Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

De voorjaarsvakantie komt er aan! Daarom maakten we weer een bucketlist vol leuke voorjaarsvakantie activiteiten voor kinderen. Een lijst vol leuke ideeën om deze vakantie te doen, zowel voor mooi weer als voor slecht weer. 

Het is bijna niet voor te stellen, maar het is alweer tijd voor de voorjaarsvakantie. En nog zoiets onvoorstelbaars: na die heerlijke week vol sneeuw en ijs, komt de lente er aan! Even geen onderwijs, het eerste lente zonnetje, wij hebben er zin in!

Aan het begin en einde van de dag is het vaak nog koud, midden op de dag kan het zonnetje heerlijk zijn. In deze bucketlist vind je dan ook veel dingen om lekker binnen te doen. Maar ook heel veel activiteiten om tijdens de voorjaarsvakantie lekker buiten te doen met de kinderen. Want als dat zonnetje doorbreekt is het opeens heerlijk. En anders doen we die dikke jas aan, zodat we het lekker lang volhouden.

Tijdens de voorjaarsvakantie vullen we deze lijst met activiteiten voor kinderen zeker nog aan. Daarnaast delen we ook veel tips op Instagram!

NDSM werf in Amsterdam Noord

Binnenspelen

☆De kinderen zijn gek op spelletjes om samen te doen. Soms vinden ze smart games juist fijn, die kun je namelijk lekker in je eentje doen, ook fijn onderweg.

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden.

☆De kids vinden het heerlijk om een doeboek te doen. Dit dikke speel- en oefenboek is onze favoriet.

☆De kinderen maken heel graag hutten: onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG, ik schreef er hier een review over.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆Kleine meis heeft sinds kort een LEGO bureau, daar gaat ze veel mee spelen. Voor dit bureau gebruikten we ook de nieuwe flexibele straatplaten van LEGO. Je kunt zelf bepalen waar je de stukken aan elkaar klikt en zelfs de streepjes in het midden kun je (deels) aanpassen met gladde tegels. De flexibele LEGO straatplaten kun je los gebruiken, maar ook in combinatie met de traditionele grondplaten. De straatplaten zitten in een aantal nieuwe LEGO City sets, maar zijn ook los te koop.  Wil je meer weten? In onze review van het LEGO City stadscentrum vertellen we er meer over.

Lees ook: corona proof tips om de kids thuis te vermaken 

Het zelfgemaakte LEGO Friends bureau, DIY LEGO tafel

Buitenspelen

☆De kinderen vinden schaatsen fantastisch, maar er is waarschijnlijk geen ijs meer in de voorjaarsvakantie. In de voorjaarsvakantie gaan ze lekker veel met skates of rolschaatsen naar buiten. Of op de step natuurlijk. En voor wie het ijs echt niet kan missen: sommige schaatsbanen zijn open.

Stoepkrijten: een hele grote tekening maken op de stoep voor ons huis. Of een hinkelbaan, dan blijf je lekker warm. Stoepkrijt tekeningen zijn net kleine kunstwerkjes.

Stoepranden, net als vroeger. Je staat tegenover elkaar op de rand van de stoep, allebei aan een kant van de straat. Je probeert de bal precies op de stoeprand te gooien. En als de bal terug stuitert krijg je een punt.

Vliegeren op een mooi groot veld. Of met een frisbee gooien, er zijn tegenwoordig van die zachte exemplaren.

☆De kids hebben het knikkeren herontdekt. Fijn is dat je er weinig bij nodig hebt, je kunt een gat naast een tuintegel gebruiken. Knikkers zijn te koop bij Bol.com.

☆Kleine meis wil een hoepel en misschien doe ik zelf ook wel mee, lekker sporten! Je krijgt het in ieder geval niet koud. Hoepels zijn te koop bij Blokker en Bol.com.

☆“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen

In de tuin

☆De tennispaal gaat weer uit de schuur, daarbij blijft je ook lekker warm. Swingball is te koop bij Decathlon en Bol.com

☆Nog een van onze favorieten: darten in de tuin. Wij hebben een dartbord met balletjes en klittenband (BS bij Bol.com).

☆De eerste klusjes in de tuin kunnen gedaan worden, de kinderen helpen daar graag bij. We moeten allerlei dingen snoeien, de kids mogen op YouTube opzoeken hoe we dat moeten doen.

De tuin, het balkon of het bankje voor je huis zijn ook prima om te vertoeven op een droge winterdag. Als je maar uit de wind zit, bij voorkeur in de zon. De hele middag buiten zitten is te koud, maar een uurtje gaat prima. Dat is nou een van mijn eigen favoriete activiteiten in de voorjaarsvakantie: buiten wat drinken, terwijl de kinderen spelen.

☆De barbecue kan ook in de winter aan! Dan kun je lekker marshmallows roosteren. Of een tosti of pizza op de barbecue maken.

Lees ook: tips om buitenspelen in je eigen tuin leuker te maken 

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

De hort op

☆Tijdens deze voorjaarsvakantie behoren georganiseerde uitjes niet tot de mogelijkheden, maar veel buiten activiteiten kun je nog steeds doen met de kinderen. Bijvoorbeeld de speeltuin en buitenfitnessplek. Dus gaan we alle speeltuinen en buitenfitnessplekken op loopafstand een keertje bezoeken. Ik verzamelde de leukste speeltuinen in heel Nederland.

☆Lekker naar het bos, even helemaal ontspannen… Wil je meer leren over het bos, kijk dan eens naar het Bosboek.

☆Uitwaaien op het strand, terwijl de kinderen zandkastelen bouwen en schelpen zoeken. Is het nat, dan gaan de regenbroek en regenjas aan. En met die schelpen kun je dan thuis weer mooie dingen knutselen.

☆Onderweg nemen we natuurlijk ook wat lekkers mee om te picknicken. Onze broodtrommels en isoleerflessen zitten vol warme dingen.

☆Als het voorjaar echt begint, dan gaan we weer eens een flinke lange fietstocht maken.

☆We doen graag zelf een fotoshoot met de kids. We zijn kort geleden al naar de NDSM werf geweest. De achtergronden zijn daar zo tof, dat is waar we bovenstaande foto namen. Oude industriële plekken zijn namelijk heel tof om foto’s te maken. De vorige keer was het er super koud, dus we gaan snel weer terug. Ook tijdens een wandeling in de natuur kun je prachtige foto’s maken.

Lees ook: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin 

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Knutselen en andere creativiteit

☆Ook zelf foto’s maken met een oude smartphone vinden de kids leuk. Daarna bewerken ze de foto’s met allerlei gekke smileys er op.

☆Als het koud blijft gaan we nog wat vogelvoer zelf maken.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek. Daarnaast hebben we een mooie knutselwerkjesmuur en een pronkkastje gemaakt.

☆Zoonlief vindt het leuk om met de naaimachine dingen te maken. We gaan dus weer aan de slag met deze handwerk ideeën voor kinderen.

☆Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

☆We pakken het boek Zo teken je leuke dieren er weer eens bij. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van negen jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

☆Een stop motion of kijkdoos maken, we zijn het al heel lang van plan. Maar het is er nog steeds niet van gekomen.

☆Natuurlijk wordt er flink geknutseld in de vakantie. Een winter knutselwerk, krokussen of andere bollenbloemen knutselen zoals narcissen, tulpen of blauwe druifjes… Of we knutselen alvast iets voor Pasen.

Lees ook: onze favoriete knutselspullen 

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger

Thuis kunst

Als we niet naar het museum kunnen, dan halen we de kunst wel in huis! Daarom vind je in dit artikel heel veel leuke ideeën voor thuis kunst voor kinderen. Boeken, kinderfilms, online rondleidingen, workshops en knutseltips.

kunstwerken namaken met strijkkralen

Lekker eten

☆Het is ook te vroeg om alvast een keer paaseieren te versieren of wat anders lekkers te maken voor Pasen. Of juist winterkoekjes versieren.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Erbij maken we een fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

Heel Holland Bakt! Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids.

☆Als het zo koud blijft, dan gaan we lekker een keer kaasfonduen.

☆Onze kinderen helpen graag met koken, maar dan natuurlijk wel een gerecht dat ze lekker vinden. Een soort Kinderkookcafé thuis dus.

Lees ook: 101 kindvriendelijke recepten 

Knutselen met eten voor Pasen: zoete recepten en ideeën

Kijken, doen en lezen

☆In de vakantie heb je wat meer rust, leuk om samen yoga te leren. Ik maakte een lijstje met leuke yoga boeken en filmpjes.

☆Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Manlief speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

☆We hebben sinds kort een elektrische piano. Deze vakantie gaan we veel piano oefenen met de app Simply Piano. Ik heb van andere moeders begrepen dat dat een hele leuke start is.

☆Kleine meis is gek op online cultuurlessen. Zo geeft Buro Bis op Instagram theaterlessen, voor kinderen van groep 3 tot en met 5. Klik op IGTV en je kunt beginnen. De Muziekschool Amsterdam geeft op IGTV muziekles. Er zijn verschillende lessen voor groep 1/2, groep 3/4 en groep 5/6.

Kinderfilms

☆Cinekid is dit jaar online, op Cinekid Play. Je vind hier films, series, interactives, games, workshops, tutorials en heel veel meer.

☆Erg gezellig: met de matrassen van het grote bed in de woonkamer voor de televisie. Lekker met zijn allen film kijken of stoeien op het bed zonder er vanaf te kunnen vallen. Het is gelukkig nog net lang genoeg donker om er ook te kunnen slapen.

☆Op zoek naar een leuke film? Kijk dan even naar ons lijstje met de leukste kinderfilms van de afgelopen jaren.

Lezen

☆De vakantie is lang genoeg om een leuk boek voor te lezen. Bij voorkeur een boek dat ze allebei leuk vinden.

☆De kids lezen graag tijdschriften, bijvoorbeeld Donald Duck (Junior), de Tina en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kopen. Op Tijdschrift.nl kun je allerlei tijdschriften digitaal lezen, dat scheelt papierverspilling én rommel in huis.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren. Ondertussen kleuren de kids bijvoorbeeld kleurplaten of ze bouwen iets.

Lees ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Onze voorjaarsvakantie kids bucketlist: leuke activiteiten voor kinderen

Fijne voorjaarsvakantie!!

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips