Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Wat te doen met kinderen in de kerstvakantie? Nou wij hebben wel wat ideeën voor kinderactiviteiten. Eigenlijk is het veel te veel om allemaal deze kerstvakantie te doen. Maar ach deze winter duurt nog heel lang! Wil je weten wat voor kerst activiteiten we uiteindelijk echt gaan doen met de kinderen in deze kerstvakantie? Volg ons dan op Instagram.

De kinderen hebben natuurlijk al meerdere speeldates gepland staan. Zelf hebben we ook afspraken met vrienden en familie staan. Toch plannen we ook bewust lege dagen. Even rust in huis en met elkaar zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Inhoud: kerstvakantie activiteiten

Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

Kerstvakantie activiteiten thuis

Knutselen in de kerstvakantie

☆Wat te doen in huis in de kerstvakantie? In de kerstvakantie behoort knutselen tot de vaste kerst activiteiten van onze kinderen. Je vindt hier dan ook heel veel kerst knutsel tips en winter knutsel tips.

☆De kids vinden het heel leuk om zelfgemaakte kerstkaarten te versturen. Hier vind je heel veel ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.

☆Bij kerst hoort een foute kerstfoto, tijd voor een fotoshoot met kerstmuts op dus. Een leuk cadeau voor opa en oma! Maar bij kerst hoort ook een mooie foto van je gezin en met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek. Daarnaast hebben we een mooie knutselwerkjesmuur en een pronkkastje gemaakt.

☆De kids willen graag met de naaimachine aan de slag. Dus we gaan weer eens goed kijken naar deze handwerk ideeën voor kinderen.

☆Ook heel erg leuk: een stop motion filmpje te maken. Zo maak je een stopmotion filmpje.

☆Als het koud wordt gaan we wat vogelvoer zelf maken.

◇Op zoek naar iets leuks om te knutselen met oudere kinderen of tieners? Dan is dit mens erger je niet spel leuk om te zelf te maken. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Bekijk ook: 101 knutsel ideeën

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Op zoek naar iets leuks om te knutselen met oudere kinderen of tieners? Dan is dit mens erger je niet spel leuk om te zelf te maken.
Het Muizenhuis knutselen

◇Weet je dat je het Muizenhuis ook thuis kunt maken? Zo kregen we dit leuke logeerkoffertje van het Muizenhuis, een soort mini poppenhuisje. De achtergrond in het logeerkoffertje is tweezijdig, dus je kunt kiezen welke je het leukste vindt. Daarnaast kun je het koffertje aan je smaak aanpassen De muizen op de foto kun je er los bij kopen. Hier laat ik zien hoe wij dit logeerkoffertje versierden

◇Deze kerstvakantie wilde kleine meis ook eindelijk eens naar het echte Muizenhuis in Amsterdam. In deze winkel annex minimuseum kijk je je ogen uit naar alle Muizenhuis tafereeltjes. Dat moet ook wel, want kids krijgen een bingo kaart, met foto’s van negen muizen, om te zoeken in het minimuseum. Daar ben je wel even mee bezig, met al die kleine details in het Muizenhuis. Natuurlijk kun je hier de Muizenhuis boeken kopen, maar ook veel knutselspullen, kaartjes en een mega kleurplaat. Ook fijn: de lieve dame van de winkel is echt super aardig voor alle kids die door de winkel stuiteren. Klik rechts op de foto.

◇En we gaan de Muizenhuis boeken weer eens lezen. Dus dat staat ook nog op onze kerstvakantie bucketlist! Heb je de boeken nog niet, kijk dan even bij I love speelgoed en bij Bol.com.

Bekijk ook: onze favoriete knutselspullen 

Kleuren en tekenen

Wat te doen als de kinderen druk zijn in de periode rond kerst? Van tekenen worden kinderen vaak helemaal zen, dus het is een van onze favoriete kerstvakantie activiteiten!

☆Willen de kids graag kleuren? Zoek op internet hun favoriete kleurplaten en print ze uit.

☆Onze kids maken graag een kleurplaat van een foto. Van hun favoriete foto van een uitje, hun vriendengroep, een mooie bloem, de hond of poes, een Van Gogh, verzin het maar.

☆Ook pakken de kids hun onze nateken-boeken er graag bij. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Ze hebben Zo teken je leuke dieren (bij Libris en bij Bol.com) en Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com).

*Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. We zitten regelmatig te tekenen met gelpennen, best wel zen! Hier delen we ideeën voor handletteren.

☆Een kleurboek annex doeboek. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen uit de tuin. En ze maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf. En een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. Allemaal vrij eenvoudige opdrachten, maar wel heel leuk. Er zijn boekjes in roze, geel, blauw en groen. De boekjes zijn te koop bij Bol.com.

Bekijk ook: leuke ideeën om te tekenen en kleuren

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals dit kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek roze, Maak dit boek blauw, Maak dit boek groen en Maak dit boek geel. Hier vertel ik er meer over. 

Binnenspelen met kinderen: activiteiten voor de kerstvakantie

Voor leuke activiteiten in de kerstvakantie hoef je met kinderen natuurlijk helemaal niet de deur uit. Wat te doen binnenshuis?

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden. Misschien maak ik deze vakantie wel een verkleedoutfit voor ze.

☆Dit is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Hartstikke gezellig en waarschijnlijk vind je van alles terug dat de kinderen vergeten waren. Wat niet meer gebruikt wordt kun je klaar zetten om weg te doen. Naar een jonger neefje of nichtje, een goed doel, een kinderdagverblijf, een koffiehuis met speelhoek, de kringloopwinkel of wat dan ook.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆De kinderen maken daarnaast graag hutten. Onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Zoonlief speelt graag met het huttenbouw systeem van PL-UG. Dochterlief speelt graag met de tipi tent.

Bekijk ook: 101 tips om binnen te doen als het regent of koud is

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen - KAPLA of LEGO bouwen

Spelletjes

☆We gaan deze vakantie lekker veel spelletjes samen doen. Ik maakte een overzicht van bordspelletjes voor alle verschillende leeftijden.

10 dagen door Europa is een strategisch bordspel. Daarbij moet je goed nadenken hoe je een route over ons continent kunt afleggen. We hebben dit uitdagende en leerzame spel getest met zoonlief van 11 jaar. Hij kan niet wachten tot hij 10 dagen door Europa in de kerstvakantie aan zijn vriendjes kan laten zien!

10 dagen door Europa is een strategisch bordspel, waarbij je goed moet nadenken hoe je een route over ons continent kunt afleggen. Het spel is een leuk uitdagend en leerzaam spel, voor kinderen vanaf 10 jaar.

◇Bij Oertaal moet je met een nieuwe taal communiceren en bouwwerken maken. Het brabbeltaaltje is natuurlijk hilarisch, maar het is soms ook echt moeilijk om de ander duidelijk te maken wat je bedoelt. We hebben dit spel vooral getest met dochterlief van 8 jaar. Ze wil Oertaal met kerst heel graag met haar nichtjes spelen.

Bij het bordspel Oertaal moet je met een nieuwe taal communiceren en een bouwwerk maken. Het brabbeltaaltje is natuurlijk hilarisch, maar het is soms ook echt moeilijk om de ander duidelijk te maken wat je bedoelt.

Games en online workshops

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Dennis speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

Mario + Rabbids Sparks of Hope is een nieuwe game voor de Nintendo Switch. Hierin beleven Mario en de Rabbids wederom samen een avontuur. Dennis en zoonlief vinden deze game een dikke aanrader. Een leuk cadeau voor de kerstvakantie dus. Te koop bij Bol.com en bij Coolblue.

◇In de kerstvakantie is er altijd een nieuwe versie van het populaire dansspel Just Dance. Met vele oude hits zoals Raspoutin en nieuwe nummers zoals We dont talk about Bruno en Dynamite. In deze versie kan je zelfs meedansen met de echte K3 meiden. Bekijk en lees hier meer, de game is te koop bij Bol.com en bij Coolblue.

☆De kids programmeren graag. Met MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Voor zoonlief bestelde ik het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch.

☆Zelf een game bouwen is ook leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

☆Ook handig: een cursus blind typen. Er zijn er leuke cursussen, zoals de online typecursus van LOI Kidzz of van Pica typen. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen.

Lees ook: de leukste online workshops en kinderactiviteiten

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Boeken en doeboeken

☆Super gezellig: een dik boek om de kinderen verhalen voor te lezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot. Dit zijn onze favoriete kinderboeken. We hebben ook een lijstje van fijne kinderboeken voor kerst en de winter.

☆Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook de Denksport Puzzelboeken (Bol.com) doen de kids graag.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren vinden we allemaal ook fijn. Ondertussen knutselen we wat of spelen de kinderen met speelgoed. Ook fijn: bij Bol.com kun je weer een aantal luisterenboeken en ebooks bijna gratis krijgen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Tijdschriften en vakantieboeken

☆De kids lezen graag tijdschriften, bijvoorbeeld Donald Duck, de Tina en Quest Junior. Losse tijdschriften kun je bijvoorbeeld bij Bol.com of Albert Heijn kopen.

☆Op Tijdschrift.nl kun je allerlei tijdschriften digitaal lezen, dat scheelt papierverspilling én rommel in huis. Je kunt dit abonnement twee weken gratis proberen, ideaal voor de kerstvakantie.

☆Ook leuk: een dik vakantieboek of winterboek van de favoriete tijdschrift. Om lekker te lezen en te puzzelen in de kerstvakantie. Bijvoorbeeld van Donald Duck (Bol.com), van Tina (Bol.com), van Stoer (Bol.com), van Okkie (Blink), van Bobo (bij Blink of bij Bol.com) of van de JAN voor jezelf (Bol.com).

☆Nog een leuke tip voor ouders. Het grote vakantie-doeboek voor uitgebluste ouders. Van de bedenkers van de podcast Ik Ken Iemand Die. Met anekdotes, tips, recepten, puzzels en kleurplaten die je met gebalde vuisten mag doorkrassen. Te koop bij Libris en bij Bol.com.

Bekijk hier meer vakantieboeken.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Fijn: een dik vakantieboek of winterboek van de favoriete tijdschrift. Om lekker te lezen en te puzzelen in de kerstvakantie.

Kijken in de kerstvakantie

☆Wat te doen met rotweer? Lekker vroeg die pyama’s aan en een filmpje kijken, of de marathon uitzending van de NPO kerstseries. Er zijn er ontzettend veel leuke kinderfilms over kerst en de winter. Dennis maakte een lijstje met leukste kinderfilms voor de kerstvakantie.

☆Ook maakte Dennis een lijstje van nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren. Ook zijn er leuke films bij Pathé Thuis.

☆Daarnaast zijn er ook heel veel leuke kinderprogramma’s op televisie.

◇Voor jongeren is er iedere zondagochtend een Telefilm, bij NPO Zapp. In Zapp Detective de Nachtwachtbende ga je op zoek naar zes bekende influencers die De Nachtwacht hebben gestolen, waaronder Meisje Djamila.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals Een jongen met de naam Kerstmis is een indrukwekkend boek en nu ook verfilmd door Netflix.

Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube. Kleine meis is ook gek op de danslessen van Kinderen voor Kinderen.

YogaPlaza heeft heeft fijne yoga filmpjes voor kinderen in verschillende leeftijden. Nu de kids ouder zijn, doen ze ook de filmpjes voor volwassenen vaak mee. In dit artikel vind je nog veel meer tips voor yoga voor kinderen.

◇De Philips open ear koptelefoon gaan we veel gebruiken, die mochten we pasgeleden uitproberen. Deze koptelefoon zit niet in of over het oor, maar boven het oor. Zo blijft het oor vrij, dat daardoor beschermd is tegen hoge volumes. Daarnaast kan je tiener de omgeving beter horen, wel zo veilig in het verkeer of met sporten. We schreven een review van de Philips open ear koptelefoon. Deze draadloze koptelefoon is in junior en volwassen formaat te koop bij Bol.com.

Deze veilige Philips open ear koptelefoon zit niet in of over het oor, maar boven het oor. Zo blijft het oor vrij, dat daardoor beschermd is tegen hoge volumes. Daarnaast kan je tiener de omgeving beter horen, wel zo veilig in het verkeer of met sporten.

Lekker eten

Lekker eten samen met de kinderen maken behoort tot onze favoriete activiteiten in de kerstvakantie, gezellig!

☆Zodra het buiten koud wordt vraagt kleine meis waar de mini mallows zijn (van Frisia bij AH). Die doen we namelijk altijd in de chocolademelk! En met een snoephorloge of snoeparmband erbij is het helemaal lekker (Albert Heijn).

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

☆Bij de kerstvakantie hoort gourmetten, de winter variant van barbecueën. Ik moest er even aan wennen, maar eigenlijk vind ik het heel gezellig. Zeker nu we een aantal favoriete recepten hebben, waaronder veel met groente.

☆Ook super gezellig: kaasfondue. Dit is ons favoriete recept voor kaasfondue.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Met fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

☆Iets lekkers bakken is altijd gezellig. Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Kerst is natuurlijk ook de tijd dat je mag knutselen met eten.

Bekijk ook: 101 kindvriendelijke recepten 

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals kerst koekjes bakken.
Buiten eten in de winter

☆De barbecue kan ook in de winter aan! Deze winter gaan we lekker marshmallows roosteren. Of een tosti of pizza op de barbecue maken.

☆Ook super lekker: s’mores maken. Voor s’mores smelt je tussen twee koekjes een marshmallow en een stukje chocolade. Of je gebruikt koekjes met een laagje chocolade natuurlijk. Als je er een bakpapiertje onder legt voorkom je knoeien. Heb je geen barbecue, dan werkt de oven natuurlijk ook, maar dan wel buiten opeten!

☆Nog zo’n fijn Scandinavisch recept: warme vlierbloesemsiroop, weer eens wat anders dan thee of chocolademelk. Wij maken het met gekookt water, een takje rozemarijn en een scheutje vlierbloesemsiroop. De vlierbloesemsiroop is te koop bij de supermarkt (Albert Heijn), ’s zomers ook heerlijk met koude spa rood.

Bekijk ook: zo blijf je warm bij wandelen en in de tuin 

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Typisch Scandinavisch: s’mores van de barbecue

Leuke uitjes voor de kerstvakantie

☆Wat te doen in de kerstvakantie als je een uitje zoekt? Er worden deze kerstvakantie weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd. Ik verzamel ze in de Leuk met kids agenda.

☆Leuk met grotere kinderen en tieners: naar de schaatsbaan. Sommige restaurants en stadscentra hebben in de kerstvakantie ook kleine ijsbaantjes.

☆Op zoek naar leuke kerstvakantie activiteiten met jonge kinderen? Ga dieren bekijken bij Ouwehands Dierenpark of bij de Beekse Bergen (bekijk ook onze review). Bezoek aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen. Of een dagje pretpark bij de Efteling, bij Duinrell of bij Plopsa. Nog leuker: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs. Of ga vliegtuigen kijken bij Aviodrome (bekijk ook onze review).

☆Op zoek naar leuke kerstvakantie activiteiten met tieners? AMAZE van ID&T in Amsterdam is een reis langs licht- en geluidsshows (bekijk onze review). Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt. Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen. In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Of doe een Escape Tour in je favoriete stad. Ook leuk: een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Attractieparken in de kerstvakantie

☆Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark. Bij de Efteling, bij Duinrell, bij Slagharen en bij Disneyland Parijs kun je ook slapen. Daardoor hoef je niet alle attracties in één dag te doen. Sommige attracties kun je uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen.

☆Bij het Safari Resort van de Beekse Bergen in Brabant kun je tussen de wilde dieren slapen. Wij schreven een review over het Safari Resort. Daarnaast kun je even verderop over overnachten bij Lake Resort Beekse Bergen.

Aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen heeft onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer.

◇Tot en met 7 januari zijn de Light Nights Aqualuna in Ouwehands Dierenpark. Als de maan tevoorschijn komt en de dieren gaan slapen, komt een magische waterwereld tot leven. Dit lichtspektakel is een wereld vol kleur en prachtige wezens. Leuk voor de kerstvakantie dus.

◇Tot en met 5 maart is de Winter Efteling. Dan wordt het attractiepark in Kaatsheuvel omgetoverd tot winterland. Je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark. Bij de Efteling, bij Duinrell en bij Slagharen kun je ook slapen. Daardoor hoef je niet alle attracties in één dag te doen.

Citytrip met je kind in de kerstvakantie

☆Een citytrip met de kinderen is een van de activiteiten die we eigenlijk altijd wel doen in de kerstvakantie. Met een van de kids of met het hele gezin. Zoek je leuke ideeën, kijk dan eens naar onze tips in Amsterdam, in Rotterdam of in Den Haag. Of bekijk onze tips in Deventer.

☆Een citytrip is extra leuk als je met de trein gaat. Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids. Voor tieners zijn er goedkope dagkaarten.

☆Je kunt Escape Tours doen in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Tijdens deze interactieve escape game gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad. Zoonlief heeft dit hoog op zijn bucketlist staan.

☆In de kerstvakantie zijn er in veel steden kerstmarkten en lichtjesroutes. In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht. Deze foto nam ik tijdens een eerdere editie van het Amsterdam Light Festival.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Dit is het Amsterdam Light Festival. Jaarlijks vind je in december en januari verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken.

Naar het bos en de heide

☆Hopelijk kunnen we deze vakantie lekker veel naar het bos en de heide. Onze oppashond komt ook een paar keer, die vindt dat natuurlijk heerlijk.

☆Lekker vies worden bij de speelnatuur Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten of van Staatsbosbeheer.

☆De natuur ontdekken op een Kabouterpad. Een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en de natuur te ontdekken.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze toffe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen.

☆Bibi gaat graag wandelen met haar man en drie tieners. Huh, wandelen met tieners? Jazeker, want met deze tips maakt maakt Bibi wandelen met tieners leuk.

☆Ken je de wandelknooppuntennetwerken al? Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

☆Het liefste gaan we naar een wandelgebied met restaurant of café om even op te warmen wat lekkers te halen. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze hippe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen. Als het erg koud is kan een skibroek ook fijn zijn.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Picknicken bij buitenactiviteiten

☆Onderweg nemen we ook wat lekker warms mee. Deze lekvrije isoleerflessen heb ik van Mepal gekregen (te koop bij Mepal en bij Bol.com). Die zitten in dit seizoen zitten vol warme dingen. Koffie, thee en chocolademelk (met mini-mallows van Frisia bij AH). Heerlijk om even mee op te warmen! Maar er gaan natuurlijk ook gewoon bammetjes en wat fruit mee.

☆Wil je echt uitpakken, dan vind je hier leuke picknick recepten.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen.

Binnen uitjes voor de kerstvakantie

☆Op zoek naar leuke binnenactiviteiten voor de kerstvakantie? Zwemmen is leuk en bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen. Dus hop, naar het zwembad.

☆In de kerstvakantie kun je je alvast voorbereiden op de wintersport. Of uitproberen of je kind skiën leuk vindt.

☆Zoonlief heeft een keert gekart met een vriendje. Kartfabrique Utrecht staat daarom hoog op zijn wensenlijstje voor binnen activiteiten.

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen. Of een klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren. Bij een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL kunnen kinderen en tieners hun energie ook kwijt.

☆Mijn moeder was gek op struinen bij een kringloop. Ik vind het fantastisch en dochterlief ook, zou het een erfelijk dingetje zijn?

☆Samen lunchen in een leuk café of restaurant.

◇Ken je AMAZE van ID&T in Amsterdam al? Een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het spannend maakt. Amaze is vanaf 10 jaar. In deze review van AMAZE vertellen we meer.

Bekijk ook onze lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Amaze van ID&T: uitje in Amsterdam voor tieners en volwassenen. Festival organisator ID&T heeft een nieuw uitje in Amsterdam geopend: AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows. Het is een uitje voor tieners en volwassenen, dus ik ging erheen met zoonlief. In deze review vertel ik meer over AMAZE. 

Naar het museum in de kerstvakantie

☆We gaan regelmatig met de kinderen naar een kindvriendelijk museum, dus het staat ook zeker op onze lijst met activiteiten voor de kerstvakantie. Ik heb samen met lezers een lange lijst gemaakt met kindvriendelijke musea. In de kerstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen.

☆Wij gingen bijvoorbeeld naar Leiden voor Naturalis en Museum Boerhaave, naar Noordwijk voor Space Expo, naar Den Haag voor Madurodam en de museum tram, naar Rotterdam voor het Maritiem Museum en Villa Zebra en naar Dordrecht voor het Dordrechts Museum. En naar Deventer voor het Speelgoedmuseum, naar Utrecht voor het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum, naar Lelystad voor luchtvaartmuseum Aviodrome, naar Arnhem voor het Watermuseum, naar Leerdam voor Geofort Herwijnen en naar Eindhoven voor het DAF Museum. Naar Amsterdam voor wetenschapsmuseum NEMO, het Scheepvaartmuseum, het Paleis op de Dam, het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum, de Hermitage, filmmuseum EYE, microbenmuseum Micropia of de Museumtramlijn, naar Muiden voor het Muiderslot en naar Enkhuizen voor het Zuiderzeemuseum.

◇Tot 15 januari is in het Rijksmuseum is de tentoonstelling Clara en de onderkruipsels, met kunst over dieren. In de schoolvakanties en weekenden zijn er vaak kids activiteiten. Zo deden we een speurtocht en tekenden insecten na. Dat was weer een puntje van de bucketlist: tekenen en schilderen in het Rijks. Al willen we ook nog een keer naar de tekenschool!

◇In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht met leuke museum activiteiten voor kinderen in deze kerstvakantie.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. In het Rijksmuseum is de tentoonstelling Clara en de onderkruipsels, met kunst over dieren. In de kerstvakantie zijn er allerlei kids activiteiten bij. Zo deden we een speurtocht en tekenden insecten na.

Nog meer cultuur in de kerstvakantie

◇De bios is een van onze favoriete activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Er zijn deze kerstvakantie verschillende nieuwe films in de bios. Bekijk hier onze filmtips.

As You Like It van De Toneelmakerij en Circus Treurdier geweest draait tot januari. Een moderne liefdeskomedie van Shakespeare. Als Rosalinde en Orlando elkaar ontmoeten op een poetry slam, worden ze hopeloos verliefd. Maar het gaat daar zo mis, dat ze beide op de vlucht slaan. Op de zweverige camping van Rosalindes vader in de Ardennen, ontmoeten ze elkaar toevallig weer. Maar Rosalinde vraagt zich af of Orlando’s liefde wel echt is… Wij bezochten de première met meiden van acht, in Internationaal Theater Amsterdam (meer foto’s op Instagram). Ze vonden de voorstelling fantastisch, maar we spraken ook een jongen van elf die enthousiast was. Het verhaal gaat super snel en bevat veel muziek en zang. De familievoorstelling is vanaf acht jaar en heeft voor ouders én kinderen leuke grappen. Heden en verleden lopen op een hilarische manier door elkaar heen.

OOnze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals leuke culturele uitjes en museum tips. Zo toeren De Toneelmakerij en Circus Treurdier door Nederland met As You Like It. Een moderne liefdeskomedie van Shakespeare.

Waar zijn de kids?

◇Als kinderen buitenspelen kan een GPS horloge handig zijn. Ook tijdens een uitje vind ik het geruststellend dat we de kids kunnen bereiken. Wij kozen een paar jaar geleden One2Track, we wilden de kids kunnen bellen als ze buiten de deur zijn. Maar dat we hun locatie kunnen zien is ook super handig. We zijn heel blij met deze horloges. Dus we waren meteen enthousiast toen One2Track ons vroeg of we hun nieuwste model wilden uitproberen.

One2Track GPS horloge voor je kind: locatie, bellen & stappenteller. Ben je op zoek naar een fijn GPS horloge voor je kind? Onze kinderen gebruiken de GPS horloges van One2Track al een paar jaar. Met deze One2Track GPS horloges kun je bellen, het is een locatie tracker en een stappenteller, handig voor je kind dus. Nu is er een nieuw model met videobellen, de One2Track Connect NEO, tijd voor een review!

Kerst en Oud en Nieuw

Kerst vieren

Wat te doen met kinderen met kerst? Of die gezellige dagen voor kerst? Je vindt hier allerlei leuke kerstactiviteiten voor kinderen.

☆Hierboven gaf ik al wat kerst knutseltips, maar hier deel ik nog meer. We verzamelden de afgelopen jaren heel veel ideeën om te knutselen voor kerst en de winter. Daarnaast hebben we kerst en winter ideeën met strijkkralen en leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten. Verder maakten we een kerstboom van wc-rollen, compleet met lichtjes en kerstballen. Ook dit kerstboompje van takken, touwtjes, lichtjes en mini ballen was een succes. Daarnaast maakte ik een stoffen kerstposter voor aan de muur. Kerststukjes horen voor mij ook echt bij kerst.

☆Zoek je nog wat inspiratie voor het kerstdiner? In het kerst thema kun je zo veel leuke kindvriendelijke kerstrecepten maken. In de vorm van de kerstman, kerstster of kerstboom. Een kerstlunch of kerstbrunch is ook ideaal met kinderen, dan wordt het niet zo laat.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Kleine meis vindt het heel gezellig om te helpen bij het kerstdiner.

☆De kids en ik zijn gek op standaard kerstliedjes, Dennis accepteert ze mopperend. Maar al snel ben ik ook wel toe aan wat afwisseling. Daarom maakte ik dit jaar een lijstje met fijne kerst playlists met anders dan anders sound. Of bekijk onze lijst met Kerstliedjes voor kinderen.

☆De kids zijn gek op de jaarlijkse kerstseries. De allermooiste vinden we Kerst met Linus, over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. Dagelijks maken ze een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles kijken op oudejaarsdag. Wij hebben Kerst met Linus gekocht bij Bol.com.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Oud en nieuw vieren

☆Met Oud en Nieuw halen we altijd de lekkerste oliebollen in ons winkelcentrum. Geen wonder dat ze die al vanaf begin december verkopen 🙂 Of zullen we dit jaar eens zelf oliebollen maken?

☆Wat te doen op oudejaarsdag? Op oudejaarsdag gaan we meestal wandelen in het bos. Even uitwaaien voorafgaand aan een lange avond.

☆Zoek je inspiratie om wat leuks te knutselen voor Oud en Nieuw? Of ben je op zoek naar lekkere recepten? Kijk dan even naar onze recepten en knutsel ideeën voor Oud en Nieuw.

☆Dit jaar is er op veel plekken een vuurwerkverbod, maar in de praktijk viel dat vorig jaar tegen bij ons in de buurt. Daarom bieden sommige vakantieparken nog steeds een vuurwerkvrij verblijf aan. Met oud en nieuw kun je op verschillende vakantieparken vuurwerkvrij verblijven. Heel fijn met kleintjes of huisdieren. Dat kan bijvoorbeeld bij deze parken van Landal, van Europarcs, van RCN en van Topparken.

Leuke ideeën voor oud en nieuw.

Nachtje, weekendje of weekje weg in de kerstvakantie

Kerstvakantie bestemmingen in Nederland

☆Willen jullie deze kerstvakantie even weg? Ik verzamelde 10 fijne bestemmingen voor de kerstvakantie. Vakantieparken, huisjes, hotels en hostels. Sommige idyllische vakantiebestemmingen in de middle of nowhere, andere juist met veel faciliteiten.

☆Of kijk bij de parken van Landal, Europarcs, Beekse Bergen of Dierenbos. Op veel van deze parken zijn veel leuke activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje.

Stayokay zit zowel in steden als in de natuur en heeft vaak familiekamers. Wij sliepen laatst bij Stayokay Gorssel in de Achterhoek. Dit hostel is een oud Noors jachthuis. Met een gezellig restaurant met open haard, eigenlijk meer een verzameling huiskamers. Binnen is ook een speelzolder, met tafelvoetbal, sjoelbak, boeken en spelletjes. Buiten is er een speelplaats, sportveld en tafeltennistafel. Je kunt slapen in familiekamers, maar ook in een wikkelhouse met uitzicht op het Achterhoekse platteland.

Stayokay Gorssel: mooi hostel in het groen, bij Deventer en Zutphen. Dit hostel is een oud Noors jachthuis. Met een gezellig restaurant met open haard, eigenlijk meer een verzameling huiskamers. Binnen is ook een speelzolder, met tafelvoetbal, sjoelbak, boeken en spelletjes. Buiten is er een speelplaats, sportveld en tafeltennistafel. Je kunt slapen in familiekamers, maar ook in een wikkelhouse met uitzicht op het Achterhoekse platteland.

Kerstvakantie bestemmingen buiten Nederland

Parijs is het hele jaar door leuk. We gingen er deze zomer heen. Wat te doen in Parijs? Op onze eerste dag gingen we met de hop on hop off bus langs allerlei toeristische attracties in het centrum van Parijs. Daarmee zie je in korte tijd veel van Parijs. Maar op de tweede dag wilden we juist wat meer de sfeer van Parijs proeven en wat meer de tijd nemen. Daarom gingen we naar Montmartre met de kids. Ook leuk en zeker met alle lichtjes rond kerst: Disneyland Parijs, wij kwamen er helaas niet aan toe. Zoek je nog een leuk hotel, huisje of camping? Bekijk dan onze tips om te overnachten in en rond Parijs.

☆Wat een toffe stad is Hamburg met kids! Stoere oude pakhuizen, een hippe nieuwe havenwijk, leuke speeltuinen voor kinderen, gave attracties voor gezinnen, een fijn hotel en een leuke sfeer. We gingen drie nachten, maar we waren alle vier nog niet lang uitgekeken, we hadden wel een week in Hamburg willen blijven.

Bekijk hier meer tips in Duitsland en in Frankrijk.

Parijs is het hele jaar leuk, maar zeker ook een leuke kerstvakantiebestemming.

Tijd voor jezelf in de kerstvakantie

Naast leuke kinderen activiteiten voor kinderen bedenken, is tijd voor jezelf maken ook belangrijk in de kerstvakantie!

☆Nu de kids thuis zijn is tijd voor jezelf maken waarschijnlijk lastig. Toch is het super belangrijk. Maar hoe maak je tijd voor jezelf? Wat is tijd voor jezelf maken? Ik verzamelde hier heel veel fijne me-time activiteiten.

☆Ontspannen is voor mij even wegdromen met een tijdschriftje. Ik lees vaak Flow Magazine of de Linda, op papier of digitaal via Tijdschrift.nl.

☆Daarnaast zet ik deze draadloze aroma diffuser van Zenful aan. Die vernevelt een waterdamp met essentiële oliën in de lucht. Daarmee zorgt hij voor ontspanning, een heerlijk geurend huis en een goede luchtvochtigheid. Bekijk ook onze review van de Zenful Harmony.

Ook belangrijk: tijd voor jezelf. Even wegdromen met een tijdschriftje. Dan zet ik ook deze aroma diffuser van Zenful aan, die vernevelt een waterdamp met essentiële oliën in de lucht.

☆Ook fijn: naar de sauna. Blue welness heeft locaties in heel Nederland.

☆Vroeger ging ik regelmatig naar yoga klasjes, maar sinds de kids er zijn is dat lastiger te plannen en nu kan het helemaal niet. Gelukkig zijn er fijne online yoga filmpjes.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Fijne kerstvakantie!! Zoek je nog meer activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie? Kijk dan naar onze andere kerstvakantie tips.

De Leuke Update

In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids