Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

De voorjaarsvakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke voorjaarsvakantie activiteiten voor kinderen. Een lijst vol leuke ideeën om deze vakantie te doen, zowel voor mooi weer als voor slecht weer. 

Het is bijna niet voor te stellen, maar het is alweer tijd voor de voorjaarsvakantie. Zou na dat stormachtige weer de lente al een beetje voelbaar zijn? Even geen onderwijs, het eerste lente zonnetje, wij hebben er zin in!

Aan het begin en einde van de dag is het vaak nog koud, midden op de dag kan het zonnetje heerlijk zijn. In deze bucketlist vind je dan ook veel dingen om lekker binnen te doen. Maar ook heel veel activiteiten om tijdens de voorjaarsvakantie lekker buiten te doen met de kinderen. Want als dat zonnetje doorbreekt is het opeens heerlijk. En anders doen we die dikke jas aan, zodat we het lekker lang volhouden.

Tijdens de voorjaarsvakantie vullen we deze lijst met activiteiten voor kinderen zeker nog aan. Daarnaast delen we ook veel tips op Instagram!

Bekijk ook:
101 uitjes voor jonge kinderen
101 uitjes voor tieners
Leuk met kids agenda
De leukste musea met kinderen
Kindvriendelijke restaurants

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen. De voorjaarsvakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke voorjaarsvakantie activiteiten voor kinderen. Een lijst vol leuke ideeën om deze vakantie te doen, zowel voor mooi weer als voor slecht weer #leukmetkids #voorjaarsvakantie #krokusvakantie

Binnenspelen

☆De kinderen zijn gek op spelletjes. Ik maakte een overzicht van bordspelletjes voor alle verschillende leeftijden. Soms vinden ze smart games juist fijn, die kun je namelijk lekker in je eentje doen, ook fijn onderweg.

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden.

☆De kids vinden het heerlijk om een doeboek te doen. Dit dikke speel- en oefenboek is onze favoriet.

☆De kinderen maken heel graag hutten: onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG, ik schreef er hier een review over.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

Bekijk ook: binnen tips voor als het buiten regent of koud is

Het zelfgemaakte LEGO Friends bureau, DIY LEGO tafel

Buitenspelen

☆De kinderen vinden schaatsen fantastisch. In de voorjaarsvakantie gaan ze lekker veel met skates of rolschaatsen (Bol.com) naar buiten. Of op de stepjes natuurlijk. En misschien gaan we wel een keertje naar de schaatsbaan.

Stoepkrijten: een hele grote tekening maken op de stoep voor ons huis. Of een hinkelbaan, dan blijf je lekker warm. Stoepkrijt tekeningen zijn net kleine kunstwerkjes.

Stoepranden, net als vroeger. Je staat tegenover elkaar op de rand van de stoep, allebei aan een kant van de straat. Daarbij probeer je de bal precies op de stoeprand te gooien. En als de bal terug stuitert krijg je een punt.

Vliegeren op een mooi groot veld. Of met een frisbee gooien, er zijn tegenwoordig van die zachte exemplaren. Bol.com heeft veel verschillende.

☆De kids hebben het knikkeren herontdekt. Fijn is dat je er weinig bij nodig hebt, je kunt een gat naast een tuintegel gebruiken. Knikkers zijn te koop bij Bol.com.

☆Kleine meis heeft een hoepel gekregen. Misschien doe ik zelf ook wel mee, lekker sporten! Je krijgt het in ieder geval niet koud. Hoepels zijn te koop bij Blokker en Bol.com.

☆“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen

In de tuin

☆De tennispaal gaat weer uit de schuur, daarbij blijf je ook lekker warm. Swingball is te koop bij Bol.com

☆Nog een van onze favorieten: darten in de tuin. Wij hebben een dartbord met balletjes en klittenband (BS bij Bol.com).

☆De eerste klusjes in de tuin kunnen gedaan worden, de kinderen helpen daar graag bij. We moeten allerlei dingen snoeien. Daarbij mogen de kids op YouTube opzoeken hoe en wanneer we dat moeten doen.

De tuin, het balkon of het bankje voor je huis zijn ook prima om te vertoeven op een droge winterdag. Als je maar uit de wind zit, bij voorkeur in de zon. De hele middag buiten zitten is te koud, maar een uurtje gaat prima.

☆De barbecue kan ook in de winter aan! Dan kun je lekker marshmallows roosteren. Of een tosti of pizza op de barbecue maken.

Bekijk ook: tips om buitenspelen in je eigen tuin leuker te maken 

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Knutselen en andere creativiteit

☆Natuurlijk wordt er flink geknutseld in de vakantie. Een winter knutselwerk, krokussen of andere bollenbloemen knutselen zoals narcissen, tulpen of blauwe druifjes… Of we knutselen alvast iets voor Pasen.

☆Een stop motion of kijkdoos maken, we zijn het al heel lang van plan. Maar het is er nog steeds niet van gekomen. Kleine meis maakt van ongeveer iedere schoenendoos een poppenhuis, ook leuk.

☆Ook zo leuk: happy stones maken, mooi versierde stenen, die je als verrassing voor de vinder verstopt in de buurt. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Dat willen we deze vakantie doen! Hier laat ik meer zien.

☆Zijn jullie naar het museum of de films geweest en willen jullie nu thuis aan de slag? In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën voor thuis kunst voor kinderen. Boeken, kinderfilms, online rondleidingen, workshops en knutseltips.

☆Ook zelf foto’s maken met een oude smartphone vinden de kids leuk. Daarna bewerken ze de foto’s met allerlei gekke smileys er op.

☆Als het koud blijft gaan we nog wat vogelvoer zelf maken.

☆De kids vinden het leuk om met de naaimachine dingen te maken. We gaan dus weer aan de slag met deze handwerk ideeën voor kinderen. Het is tulpentijd, dus deze tulpen van vilt en chenilledraad zijn nu erg leuk.

Bekijk ook: onze favoriete knutselspullen 

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen. Zoals happy stones maken, mooi versierde stenen, en die verstoppen in de buurt.

Tekenen en kleuren

☆Onze kids zoeken graag dingen op internet op, om het vervolgens na te tekenen. Zo zijn ze gek op Pokemon, ze verzamelen de kaarten en vonden deze traktatie fantastisch. Dus bedachten ze om samen Pokémons te gaan tekenen en er een soort presentatie van te maken. Toegegeven, dat deden ze pas nadat ze voor die dag een game verbod kregen omdat ze ruzie hadden gemaakt. Dat leidt kennelijk tot nieuwe creativiteit en saamhorigheid 😉

☆Ook pakken de kids hun onze nateken-boeken er graag bij. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Ze hebben Zo teken je leuke dieren (Bol.com) en Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com).

☆Very Mappy maakt mooie grote stevige kleurplaten van kaarten. De Mappy klapper heeft ingeklapt de grootte van een ansichtkaart en past dus in je tas. Uitgeklapt is de kleurplaat 60 bij 40 centimeter, lekker groot dus. Deze XL kleurplaat is er van Europa en Nederland, zo leer je spelenderwijs. Te koop bij Bol.com, in deze blog laat ik er meer van zien.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek. Daarnaast hebben we een mooie knutselwerkjesmuur en een pronkkastje gemaakt.

☆Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

Bekijk ook: leuke ideeën om te tekenen en kleuren

Ideeën om te tekenen en kleuren voor kinderen

Lekker eten

☆Het is ook te vroeg om alvast een keer paaseieren te versieren of wat anders lekkers te maken voor Pasen. Of juist om winterkoekjes te versieren.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Erbij maken we een fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

Heel Holland Bakt! Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids.

☆Als het zo koud blijft, dan gaan we lekker een keer kaasfonduen.

☆Onze kinderen helpen graag met koken, maar dan natuurlijk wel een gerecht dat ze lekker vinden. Een soort Kinderkookcafé thuis dus.

Bekijk ook: 101 kindvriendelijke recepten 

Knutselen met eten voor Pasen: zoete recepten en ideeën

Kijken, doen en lezen

☆In de vakantie heb je wat meer rust, leuk om samen yoga te leren. Ik maakte een lijstje met leuke yoga boeken en filmpjes.

☆Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Manlief speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

☆De kids programmeren graag. Met MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Zoonlief heeft het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch.

☆Zelf een game bouwen is ook leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

☆We hebben een elektrische piano. Deze vakantie gaan we veel piano oefenen met de app Simply Piano. Met name zoonlief is al een flink eind gekomen met die app.

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Kinderfilms

☆Erg gezellig: met de matrassen van het grote bed in de woonkamer voor de televisie. Lekker met zijn allen film kijken of stoeien op het bed zonder er vanaf te kunnen vallen. Het is gelukkig nog net lang genoeg donker om er ook te kunnen slapen.

☆Een thuisbioscoop is natuurlijk ook heel gezellig. Popcorn en frisdrank erbij, gordijnen dicht en met zijn allen tegen elkaar op de bank. Kun je er geen genoeg van krijgen? Je kunt natuurlijk ook een film marathon doen. Leuke films vinden we bij Disney+ en Netflix, maar ook de NPO app. En we pakken de map met dvd’s er weer eens bij. Af en toe huren we een film bij Pathé Thuis. Heb je geen smart tv, dan kun je met de Chromecast streamen naar de televisie.

Bekijk ook: de leukste nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren

Lezen

☆De vakantie is lang genoeg om een leuk boek voor te lezen. Bij voorkeur een boek dat ze allebei leuk vinden. Zelf lezen de kids graag weetjesboeken.

☆De kids lezen graag tijdschriften, bijvoorbeeld Donald Duck (Junior), de Tina en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kopen. Op Tijdschrift.nl en Readly kun je allerlei tijdschriften digitaal lezen, dat scheelt papierverspilling én rommel in huis.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren. Ondertussen kleuren de kids bijvoorbeeld kleurplaten of ze bouwen iets.

Bekijk ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Leuke uitjes voor de voorjaarsvakantie

☆In de voorjaarsvakantie worden er leuke festivals en andere activiteiten voor kinderen georganiseerd. In de Leuk met kids agenda deel ik er veel.

☆Een must voor iedere vakantie: een één op één uitje met je kind, zonder broer of zus, dan zijn ze opeens zo relaxed, een tip van Corrien waar we het allemaal hartgrondig mee eens zijn.

☆Andere speeltuinen in eigen stad ontdekken is altijd leuk! Ik verzamelde de leukste speeltuinen in heel Nederland. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen en speelboerderijen.

☆Op een mooie dag samen lunchen in een restaurant, liefst op een terras in het voorjaarszonnetje. In dit artikel vind je kindvriendelijke restaurants in heel Nederland. Zo gingen we niet zo lang geleden naar Kanteen25 in Amsterdam.

☆Naar de bieb om een grote stapel leuke boeken uit te zoeken. Veel bibliotheken organiseren ook leuke activiteiten voor kinderen in de voorjaarsvakantie.

Bekijk ook: 101 uitjes voor kinderen en 101 uitjes voor tieners

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Een citytrip met kinderen in de voorjaarsvakantie

☆Een citytrip is super leuk om met een van de kids of met het hele gezin te doen.

☆Zo’n citytrip is extra leuk als je met de trein gaat. Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids. Voor tieners zijn er goedkope dagkaarten.

☆Je kunt Escape Tours doen in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Tijdens deze interactieve escape game gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad. Zoonlief heeft dit hoog op zijn bucketlist staan.

☆Iedere vakantie gaan we wel wat leuks doen in Amsterdam, onze woonplaats. Hier vind je onze favoriete uitjes in Amsterdam met kids. Niet zo lang geleden opende ID&T vlakbij het Westerpark AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

☆Wij zijn onlangs een paar dagen naar Rotterdam geweest, zo’n leuke stad! Hier vind je al onze kindvriendelijke tips in Rotterdam. Denk je aan Rotterdam, dan denk je al snel aan de wereldberoemde gele Kubuswoningen. We hebben er een nachtje geslapen, in een familiekamer van Stayokay Rotterdam. Daarnaast maken street art kunstenaars in Rotterdam vaak kunstwerken op oude gebouwen. Zo is een toffe sfeer ontstaan in deze buurten. Met een app kun je kun je wandelroutes langs deze street art doen, echt een aanrader!

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen. In Rotterdam worden regelmatig street art kunstenaars uitgenodigd, die kunstwerken aanbrengen op oude gebouwen. Zo is een hele toffe sfeer ontstaan in deze buurten. De Street art routes leiden je langs al deze prachtige graffiti. We namen de route als basis en combineerden dat met allerlei andere bezienswaardigheden in de buurt.

Bekijk ook: onze andere tips voor een citytrip met kinderen

Attractieparken enzo

☆Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark, bijvoorbeeld de Efteling of Duinrell. In deze parken kun je ook slapen, waardoor je niet alle attracties in één dag hoeft te doen, maar sommige attracties uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen. Bij Safari Resort Beekse Bergen kun je zelfs tussen de wilde dieren slapen, heel erg tof.

☆Weet je dat Madurodam behalve de miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen heeft? Een leuk uitje voor een droge dag dus.

☆Voor oudere kinderen is een klimbos leuk. Lees bijvoorbeeld onze review van Fun Forest, die zitten in verschillende steden. En ze gaan na de winterstop in de voorjaarsvakantie weer open.

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Wandelen met kinderen

☆We wandelen altijd veel, dus ook in de voorjaarsvakantie. Lekker naar strand, bos of heide. Onze oppashond komt ook, die vindt dat natuurlijk heerlijk. Dan nemen we broodtrommels en isoleerflessen mee met wat warms voor onderweg. Of we gaan ergens warme chocolademelk drinken, zoals bij House of Bird in het Diemerbos.

☆Ken je de wandelknooppuntennetwerken al? Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

☆Lekker vies worden kan bij de Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten.

☆Voor kleintjes is een kabouterpad wandelen leuk.

Geocaching is heel populair bij kids en tieners. Je download een app (voor Android heb ik c:geo) en gaat op zoek naar een cache.

☆Ook leuk: met de Pokemon Go app op stap. Terwijl je kind virtuele Pokémons zoekt, maak je een flinke wandeling. Let wel op dat je kind niet de weg oploopt zonder te kijken.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze hippe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen. Als het erg koud is kan een skibroek ook fijn zijn.

Uitje met kids: kabouterpad wandelen

Cultuur en musea

☆We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum. Ik heb samen met lezers een lange lijst gemaakt met kindvriendelijke musea.

☆Wij gingen bijvoorbeeld naar Naturalis en Museum Boerhaave in Leiden, het Speelgoedmuseum in Deventer, het Maritiem Museum en Villa Zebra in Rotterdam, het Muiderslot in Muiden, wetenschapsmuseum NEMO, het Scheepvaartmuseum, de Hermitage, filmmuseum EYE, microbenmuseum Micropia en de Museumtramlijn in Amsterdam, het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum in Utrecht, luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, Space Expo in Noordwijk, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Watermuseum in Arnhem en het DAF Museum in Eindhoven.

☆Er zijn in de krokusvakantie een paar leuke festivals voor kinderen.

Maritiem Museum met kids: reizen en werken op zee. Familietentoonstelling de Zeemonsters. Kinderen vanaf 4 jaar ontdekken zes waterwezens. Denk aan het Monster van Loch Ness, een mega octopus, een reuzenkrab, zeemeerminnen, een grote schildpad en de walvis die Jonas opat. Ook hier kunnen de kinderen van alles zelf doen en leren allemaal weetjes over zeedieren.

Nog meer uitjes binnen

☆Er zijn weer leuke kinderfilms in de bioscoop. In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht. In veel bioscopen worden tijdens de voorjaarsvakantie activiteiten voor kinderen georganiseerd.

☆We gaan deze vakantie zeker een keer zwemmen. Voor kids is het belangrijk om af en toe weer even te oefenen en ze vinden het heel leuk.

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen of een klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren.

☆In veel kindvriendelijke restaurants worden in de voorjaarsvakantie activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ik doe dat iedere vakantie wel een keer met moeders van klasgenootjes.

☆Mijn moeder was gek op struinen bij een kringloopwinkel, ik vind het fantastisch en dochterlief ook. Zou het een erfelijk dingetje zijn?

Bekijk ook: 101 binnen uitjes met kinderen

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen. Het is alweer tijd voor de voorjaarsvakantie. Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke activiteiten voor kinderen in de voorjaarsvakantie! Een lijst met leuke ideeën om deze vakantie te doen, zowel voor mooi weer als voor slecht weer #leukmetkids #voorjaarsvakantie #krokusvakantie

Een weekje weg in de voorjaarsvakantie

☆De voorjaarsvakantie is de ideale periode om een weekje weg te gaan, omdat huisjes relatief goedkoop zijn. Bovendien worden er op vakantieparken tijdens de voorjaarsvakantie vaak leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

☆Zoek je een leuke plek? Kijk eens naar ons lijstje met leuke vakantiehuisjes en hotels in Nederland. We schreven ook een aantal reviews van vakantiehuisjes.

☆Of kijk bij de parken van Landal, Europarcs, Beekse Bergen of Dierenbos. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje. De keten Stayokay zit zowel in steden als in de natuur en heeft vaak familiekamers.

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Fijne voorjaarsvakantie!!

Sinterklaas tips

Sinterklaas komt er aan! Je vindt hier natuurlijk super veel leuke tips voor Sinterklaas. Toffe knutseltips, lekkere recepten, fijne Sinterklaasboeken en Sinterklaasfilms, de leukste intochten en andere Sinterklaas uitjes, cadeau ideeën, tips voor pakjesavond, surprise ideeën en nog veel meer.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids