaal programma met films voor kinderen.

Voor peuters, kleuters en grotere kinderen zijn er daarnaast leuke theatervoorstellingen. Op de site van Cultuurbarbaartjes vind je wat er nu speelt in de theaters.

Bibliotheken hebben vaak leuke activiteiten voor kinderen, kijk eens wat jouw bibliotheek organiseert.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

Steeds meer restaurants hebben een speelhoek waar de kinderen samen spelen terwijl jullie bijpraten, in dit artikel vind je heel veel kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Echt leuk ga ik ze niet vinden, die indoor speeltuinen, maar de ene is minder erg dan de andere… Sommige winkels hebben ook een binnenspeeltuin, dan kun je gelijk even shoppen, misschien niet leuk, maar wel praktisch. In mijn overzicht met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland vind je een aantal speelparadijzen die ook voor ouders heel prima zijn.

Sommige speelgoedwinkels zijn zo groot dat ze goed zijn voor urenlang vermaak. Kids kunnen daar eindeloos kijken naar de Playmobil vitrines en Lego bouwwerken. En natuurlijk spelen in het buitenspeelgoed dat in de winkel staat opgesteld.

Binnen sporten

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk fantastisch, maar een kunstijsbaan is ook heel leuk en er zit vaak een dak boven. Rond de feestdagen duiken er daarnaast ook allerlei ijsbaantjes op, bij restaurants en op pleintjes.

Zwemmen is met slecht weer ook leuk, in een subtropische zwemparadijs. Bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen.

Een klimhal is super leuk, wij gingen een tijdje geleden naar klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren. Dat soort klimhallen zijn er in heel Nederland.

Gek op trampolines? Ga naar Bounz in Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Beverwijk, Deventer, Eindhoven, Enschede of Nijmegen, naar Planet Jump in Den Haag of Vrog in Amsterdam.

Op veel plekken wordt apenkooien georganiseerd in een gymzaal.


Binnen uitjes in Groningen


De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

Het Groninger Museum: ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er moderne kunst, fotografie, mode en design. Er is daarnaast een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten en een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.

Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin buiten, apenkooi binnen, kinderboerderij, bioscoop, binnenzwembad, treintje buiten en daarnaast miniatuurwereld met treinen binnen.


Binnen uitjes in Friesland


Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden: hier kun je de natuur zien, horen, ruiken en voelen. Zowel boven als onder water en in de lucht en op het land. Je kunt hier ook veel zelf doen, er zijn allerlei workshops.

Jonas en de Walvis in Sumar bij Leeuwarden: speelparadijs met apenkooi, waterspeeltuin en restaurant.

Sanjesfertier in Feanwâlden bij Kollummerzwaag: heeft een dierentuin en een outdoor speelpark met speeltuin en verkeerspark. Daarnaast is er een indoor speelpark met apenkooi en piratenschip.

Kinderboerderij De Naturij Drachten: met buiten een kinderboerderij, speeltuin en verkeerspark ook binnen een speelhal.


Binnen uitjes in Drenthe


Sprookjeshof in Zuidlaren: attractiepark met sprookjesbos, buitenspeeltuin, indoor speelhal, kinderboerderij en meerdere horeca gelegenheden.

Museum Kinderwereld in Roden, tussen Groningen en Assen: speelgoedmuseum. Er is antiek speelgoed, zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en LEGO.

Kabouterland in Exloo tussen Stadskanaal en Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten. Het staat geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Met restaurant en terras.

De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij. Er is een speelweide en een overdekte speelschuur met boerderijthema. Er zijn tractoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en heel veel speeltoestellen. Daarnaast is er een ijssalon en restaurant voor lunch.

Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.


Binnen uitjes in Overijssel


Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant. Daarnaast is er in de zomer een binnenzwembad en buitenzwembad.

De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden. Daarnaast is er een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

Speelgoedmuseum in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer. We schreven een review over het Speelgoedmuseum.

Twente

De Morskieft in Reutum bij Almelo: grote ouderwetse binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, met restaurant en terras. Binnen staan gewone speeltuintoestellen in het zand, dat is dus weer eens wat anders dan een standaard indoor speelparadijs.

Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch terrein, waar je van de ene groep dieren naar de andere wandelt. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo: leuk museum voor kleine uitvinders. Je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen met een docent aan de slag kunnen.

Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte. Alles staat hier in het teken van de dieren en natuur in Afrika.

Museumfabriek in Enschede: natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Het zit in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.


Binnen uitjes in Gelderland


De Veluwe

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in In Beekbergen bij Apeldoorn: oude stoomtreinen bekijken en er een rit mee maken.

Het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur, tussen Barneveld en Amersfoort: dit museum neemt je mee terug in de tijd. Toen er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden.

De Happyfarm in Terschuur bij Barneveld: speelboerderij met binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

De Achterhoek en Liemers

Familiepretpark Megapret in Lievelde: park met grote indoor speeltuin, grote buitenspeeltuin, waterspeeltuin en midgetgolf.

De Neeth in Aalten: grote speeltuin met pannenkoekenboerderij. Met speelhuisjes, springkussen, trampoline, kabelbaan en konijnen. De pannenkoekenboerderij heeft ook een speelzolder.

SkyZone in Doetinchem: voor wat grotere kinderen die van klimmen en klauteren houden. Er zijn ook interactieve voetbalmuren.

Land van Jan Klaasen in Braamt bij Doetinchem: groot buitenspeelpark, indoorspeeltuin, waterspeeltuin en poppentheater voor jonge kids.

De Spelerij in Dieren: een bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. De Uitvinderij binnen is voor kinderen die het leuk vinden om met hun handen te werken, met stoere materialen en machines.

Arnhem en Nijmegen

Watermuseum in Park Sonsbeek in Arnhem: kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden.

Muzieum in Nijmegen: hier kun je van alles ervaren over zien en niet zien. Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Hier spelen horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol dan je gewend bent. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Daarnaast kun je ook van alles zelf ontdekken.

De Betuwe 

Marechausseemuseum in Buren bij Tiel: hier leer je de taken van de marechaussee kennen. Kinderen mogen zich verkleden als een Marechaussee. Daarnaast leren ze tijdens een speurtocht over de geschiedenis en taken van de Marechaussee.

Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg: een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Binnen in het mooie oude fort zie je van alles over cartografie en navigatie. Buiten zijn doolhoven en kan je jezelf met een pontje over een drijvende kaart van Nederland trekken.


Binnen uitjes in Utrecht


Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

Kasteel de Haar in Haarzuilens: mooi kasteel, ook vanwege de prachtige tuinen. Kinderen kunnen er een speurtocht doen.

Nationaal Militair Museum in Soest: hier is van alles te zien over het leger, waaronder heel veel spannende oude voertuigen.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda’s. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda’s? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda's. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda's? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

De stad Utrecht

Spoorwegmuseum: voor jongetjes en meisjes die gek zijn op treinen. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Voor grotere kinderen is er ook een spannende treinrit.

Nijntje Museum: leuk voor peuters en kleuters. Je moet wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat.

Kidzcity in Utrecht: groot indoor speelparadijs. Er is theater, een klimdoolhof, lasergamen en grote glijbanen. Daarnaast zijn er allerlei kermisattracties, zoals een draaimolen, treintje en botsauto’s.


Binnen uitjes in Flevoland


De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen die gek zijn op vliegtuigen. Je kijkt er vliegtuigen, er zijn speeltoestellen en er is een uitkijktoren.

Almere en Zeewolde

Almere Jungle: hier kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen. Dit is gedeeltelijk binnen. Het is onderdeel van Stadslandgoed De Kemphaan

Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en fietsjes. Binnen gebeurt er van alles: er zijn glijbanen, een speelhuisje en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, waar je ook pannenkoeken kunt eten. Hier laat ik meer foto’s zien.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Dit is Hans en Grietje in Zeewolde, pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema.


Binnen uitjes in Noord Holland


De kop van Noord Holland

Het Marinemuseum in Den Helder: interactief museum waar je in een onderzeeër kunt kijken. Behalve een indrukwekkende collectie, zijn er ook ontdekkingstochten en een kinderatelier.

Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder: stoer museum met spannende verhalen en mooie boten. Het ligt aan de voormalige Rijkswerf in een gebouw dat vroeger dienst deed als machinewerkplaats.

Ship in IJmuiden: hier ervaar je op een interactieve manier hoe een zeesluis werkt. Ook leer je meer over de bouw van de grootste sluis ter wereld.

Broekerveiling in Broek op Langedijk bij Heerhugowaard:  de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Je kunt deelnemen aan de veiling en voor kinderen zijn er spelletjes. Daarnaast kun je zelf een boot huren om door het gebied te varen.

Kaasmuseum in Alkmaar: aan het beroemde Waagplein. Je leert hier over de bereiding van kaas en er is een speurtocht voor kinderen.

Het midden van Noord Holland

Teylers Museum in Haarlem: toont al sinds 1784 voorwerpen van kunst en wetenschap. Voor kinderen zijn er speurtochten en games en op sommige dagen workshops.

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. We schreven een review over het Zuiderzeemuseum.

Zaanse Schans in Zaandam: ziet er nog uit als in de 18e en 19e eeuw. Met prachtige houten huisjes en molens, een bakkerijmuseum, klompenmakerij, kaasmakerij, tingieterij en allerlei winkeltjes. De Zaanse Schans is natuurlijk wel buiten. Het Zaans Museum heeft daarnaast de Verkade experience, waar je je eigen chocoladereepwikkel maakt. Naar de Zaanse Schans kun je ook een tour boeken bij Tours & Tickets, leuk als familie uitje.

Het Speelkasteel in Hoofddorp: speelparadijs en pannenkoekenrestaurant in één, met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Amsterdam ontdekken met slecht weer

Met een een rode dubbeldekker door de stad, waarin je bij mooi weer zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten, hoe tof is dat? Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie, je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. Je kunt de Hop on Hop of Bus boeken via Tours & Tickets en via Tiquets.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen, want ze hoeven niet te lopen. Bij Lovers en bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

=> Bekijk ook: Amsterdam met kids

Amsterdam centrum

Openbare Bibliotheek Amsterdam OBA: ligt vlakbij NEMO in een ontzettend mooi pand. Het heeft een grote kindercollectie, in een ruimte waar de kinderen ook leuk kunnen spelen. Bovendien kunnen ze er het echte Muizenhuis van Sam en Julia bekijken. Op de bovenste verdieping zit La Place met fantastisch uitzicht over Amsterdam. Onderin het gebouw zit Vapiano, een self-service restaurant met Italiaans eten.

Wetenschapsmuseum Nemo: een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden.

Scheepvaartmuseum: een gigantisch gebouw, dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen. Hier ligt ook het VOC schip en er zijn kinderroutes. Dit ligt vlakbij NEMO en de OBA.

Kanteen25 op het oude Marineterrein in Amsterdam: fijn duurzaam restaurant, met pooltafel, voetbaltafel, vintage arcade spelcomputers, spelletjes en boeken. Niet ver van de OBA, Nemo en het Scheepvaartmuseum.

Koninklijk Paleis Amsterdam: dit is eens in de zoveel tijd open voor bezoekers. Wat is er nou leuker dan in een echt paleis rondkijken? Er is ook een interactieve audiotour waarbij kinderen een cadeautje kunnen verdienen.

Amsterdam Museum: toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Theater de Toverknol heeft theatervoorstellingen speciaal voor kinderen.

Amsterdam Zuid

Rijksmuseum: is ook voor kinderen leuk.  Er zijn speciale familierondleidingen en speurtochten. Daarnaast kunnen kinderen een schildercursus doen.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

Museumtramlijn: deze vertrekt meestal vanaf het Haarlemmermeerstation. Wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

Amsterdam Oost

Tropenmuseum Junior: heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Dierentuin Artis en Micropia: dit laatste is een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8. Artis heeft een aantal dingen binnen, zoals het aquarium en het reptielenhuis.

Johan Cruijff Arena: Ajax fans kunnen hier een rondleiding krijgen. Naast de hoofdingang vind je ook de Ajax fanshop, een walhalla voor kleine fans. Niet ver er vandaan zit World of Food, een foodhal met allerlei internationale keukens.

Amsterdam West 

De Hallen: deze oude tramremise is een fascinerende plek. Overal zie je de tramrails nog lopen. Zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heel veel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). In de Hallen zitten daarnaast allerlei bijzondere winkels en een hotel. Ook is er een bibliotheek met Leescafe Belcampo. Het heeft een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. Daarnaast is er bioscoop de Filmhallen.

Niet ver van het Westerpark zit AMAZE van ID&T. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

Festival organisator ID&T heeft een uitje in Amsterdam: AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows. Dit uitje is geschikt voor tieners en volwassenen, dus ik ging erheen met zoonlief. In deze review vertel ik meer over AMAZE, ga je mee op reis?

Amsterdam Noord 

Filmmuseum EYE: bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en leuke activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra activiteiten en workshops. Lees ook onze review van filmmuseum EYE, inclusief andere tips in de buurt.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Amsterdam Lookout: dit zit in de oude Shell-toren, met uitzicht over Amsterdam. Durfals kunnen hier ook schommelen, als het niet te hard waait 😉

Clip ‘n Climb: leuke klimhal in Noord, naast de indoor speeltuin Darteldome en trampolinehal I-Jump. De hal bestaat uit een verzameling klimtorens in felle kleuren.

’t Gooi

Muiderslot in Muiden: hier kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam schreef er een verslag over.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum: dit leidt je door de wereld van televisie en radio. Je gaat zelf aan de slag met media, stapt in de schoenen van een maker, ontdekt hoe invloedrijk media zijn en kijkt terug op de Nederlandse mediageschiedenis. De allerkleinsten kunnen op avontuur in Media Ukkie Land.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin die wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.


Binnen uitjes in Zuid Holland


Space Expo in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. Lees ook onze review van de Space Expo.

KidsZoo in Noordwijkerhout: binnenspeeltuin met escape room. Voor ouders is er een leestafel en Eredivisie Live. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Leiden en omgeving

Naturalis Biodiversity Center in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Miriam ging er na de verbouwing heen en geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden: je maakt een reis door het lichaam van de mens, in 55 minuten met een audiotour. Dit is leuk voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden: noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Museum Volkenkunde in Leiden: hier ontdek en ervaar je de bijzondere culturen van de wereld. Kinderen gaan op ontdekkingstocht en verzamelen alle Superkrachten in het museum. Daarnaast zijn er kleur- en speurroutes. Ook kunnen kinderen het Museum Dobbelspel doen en deelnemen aan de Museum Jeugd Universiteit. In het fantasievoertuig De Wilde Bus reizen ze de hele wereld over.

Den Haag centrum

Kinderboekenmuseum: is een echt kindermuseum. Het is leuk voor kleine en grote kinderen en er zijn allerlei interactieve spelletjes. In het deel voor kleintjes ontmoeten ze al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden.

Museum de Gevangenpoort: interessant voor stoere kids. Het ligt naast de Hofvijver en het Binnenhof. Dit museum geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

Boomhuttenclub: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen. Ondertussen spelen en klimmen de kinderen heerlijk in de “boomhutten” binnen.

Tourist Tram: mooie oude museumtram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur.

Den Haag buiten het centrum

Museon: populair-wetenschappelijk museum over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Er zijn leuke exposities en activiteiten voor kinderen.

Omniversum: filmtheater dat films toont op een koepelscherm, zo groot als een half voetbalveld. Denk daarbij aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool. Het is heel spectaculair op zo’n gigantisch scherm.

Sea Life in Scheveningen: aquarium aan de boulevard. Er is een speurtocht en je kunt de anemoon aaien en zien hoe piranha’s en roggen worden gevoerd.

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Delft 

De Prinsenhof in Delft is leuk voor kinderen die van geschiedenis houden, want hier werd Willem van Oranje neergeschoten. Er is ook een speurtocht .

Rotterdam

Maritiem Museum: heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven en leuke activiteiten voor kinderen. Daarnaast is er ook een speeltuin binnen en buiten. Hier vertellen we er meer over.
Ben je nog niet uitgekeken? Future Land op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam laat de nieuwste ontwikkelingen in de Haven zien.

Veel dingen in Rotterdam staan in het teken van het water. Zo is de Watertaxi een leuke manier om Rotterdam te ontdekken vanaf het water. Hier vertellen we meer over de Watertaxi.

Miniworld Rotterdam: grote overdekte miniatuurwereld, met zowel stad als platteland. Een dag duurt 24 minuten, als het nacht wordt fonkelen lampjes in het donker.

Stayokay in Rotterdam: hotel in de wereldberoemde gele Kubuswoningen. Het heeft privé kamers voor twee, drie, vier of zes personen, kinderstoelen en babybedjes. Zelf sliepen we in een familiekamer, genaamd de Marinierskamer. Compleet met klimwand, ringen, zitzak en verrekijker. Lees ook onze review van Stayokay Rotterdam.

Kunsthal: organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.

Villa Zebra: kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar en kids kunnen workshops doen.

Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een grote speeltuin, met springkussen en draaimolen, boemeltrein, verkeerstuin met skelters, Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel, hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

Adventure City Rotterdam: een zip- en klimpark waar je zowel binnen als buiten kunt klimmen.

=> Bekijk ook: Rotterdam met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels


Binnen uitjes in Zeeland


Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Hof Poppendamme in Serooskerke: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Daarnaast is er een restaurant.

Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

Stoomtrein Goes-Borsele: hier kunnen fans van oude treinen hun hart ophalen. Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: behalve tropische dieren is er hier ook een dino expo. Je vindt daar vanzelfsprekend allerlei dinosaurussen. Daarnaast is er een fossielenmijn en een kids jungle waar kinderen op houten speeltoestellen en met water spelen. Ook is er een groene natuurspeeltuin in het buitenspeelbos.

Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

Muzeeum in Vlissingen: vertelt het verhaal over het maritieme heden en verleden van Zeeland. Voor kinderen zijn er daarnaast een speurtocht en spelletjes.

Zeeuws Vlaanderen 

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met binnenspeeltuin, techniekzolder, kindertheater, buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij.


Binnen uitjes in Noord Brabant


Breda en Tilburg en omgeving

Haasje Over kids indoor in Dorst bij Oosterhout: binnenspeelhal met speciaal peutergedeelte. Je kunt hier ook buiten lasergamen.

Kabonk in Breda: kleurrijk speelpark met zeven verdiepingen met speeltoestellen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt er ook pannenkoeken eten bij Pannenkoekwaus.

Kids Wonderland in Molenschot tussen Breda en Tilburg: avonturenwereld met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

De Vossenberg in Gilze bij Tilburg: speelboerderij met grote buitenspeeltuin met terras, binnenspeeltuin en knutsel- en speelzolder.

Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’ in Oosterhout heeft behalve een voor kinderen heel aansprekende collectie, ook een theaterzaal. Compleet met kijkdozen, maskers en poppenkast.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een familiemuseum over het leven van plant en dier. Voor kinderen is er van alles te doen.

Den Bosch en Eindhoven en omgeving

Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

Hullie in Uden: grote speelboerderij. Er is een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterspeeltuin, lasergamen en restaurant.

DAF Museum in Eindhoven: museum met grote trucks en kleine DAF autootjes, bij ons een groot succes.

SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: overdekte strand. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Bij mooi weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.

Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Daarnaast is er een restaurant en terras.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes. Verder draaien er in de bioscoop diverse films.


Binnen uitjes in Limburg


Mattel Play! in Sevenum: soort binnenspeeltuin waar kinderen met groot speelgoed kunnen spelen. Denk aan Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Kinderpretland in Weert: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Limburgs Museum in Venlo: vertelt van alles de provincie, zowel over de geschiedenis als over nu. Bij de opening en sluiting van de wisselende tentoonstelling is er altijd iets extra georganiseerd.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een museum voor beeldende kunst. Voor kinderen is er een kunst doe boekje of een audiotour en voor het hele gezin een museumdobbelsteen.

Natuur Historisch Museum in Maastricht: leert nieuwsgierige kids over de natuur en organiseert van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten.

Mergelrijk in Valkenburg: hier wandel je door een verlichte grot. Met dino’s, miniaturen, mergel- en zandsculpturen.


Binnen uitjes in Vlaanderen in België


Suske en Wiske Museum in Kalmthout boven Antwerpen: een museum over de twee striphelden.

Chocolate Nation in Antwerpen: een heus museum voor fans van chocolade.

Hidrodoe in Herentals bij Turnhout en Antwerpen: hier ontdek je alles over water. Met doe-opdrachten, speurtocht en mysteries.

Plopsa Indoor in Hasselt: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk daarbij aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.

Mechelen profileert zichzelf als de kinderstad van België. En terecht, want er zijn veel kindvriendelijke uitjes. Miriam ging er met haar gezin een nachtje heen en vindt het een fantastische stad. Alles is goed te belopen, wat fijn is met kinderen. Naast onderstaande attracties, is het beklimmen van de bijna 100 meter hoge domtoren een aanrader. Daarnaast hebben ze een speciale speurtocht door de stad gelopen, bij de lokale VVV krijg je een rugzakje. Ze sliep in het Vixx Hotel, dat familie suites heeft.

Technopolis in Mechelen: hier kun je op een leuke manier alles over wetenschap en technologie ontdekken. In de vakanties kun je er ook workshops doen.

Speelgoedmuseum in Mechelen: bekijk met wat voor speelgoed er vroeger werd gespeeld. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen.


Binnen uitjes in Wallonië in België


Houtopia in Houffalize: hier staan de vijf zintuigen centraal. De binnenruimte bevat activiteiten, ervaringen en zintuiglijke proeven. Buiten is er een grote speeltuin, met parcours dat je naar de andere kant van de rivier brengt. Daar is een glijbaan van meer dan 30 meter.

Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de Ardennen: een van de grootste grottenstelsels in Europa. Er is ook een speleo-parcours en een wildpark.

101 binnen uitjes met kinderen voor als het regent of koud is


Tips


Mis jij nog een leuk uitje om met kinderen binnen te doen als het buiten koud of nat is? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Zomervakantie tips

De zomervakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke zomervakantie activiteiten voor kinderen en tieners.

Nog meer leuke blogs: tips voor vakantie locaties, heel veel uitjes voor kinderen en tieners, leuke vakantieboeken en andere vakantiecadeautjes.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids