Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Wat te doen met kinderen in de kerstvakantie? Nou wij hebben wel wat ideeën voor kinderactiviteiten. Eigenlijk is het veel te veel om allemaal deze kerstvakantie te doen. Maar ach deze winter duurt nog heel lang! Wil je weten wat voor kerst activiteiten we uiteindelijk echt gaan doen met de kinderen in deze kerstvakantie? Volg ons dan op Instagram.

De kinderen hebben natuurlijk al meerdere speeldates gepland staan. Zelf hebben we ook afspraken met vrienden en familie staan. Toch plannen we ook bewust lege dagen. Even rust in huis en met elkaar zijn.

Inhoud: kerstvakantie activiteiten

Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Wanneer is de kerstvakantie in 2023?

◇23 december 2023 tot en met 7 januari 2024 is in Nederland de kerstvakantie in de regio Noord, Midden en Zuid.

◇23 december 2023 tot en met 7 januari 2024 is in België in Vlaanderen en Wallonië is de kerstvakantie.


Kerstvakantie activiteiten thuis

Knutselen in de kerstvakantie

☆Wat te doen in huis in de kerstvakantie? In de kerstvakantie behoort knutselen tot de vaste kerst activiteiten van onze kinderen. Je vindt hier dan ook heel veel kerst knutsel tips en winter knutsel tips.

☆De kids vinden het heel leuk om zelfgemaakte kerstkaarten te versturen. Hier vind je heel veel ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.

☆Bij kerst hoort een foute kerstfoto, tijd voor een fotoshoot met kerstmuts op dus. Een leuk cadeau voor opa en oma! Maar bij kerst hoort ook een mooie foto van je gezin en met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek. Daarnaast hebben we een mooie knutselwerkjesmuur en een pronkkastje gemaakt.

☆De kids willen graag met de naaimachine aan de slag. Dus we gaan weer eens goed kijken naar deze handwerk ideeën voor kinderen.

☆Ook heel erg leuk: een stop motion filmpje te maken. Zo maak je een stopmotion filmpje.

☆Als het koud wordt gaan we wat vogelvoer zelf maken.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Kleuren en tekenen

Wat te doen als de kinderen druk zijn in de periode rond kerst? Van tekenen worden kinderen vaak helemaal zen, dus het is een van onze favoriete kerstvakantie activiteiten!

☆Willen de kids graag kleuren? Zoek op internet hun favoriete kleurplaten en print ze uit.

☆Onze kids maken graag een kleurplaat van een foto. Van hun favoriete foto van een uitje, hun vriendengroep, een mooie bloem, de hond of poes, een Van Gogh, verzin het maar.

☆Ook pakken de kids hun onze nateken-boeken er graag bij. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Ze hebben Zo teken je leuke dieren (bij Libris en bij Bol.com) en Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com).

*Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. We zitten regelmatig te tekenen met gelpennen, best wel zen! Hier delen we ideeën voor handletteren.

☆Een kleurboek annex doeboek. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen uit de tuin. En ze maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf. En een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. Allemaal vrij eenvoudige opdrachten, maar wel heel leuk. Er zijn boekjes in roze, geel, blauw en groen. De boekjes zijn te koop bij Bol.com.

Bekijk ook: leuke ideeën om te tekenen en kleuren

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals dit kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek roze, Maak dit boek blauw, Maak dit boek groen en Maak dit boek geel. Hier vertel ik er meer over. 

Binnenspelen met kinderen: activiteiten voor de kerstvakantie

Voor leuke activiteiten in de kerstvakantie hoef je met kinderen natuurlijk helemaal niet de deur uit. Wat te doen binnenshuis?

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… De kinderen kunnen zich eindeloos verkleden. Misschien maak ik deze vakantie wel een verkleedoutfit voor ze.

☆Dit is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Hartstikke gezellig en waarschijnlijk vind je van alles terug dat de kinderen vergeten waren. Wat niet meer gebruikt wordt kun je klaar zetten om weg te doen. Naar een jonger neefje of nichtje, een goed doel, een kinderdagverblijf, een koffiehuis met speelhoek, de kringloopwinkel of wat dan ook.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆De kinderen maken daarnaast graag hutten. Onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Zoonlief speelt graag met het huttenbouw systeem van PL-UG. Dochterlief speelt graag met de tipi tent.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen - KAPLA of LEGO bouwen

Spelletjes

☆We gaan deze vakantie lekker veel spelletjes samen doen. Ik maakte een overzicht van bordspelletjes voor alle verschillende leeftijden.

Fidget toys zijn al jaren een grote hit bij kinderen en tieners. Bovendien zijn ze goed voor de concentratie en een ideale manier om te ontspannen. En net zo verslavend als zijn smartphone… Dit zijn onze favoriete fidget toys.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

Games en online workshops

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Dennis speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

☆De kids programmeren graag. Met MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Voor zoonlief bestelde ik het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch.

☆Zelf een game bouwen is ook leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

☆Ook handig: een cursus blind typen. Er zijn er leuke cursussen, zoals de online typecursus van LOI Kidzz of van Pica typen. Ook bij Bol.com kun je typecursussen bestellen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Boeken en doeboeken

☆Super gezellig: een dik boek om de kinderen verhalen voor te lezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot. Dit zijn onze favoriete kinderboeken. We hebben ook een lijstje van fijne kinderboeken voor kerst en de winter.

☆Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook de Denksport Puzzelboeken (Bol.com) doen de kids graag.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren vinden we allemaal ook fijn. Ondertussen knutselen we wat of spelen de kinderen met speelgoed. Ook fijn: bij Bol.com kun je weer een aantal luisterenboeken en ebooks bijna gratis krijgen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Tijdschriften en vakantieboeken

☆De kids lezen graag tijdschriften. Ook leuk: een dik vakantieboek of winterboek van de favoriete tijdschrift. Om lekker te lezen en te puzzelen in de kerstvakantie. Bijvoorbeeld van Donald Duck (Bol.com), van Tina (Bol.com), van Stoer (Bol.com), van Okkie (Blink), van Bobo (bij Blink of bij Bol.com) of van de JAN voor jezelf (Bol.com).

☆Nog een leuke tip voor ouders. Het grote vakantie-doeboek voor uitgebluste ouders. Van de bedenkers van de podcast Ik Ken Iemand Die. Met anekdotes, tips, recepten, puzzels en kleurplaten die je met gebalde vuisten mag doorkrassen. Te koop bij Libris en bij Bol.com.

Bekijk hier meer vakantieboeken.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Fijn: een dik vakantieboek of winterboek van de favoriete tijdschrift. Om lekker te lezen en te puzzelen in de kerstvakantie.

Kijken in de kerstvakantie

☆Wat te doen met rotweer? Lekker vroeg die pyama’s aan en een filmpje kijken, of de marathon uitzending van de NPO kerstseries. Er zijn er ontzettend veel leuke kinderfilms over kerst en de winter. Dennis maakte een lijstje met leukste kinderfilms voor de kerstvakantie.

☆Ook maakte Dennis een lijstje van nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren. Ook zijn er leuke films bij Pathé Thuis.

☆Daarnaast zijn er ook heel veel leuke kinderprogramma’s op televisie.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals Een jongen met de naam Kerstmis is een indrukwekkend boek en nu ook verfilmd door Netflix.

Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube. Kleine meis is ook gek op de danslessen van Kinderen voor Kinderen.

YogaPlaza heeft heeft fijne yoga filmpjes voor kinderen in verschillende leeftijden. Nu de kids ouder zijn, doen ze ook de filmpjes voor volwassenen vaak mee. In dit artikel vind je nog veel meer tips voor yoga voor kinderen.

Lekker eten

Lekker eten samen met de kinderen maken behoort tot onze favoriete activiteiten in de kerstvakantie, gezellig!

☆Zodra het buiten koud wordt vraagt kleine meis waar de mini mallows zijn (van Frisia bij AH). Die doen we namelijk altijd in de chocolademelk! En met een snoephorloge of snoeparmband erbij is het helemaal lekker (Albert Heijn).

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

☆Bij de kerstvakantie hoort gourmetten, de winter variant van barbecueën. Ik moest er even aan wennen, maar eigenlijk vind ik het heel gezellig. Zeker nu we een aantal favoriete recepten hebben, waaronder veel met groente.

☆Ook super gezellig: kaasfondue. Dit is ons favoriete recept voor kaasfondue.

☆Iedere vakantie eten we een keer pannenkoeken. Met fruitsalade, om het een beetje gezond te houden.

Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

☆Iets lekkers bakken is altijd gezellig. Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Kerst is natuurlijk ook de tijd dat je mag knutselen met eten.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Zoals kerst koekjes bakken.
Buiten eten in de winter

☆De barbecue kan ook in de winter aan! Deze winter gaan we lekker marshmallows roosteren. Of een tosti of pizza op de barbecue maken.

☆Ook super lekker: s’mores maken. Voor s’mores smelt je tussen twee koekjes een marshmallow en een stukje chocolade. Of je gebruikt koekjes met een laagje chocolade natuurlijk. Als je er een bakpapiertje onder legt voorkom je knoeien. Heb je geen barbecue, dan werkt de oven natuurlijk ook, maar dan wel buiten opeten!

☆Nog zo’n fijn Scandinavisch recept: warme vlierbloesemsiroop, weer eens wat anders dan thee of chocolademelk. Wij maken het met gekookt water, een takje rozemarijn en een scheutje vlierbloesemsiroop. De vlierbloesemsiroop is te koop bij de supermarkt (Albert Heijn), ’s zomers ook heerlijk met koude spa rood.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Typisch Scandinavisch: s’mores van de barbecue

Leuke uitjes voor de kerstvakantie

☆Ga eens één op één met je kind op uitje, zonder broer of zus. Dan zijn ze opeens zo relaxed, een tip van Corrien.

◇Ook deze kerstvakantie gaan we zeker naar de bieb. Veel bibliotheken organiseren ook leuke activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie.

☆Leuk met kinderen en tieners: naar de schaatsbaan. Sommige restaurants en stadscentra hebben in de kerstvakantie ook kleine ijsbaantjes waar je kunt schaatsen. In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht.

IJburg on Ice schaatsbaan strand IJburg

Attractieparken in de kerstvakantie

☆Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark. Bij de Efteling, bij Duinrell, bij Slagharen en bij Disneyland Parijs kun je ook slapen. Daardoor hoef je niet alle attracties in één dag te doen. Sommige attracties kun je uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen.

☆Bij het Safari Resort van de Beekse Bergen in Brabant kun je tussen de wilde dieren slapen. Wij schreven een review over het Safari Resort. Daarnaast kun je even verderop over overnachten bij Lake Resort Beekse Bergen.

Aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen heeft onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer. Je kunt het combineren met Legoland Discovery Centre.

◇Rond de kerstvakantie zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen. Leuk voor de kerstvakantie dus.

◇Ook is de Winter Efteling er weer. Dan wordt attractiepark de Efteling omgetoverd tot winterland. Je kunt er ook schaatsen en langlaufen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark. Bij de Efteling, bij Duinrell en bij Slagharen kun je ook slapen. Daardoor hoef je niet alle attracties in één dag te doen.

Stedentrip met je kind in de kerstvakantie

☆Een citytrip met de kinderen is een van de activiteiten die we eigenlijk altijd wel doen in de kerstvakantie. Met een van de kids of met het hele gezin. Zoek je leuke ideeën, kijk dan eens naar onze tips in Amsterdam, in Rotterdam, in Den Haag of in Utrecht. Of bekijk onze tips in Deventer.

◇Corrien en Maud gingen de afgelopen tijd beide een nachtje naar Utrecht met hun oudste. Utrecht is gezellige stad met een prachtig centrum. Het heeft leuke musea voor kinderen, zoals het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum. De stad heeft heel bijzondere winkels, maar veel tieners waarderen juist Hoog Catharijne. En er zijn natuurlijk veel leuke restaurants.

☆Een citytrip is extra leuk als je met de trein gaat. Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids. Voor tieners zijn er goedkope dagkaarten.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen.  Zoals een stedentrip naar Utrecht.  Utrecht is gezellige stad met een prachtig centrum. Het heeft leuke musea voor kinderen, zoals het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum. De stad heeft heel bijzondere winkels, maar veel tieners waarderen juist Hoog Catharijne. En er zijn natuurlijk veel leuke restaurants.

☆Je kunt Escape Tours doen in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Tijdens deze interactieve escape game gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad. Zoonlief heeft dit hoog op zijn bucketlist staan.

☆In de kerstvakantie zijn er in veel steden kerstmarkten en lichtjesroutes. In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht.

◇We zijn dit jaar bij Lumina Park bij het Evoluon in Eindhoven geweest. Hier maak je een reis door de tijd langs lichtkunstwerken. Van de Romeinen tot de toekomst. Onze kids wilden met alle kunstwerken op de foto, dus ook leuk voor tieners die graag selfies maken. Je kunt ook eerst naar de tentoonstelling in het Evoluon. Voor beide kun je met korting tickets bestellen via Tripper. In het Evoluon zit een restaurant. Lumina Park is buiten, dus neem mutsen, handschoenen en eventueel een paraplu mee. In mijn Instagram deel ik ook een filmpje. => meer Eindhoven.

We zijn dit jaar bij Lumina Park bij het Evoluon in Eindhoven geweest. Hier maak je een reis door de tijd langs lichtkunstwerken. Van de Romeinen tot de toekomst. Je kunt ook eerst naar het Evoluon.

◇We zijn dit jaar ook bij het Amsterdam Light Festival geweest. En we gaan vast nog wel een paar keer de wandeling doen. We vinden zo’n lichtjeswandeling zo leuk in deze donkere tijd. Je kunt ook een boottocht boeken via Lovers Amsterdam of via Get Your Guide.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Dit is het Amsterdam Light Festival. Jaarlijks vind je in december en januari verspreid over de grachten allerlei lichtkunstwerken.

Kerstvakantie activiteiten voor tieners en oudere kinderen

☆Leuk om even de energie kwijt te raken: een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL.

☆Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, leuk met een groep. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, maar iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

☆In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island.

☆Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een tof uitje met tieners. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het spannend maakt. Amaze is vanaf 10 jaar. In deze review van AMAZE vertellen we meer.

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de Dam in Amsterdam. Leuk om selfies met beelden van sterren te maken. Tieners kunnen daarna meteen shoppen in de Kalverstraat.

Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt.

The Amsterdam Dungeon is een spannende interactieve tour, waarin je zelf een rol speelt. In verschillende shows word je meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis van Amsterdam. Met heksenjagers, brandstapels en meer.

Naar het bos en de heide

☆Hopelijk kunnen we deze vakantie lekker veel naar het bos en de heide. Onze oppashond komt ook een paar keer, die vindt dat natuurlijk heerlijk.

☆Lekker vies worden bij de speelnatuur Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten of van Staatsbosbeheer.

☆De natuur ontdekken op een Kabouterpad. Een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en de natuur te ontdekken.

☆Bibi gaat graag wandelen met haar man en drie tieners. Huh, wandelen met tieners? Jazeker, want met deze tips maakt maakt Bibi wandelen met tieners leuk.

☆Ken je de wandelknooppuntennetwerken al? Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

☆Het liefste gaan we naar een wandelgebied met restaurant of café om even op te warmen wat lekkers te halen. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Picknicken bij buitenactiviteiten

☆Onderweg nemen we ook wat lekker warms mee. Deze lekvrije isoleerflessen heb ik van Mepal gekregen (te koop bij Mepal en bij Bol.com). Die zitten in dit seizoen zitten vol warme dingen. Koffie, thee en chocolademelk (met mini-mallows van Frisia bij AH). Heerlijk om even mee op te warmen! Maar er gaan natuurlijk ook gewoon bammetjes en wat fruit mee.

☆Wil je echt uitpakken, dan vind je hier leuke picknick recepten.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen.

Binnen uitjes voor de kerstvakantie

☆Op zoek naar leuke binnenactiviteiten voor de kerstvakantie? Zwemmen is leuk en bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen. Dus hop, naar het zwembad.

☆In de kerstvakantie kun je je alvast voorbereiden op de wintersport. Of uitproberen of je kind skiën leuk vindt.

☆Zoonlief heeft een keert gekart met een vriendje. Kartfabrique Utrecht staat daarom hoog op zijn wensenlijstje voor binnen activiteiten.

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen. Of zo’n klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren. Bij een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL kunnen kinderen en tieners hun energie ook kwijt.

☆Mijn moeder was gek op struinen bij een kringloop. Ik vind het fantastisch en dochterlief ook, zou het een erfelijk dingetje zijn?

☆Samen lunchen in een leuk café of restaurant.

Naar het museum in de kerstvakantie

☆We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum. Ik heb samen met lezers een lange lijst met kindvriendelijke musea gemaakt. Daarnaast schreven we over veel musea een review. In de kerstvakantie hebben veel musea extra activiteiten voor kinderen.

Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad een uitgebreide collectie vliegtuigen, maar ook toffe speeltuinen, zowel buiten als binnen. 

◇We gingen laatst eindelijk eens met de kinderen naar Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. In dit themapark beleef je de geschiedenis, van de prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen. In de kerstvakantie zijn er allerlei winterse activiteiten, zoals schaatsen. 

◇Het Spoorwegmuseum is het favoriete museum van onze jongen. Hij is er geweest als peuter, kleuter en kind, maar ook als tiener is het nog steeds leuk. Natuurlijk kun je hier indrukwekkende historische treinen bekijken. Maar er is nog veel meer. Voor oudere kinderen en tieners zijn er spannende attracties en het Techlab. Voor peuters en kleuters is er een treintje waarin je kunt rijden en een speeltuintje. Tijd voor een blog over het Spoorwegmuseum dus!

◇In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht met leuke museum activiteiten voor kinderen in deze kerstvakantie.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst. Met ook heel veel leuke uitjes voor kinderen en tieners, zoals het Spoorwegmuseum.

Nog meer cultuur in de kerstvakantie

◇De bios is een van onze favoriete activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Er zijn deze kerstvakantie natuurlijk kinderfilms in de bios. Bekijk hier onze filmtips.

◇Er is in de kerstvakantie van 2023 een heerlijke winterfilm in de bioscoop: Wonka. Over Willy Wonka uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Deze film speelt voor hij zijn chocoladefabriek opende. De jonge chocolatier Willy is klaar om de wereld te veroveren, maar dat gaat bepaald niet vanzelf. We zagen de film in de bios, een aanrader. Lees hier meer over Wonka.

De film Wonka (6 jaar en ouder) gaat over Willy Wonka, uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Deze film speelt voor hij zijn chocoladefabriek opende. De jonge creatieve chocolatier Willy is klaar om de wereld te veroveren.

◇In de kerstvakantie draait in de bioscoop ook de kerstfilm Teddy’s Kerstfeest, over vriendschap en de ware betekenis van kerst. Maria ziet op de winterkermis een hele mooie teddybeer, die ze graag wil winnen. Dat lijkt te lukken, maar de beer blijkt te leven en steekt er een stokje voor. Teddy de beer wordt door iemand anders meegenomen. Maar dan krijgt Teddy spijt… Lees meer over deze en andere kerstfilms.

◇De voorstelling 1000+1 nacht van de Toneelmakerij gaat langs de theaters. Layla ligt na een ongeluk in het ziekenhuis. Ze wordt in slaap gehouden, om te kunnen herstellen. Haar vader Ersin vertelt haar verhalen uit de Duizend-en-één-nacht vertellingen. Dat doet hij zo mooi, dat ook het ziekenhuispersoneel meeluistert. Layla beleeft de verhalen in haar dromen. Zo speelt Layla de rol van een djinn prinses. Samen zorgen vader Ersin en het ziekenhuispersoneel dat Layla herstelt. Deze muzikale familievoorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar. We mochten naar de première in Internationaal Theater Amsterdam, ik ging met mijn zusje en onze twee meiden van 9 jaar. Ze vonden de voorstelling prachtig, grappig, spannend en indrukwekkend. De zoon van bijna 12 jaar van een vriendin was er toevallig ook, hij was ook enthousiast. Hij zei dat de Djinns wat weghebben van Startroopers, wellicht waren die ook geïnspireerd op 1000+1 nachten. Wij vonden de voorstelling ook prachtig, een aanrader dus!

Leuk met kids agenda: festivals en andere uitjes voor kinderen. Zoals leuke culturele uitjes en museum tips. Zo heeft De Toneelmakerij weer een nieuwe voorstelling: 1000+1 nacht.

Kerst en Oud en Nieuw

Kerst vieren

Wat te doen met kinderen met kerst? Of die gezellige dagen voor kerst? Je vindt hier allerlei leuke kerstactiviteiten voor kinderen.

☆Hierboven gaf ik al wat kerst knutseltips, maar hier deel ik nog meer. We verzamelden de afgelopen jaren heel veel ideeën om te knutselen voor kerst en de winter. Daarnaast hebben we kerst en winter ideeën met strijkkralen en leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten. Maar gezellige kerststukjes horen voor mij ook echt bij kerst.

☆Zoek je nog wat inspiratie voor het kerstdiner? In het kerst thema kun je zo veel leuke kindvriendelijke kerstrecepten maken. In de vorm van de kerstman, kerstster of kerstboom. Een kerstlunch of kerstbrunch is ook ideaal met kinderen, dan wordt het niet zo laat.

Kerst cake: een makkelijk recept als toetje of bij de koffie

☆De kids en ik zijn gek op standaard kerstliedjes, Dennis accepteert ze mopperend. Maar al snel ben ik ook wel toe aan wat afwisseling. Daarom maakte ik dit jaar een lijstje met fijne kerst playlists met anders dan anders sound. Of bekijk onze lijst met Kerstliedjes voor kinderen.

☆De kids zijn gek op de jaarlijkse kerstseries. De allermooiste vinden we Kerst met Linus, over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. Dagelijks maken ze een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles kijken op oudejaarsdag. Wij hebben Kerst met Linus gekocht bij Bol.com.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen

Oud en nieuw vieren

☆Met Oud en Nieuw halen we altijd de lekkerste oliebollen in ons winkelcentrum. Geen wonder dat ze die al vanaf begin december verkopen 🙂 Of zullen we dit jaar eens zelf oliebollen maken?

☆Wat te doen op oudejaarsdag? Op oudejaarsdag gaan we meestal wandelen in het bos. Even uitwaaien voorafgaand aan een lange avond.

☆Zoek je inspiratie om wat leuks te knutselen voor Oud en Nieuw? Of ben je op zoek naar lekkere recepten? Kijk dan even naar onze recepten en knutsel ideeën voor Oud en Nieuw.

☆Dit jaar is er op veel plekken een vuurwerkverbod, maar in de praktijk viel dat vorig jaar tegen bij ons in de buurt. Daarom bieden sommige vakantieparken nog steeds een vuurwerkvrij verblijf aan. Met oud en nieuw kun je op verschillende vakantieparken vuurwerkvrij verblijven. Heel fijn met kleintjes of huisdieren. Dat kan bijvoorbeeld bij deze parken van Landal, van Europarcs, van RCN en van Topparken.

Leuke ideeën voor oud en nieuw.

Nachtje, weekendje of weekje weg in de kerstvakantie

Kerstvakantie bestemmingen in Nederland

☆Willen jullie deze kerstvakantie even weg? Ik verzamelde 10 fijne bestemmingen voor de kerstvakantie. Vakantieparken, huisjes, hotels en hostels. Sommige idyllische vakantiebestemmingen in de middle of nowhere, andere juist met veel faciliteiten.

☆Of kijk bij de parken van Landal, van Europarcs, de Beekse Bergen of het Dierenbos. Op veel van deze parken zijn veel leuke activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje.

◇We waren laatst een weekje bij Landal Reeuwijkse Plassen, een leuk vakantiepark midden in de Randstad, met stijlvolle vakantiehuisjes aan het water. Niet ver van Leiden, Gouda, Zoetermeer en Woerden. Met voor kinderen een grote houten speeltuin, avonturenroute en binnenzwembad. Ook in de winter is het verlichte park in het winter sfeervol door al dat water.

◇We hebben deze kerstvakantie naast kerstdiners ook veel klusplannen. Maar we hebben ook een nachtje weg geboekt naar Eindhoven. Een hele fijne design stad en er staan leuke evenementen voor kinderen op de agenda.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Kerstvakantie bestemmingen buiten Nederland

Parijs is het hele jaar door leuk. We gingen er vorige zomer heen. Wat te doen in Parijs in de kerstvakantie? Op onze eerste dag gingen we met de hop on hop off bus langs allerlei toeristische attracties in het centrum van Parijs. Daarmee zie je in korte tijd veel van Parijs. Maar op de tweede dag wilden we juist wat meer de sfeer van Parijs proeven en wat meer de tijd nemen. Daarom gingen we naar Montmartre met de kids. Ook leuk en zeker met alle lichtjes rond kerst: Disneyland Parijs, wij kwamen er helaas niet aan toe. Zoek je nog een leuk hotel of huisje? Bekijk dan onze tips om te overnachten in en rond Parijs.

☆Wat een toffe stad is Hamburg met kids! Stoere oude pakhuizen, een hippe nieuwe havenwijk, leuke speeltuinen voor kinderen, gave attracties voor gezinnen, een fijn hotel en een leuke sfeer. We gingen drie nachten, maar we waren alle vier nog niet lang uitgekeken, we hadden wel een week in Hamburg willen blijven.

Parijs is het hele jaar leuk, maar zeker ook een leuke kerstvakantiebestemming.

Tijd voor jezelf in de kerstvakantie

Naast leuke kinderen activiteiten voor kinderen bedenken, is tijd voor jezelf maken ook belangrijk in de kerstvakantie!

☆Nu de kids thuis zijn is tijd voor jezelf maken waarschijnlijk lastig. Toch is het super belangrijk. Maar hoe maak je tijd voor jezelf? Wat is tijd voor jezelf maken? Ik verzamelde hier heel veel fijne me-time activiteiten.

☆Ontspannen is voor mij even wegdromen met een tijdschriftje.

☆Daarnaast zet ik deze draadloze aroma diffuser van Zenful aan. Die vernevelt een waterdamp met essentiële oliën in de lucht. Daarmee zorgt hij voor ontspanning, een heerlijk geurend huis en een goede luchtvochtigheid. Bekijk ook onze review van de Zenful Harmony.

Ook belangrijk: tijd voor jezelf. Even wegdromen met een tijdschriftje. Dan zet ik ook deze aroma diffuser van Zenful aan, die vernevelt een waterdamp met essentiële oliën in de lucht.

☆Ook fijn: naar de sauna. Blue welness heeft locaties in heel Nederland.

☆Vroeger ging ik regelmatig naar yoga klasjes, maar sinds de kids er zijn is dat lastiger te plannen en nu kan het helemaal niet. Gelukkig zijn er fijne online yoga filmpjes.

☆Hoe fijn is het om gewoon thuis te kunnen sporten? Ik ben daarvoor lid van een online sportschool, speciaal voor vrouwen met kinderen. Voor mij werkt het fantastisch en het is ook nog betaalbaar. Ik vertel hier meer over deze sportschool om thuis te kunnen trainen.

Onze bucketlist voor kerst: kerstvakantie activiteiten voor kinderen. Oh wat hebben we zin in de kerstvakantie! Wat te doen in de kerstvakantie? Veel relaxen, leuke uitjes en lekker samen zijn met familie en vrienden. Natuurlijk hebben we ook deze kerstvakantie weer veel leuke activiteiten voor de kinderen bedacht. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook deze kerst.

Fijne kerstvakantie!! Zoek je nog meer activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie? Kijk dan naar onze andere kerstvakantie tips.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids