101 ideeën om te knutselen met kinderen

De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter tot basisschoolkinderen en tieners. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Sommige ideeën zijn al geschikt om met peuters te knutselen, sommige echt voor wat grotere kinderen. Maar veel dingen kun je al heel snel samen doen, dat vinden onze kinderen nou juist het leukste 🙂

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter en schoolkinderen. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Knutselen met wc rollen


WC rollen zijn ideaal om mee te knutselen met kinderen en er zijn zo veel leuke ideeën.

Dieren van wc rollen

Dit paard is gemaakt met een wc rolletje, crêpepapier en verf. Hier vind je de uitleg & meer paarden en eenhoorn knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een paard van wc rollen

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel? We gebruikten behalve een wc rol ook verf, gekleurd papier, glitters, oogjes en pijpenragers. Hier vind je de uitleg & meer vlinder knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vlinder knutselen

Dit leuke aapje maakten we ook met een wc rolletje. De armpjes zijn een muizentrapje, nostalgie naar vroeger op school.

Voor dit aapje heb je een wc rolletje nodig en gekleurd papier.

Dit vliegtuigje knutselden we van een wc rol en wat gekleurd papier. Voor dit vliegtuigje pakten we de toiletrol in met gekleurd papier. De vleugel, propeller en staart maakten we met een andere kleur.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een vliegtuig van een wc rolletje

Ook leuk: een raket knutselen van een wc rol. Hiervoor gebruikten we een vouwblaadje en lintjes.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een raket van een wc rolletje

Deze verrekijker met wc rollen, lintjes en pompons.

Voor deze verrekijker gebruikten we twee wc rollen. Daarnaast gebruikten we lijm, lintjes en gekleurde pompons. En daarna gingen de kids natuurlijk lekker buitenspelen met de verrekijker!


Knutselen met papieren bordjes


Deze kleurrijke zon knutsel maakten we van een papieren bord. Eerst verfden we dat beige. Vervolgens plakten we er rondjes in verschillende kleuren op. Tot slot maakten we van geel papier streepjes als zonnestralen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze kleurrijke zon knutsel maakten we van een papieren bord.

Ons meisje en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes. Ze zat in groep 4. Daarbij gebruikten we onder meer chenille draad, een pompon en een pons. Hier vind je de uitleg & meer Valentijnsdag knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes.

Kleine meis en ik maakten deze eenhoorn lampion samen. Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Eenhoorn lampion knutselen, een mooie lantaarn voor Sint Maarten. Unicorn lantern crafting.

Knutselen met pijpenragers of chenilledraad


We noemen het vaak pijpenragers, maar officieel heet het chenilledraad. Met pijpenragers kun je leuke dingen knutselen met kinderen, daarom vind je hier allerlei ideeën.

Ik laat je hier wat knutselwerkjes zien waarbij chenilledraad de hoofdrol speelt. Maar ook op veel andere plekken in deze blog zie je het terug.

Ons meisje en ik maakten deze koning en koningin van toiletrollen. Ze was toen peuter of kleuter. Om het “hoofd” deden we een gouden pijpenrager.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: koning en koningin van wc rollen

Van pijpenragers maak je heel makkelijk een kroon. Doordat er ijzerdraad in zit kun je het namelijk heel goed modelleren.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: kroon van pijpenragers

Leuk als de kids al iets groter zijn: bloemen van vilt en chenilledraad knutselen. Tulpen om precies te zijn.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Bloemen knutselen: een tulp van vilt en chenilledraad

Van pijpenragers kun je deze leuke Pietjes maken, maar ook andere poppetjes. We gebruikten naast pijpenragers ook pompons. Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Van chenille draad oftewel pijpenragers en pompons kun je deze pietjes maken, maar ook andere leuke poppetjes

Van chenilledraad kun je allerlei vormen maken. Dit hartje vouw je van twee pijpenragers.

hartje van pijpenrager knutselen

Hoe schattig zijn deze skiërs? Leuk als voorpret voorafgaand aan de wintersport of juist na terugkomst! Hier vind je de uitleg & meer winter knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe schattig zijn deze skiërs in de winter? Deze wintersport knutsel is wel wat ingewikkelder. Geschikt dus voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.


Knutselen met watten


Onze jongen knutselde deze haas. Of is het een konijn? Hij was destijds peuter of kleuter. Hij maakte dit knutselwerkje met watten en pijpenragers. Daarnaast gebruikte hij gekleurd papier voor de oren en neus.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze haas van watten en pijpenrager. Of is het een konijn?

Watjes zijn natuurlijk ideaal om een lama mee te knutselen, lekker zacht. Samen met ons meisje in groep 5 maakte ik deze lama. Bekijk hier de uitleg en meer lama knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Watjes zijn natuurlijk ideaal om een lama mee te knutselen, lekker zacht. Samen met ons meisje in groep 5 maakte ik deze lama.

Mooie dingen maken met FIMO klei


Heb je nog nooit met FIMO klei gewerkt? Bekijk dan hier onze uitleg voor knutselen met FIMO klei.

Om deze hartjes te maken, rolden we eerst een stukje klei plat. Daarna tekenden we met een satéprikker het hartje. Vervolgens sneden het uit met een stanleymesje (geen klusje voor kleintjes). Daarna draaiden we een klein schroefoogje in de FIMO klei. Na het afbakken maakten we een koord aan de hanger. Bekijk hier de details.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze hartjes ketting maakten we van FIMO klei, daar kun je mooie sieraden mee maken.

Ook deze LEGO poppetjes maakten we met FIMO klei. Vervolgens maakten we er een ketting, sleutelhanger en broche van. De sleutelhangers zijn ook leuk als extraatje bij een cadeautje. Zo maakten we de LEGO poppetjes met FIMO klei.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. LEGO poppetje knutselen met FIMO klei, leuk om een ketting met kralen van te rijgen.

Dit mens erger je niet spel besloten we te knutselen als Sinterklaas surprise. Maar je kunt het natuurlijk ook als cadeau maken. Of gewoon als leuk knutselproject voor wat oudere kinderen, tieners of volwassenen. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Spel zelf maken: mens erger je niet knutselen. Op zoek naar iets leuks om te knutselen met oudere kinderen of tieners? Dan is dit mens erger je niet spel leuk om te zelf te maken. Wij maakten het voor Sinterklaas als surprise. Maar is ook een leuk project voor de vakantie. Of om te maken als cadeau.


Knutselen met zoutdeeg


Iets maken met zoutdeeg is voor veel van ons heel nostalgisch, dat deden we zelf ook al in de peuterklas en op de kleuterschool. Zoutdeeg is net klei, je kunt het zelfs een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Leuk om samen te doen met peuters en kleuters of om zelf te doen voor oudere jongens en meiden. Ik hoor zelfs wel mensen die zoutdeeg met een baby knutselen, maar dat lijkt me erg opletten. Hier vind je ons recept om zoutdeeg te maken.

Deze zoutdeeg sneeuwpop drukten we uit met een bakvormpje. Nadat het sneeuwpopje goed gedroogd was, hebben we er met permanentstiften op getekend.

zoutdeeg recept om te knutselen met kinderen

Deze winter hanger maakten we met zoutdeeg. Daarnaast gebruikten we strijkkralen, knopen, een tak uit het bos, touw en verf. Hier vind je de uitleg & meer winter knutsels.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger

Deze hangers van zoutdeeg zien er super mooi uit, maar zijn heel makkelijk om te maken.

DIY paastakken: marmer paashangers van zoutdeeg klei en strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen. DIY Easter branches: craft marble Easter pendants from salt dough clay and iron on beads, fun with kids at Easter.


Knutselen met papier (maché) en lijm


Met papier maché kun je prachtige knutselwerken maken. Zoals deze Donald Duck die het meisje van Cathelijne met 12 jaar in groep 8 maakte. Zo maak je papier maché en dit heb je er voor nodig. We gebruiken ook heel veel papier maché bij Sinterklaas surprises.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze donald duck van papier mache

Bij Luce knutselden opa en oma deze Harry Potter met uil Hedwig voor hun kleinkinderen. De basis is papier maché.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze Harry Potter met uil van papier maché knutselen.

Zoonlief maakte met zijn klas een olifant van oude kranten, een soort stokpop. Onze jongen was 10 jaar en zat in groep 6.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een olifant van oude kranten, een soort stokpop.

De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals dit schaap of lammetje van wol en wc rollen, leuk voor de lente.

Geen papier, wel dezelfde lijm. Met een ballon kun je deze hanger maken. Het voordeel is dat deze ballon veel langer meegaat dan de originele ballon.

Met een ballon kun je deze hanger maken. Het voordeel is dat deze ballon veel langer meegaat dan de originele ballon.


Knutselen met gekleurd papier en karton


Gekleurd papier en karton zijn natuurlijk de simpelste knutselmaterialen. Daarom vind je in dit artikel veel ideeën om met gekleurd papier en karton te knutselen met kinderen.

Voor deze kroon gebruikten we vierkante vouwblaadjes en lijm. Hier vind je de uitleg & meer Koningsdag knutsels.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: kroon van papier

Dieren knutselen met papier en karton

Een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te knutselen is met kinderen, dus we bedachten wat leuke ideeën. Hier vind je de uitleg & meer vossen knutsels en tekeningen.

ideeën om een vos te knutselen

Deze levensgrote rups is super leuk om te knutselen en super simpel. Je hebt ronde vouwblaadjes, lijm, stiften of potloden nodig. Plak de blaadjes zo op elkaar dat je een mooie rups krijgt.

Een rups knutselen met je peuter of kleuter

Dieren tekenen en knippen van papier

Deze eenhoorn hebben we getekend en gemaakt met gekleurd papier. Hier lees je alle details, inclusief een download van de eenhoorn.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze eenhoorn van gekleurd papier, met hartjes als staart en manen.

Deze lama maakten we op vergelijkbare manier.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze lama van gekleurd papier, met hartjes er op.

Bloemen knutselen met papier en karton

Voor het voorjaar knutsel je prachtige bloemen van papier en karton.

Bloemen knutselen van papier en karton

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier. Dat is van dat doorzichtige papier. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Maan, zon en wolken knutselen met karton

Mijn nichtjes knutselden deze raamhanger. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier.

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Deze halve maan en ster hebben we gemaakt van karton, een touwtje en viltstiften. Hier vind je de uitleg en meer ideeën voor Ramadan knutselen.

Ramadan knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Ben je op zoek naar leuke ideeën om te knutselen in de Ramadan? Hier vind je toffe Ramadan knutseltips voor kinderen. Deze Islamitische halve maan en ster hebben we gemaakt van karton.

Lampionnen knutselen van papier en karton

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier. Om de lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met Mod Podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn heel makkelijk om zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen. Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken.


Origami vouwen


Deze tulp is een van de makkelijkste origami ideeën die je kunt vouwen. Leuk om te knutselen met oudere kinderen en tieners.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze tulp is een van de makkelijkste origami ideeën die je kunt vouwen. Leuk om te knutselen met oudere kinderen en tieners.

Ook leuk: een eenvoudig origami konijn of haasje om zelf te vouwen.

Origami vouwen: makkelijke ideeën en voorbeelden. Zoals deze origami konijntjes en haasjes. Easy origami bunny or rabbit.

“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen


Knutselen met masking tape


Masking tape gebruiken we in dit artikel in heel veel andere ideeën om te knutselen met kinderen. Maar je kunt ook alleen met masking tape knutselen.

Leuk voor autofans: een weg van masking tape. De uitleg vind je hier.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een autoweg van masking tape

Voor deze zelfgemaakte taart topper gebruikten we ook masking tape.

Voor deze zelfgemaakte taart topper gebruikten we masking tape.

Met masking tape kun je ook leuke (kerst)kaarten maken. Bekijk hier de uitleg & meer zelfgemaakte kerst kaarten.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom en ballen van masking tape


Knutselen met strijkkralen


Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte om te knutselen met kinderen.

101 strijkkralen voorbeelden

Met strijkkralen kun je ook prachtige kunstwerken maken. Zoals deze schilderijen van strijkkralen. Hier vind je de uitleg & meer ideeën voor kunst thuis.

kunstwerken namaken met strijkkralen

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Of zelf een vlaggetjes slinger van strijkkralen maken. En dan gelijk een lekker recept voor verjaardagstaart maken.

Vlaggetjes slinger van strijkkralen en recept voor verjaardagstaart. Birthday cake recipe and hama bead bunting

Met strijkkralen kun je leuke 3D objecten maken. Zoals deze kerstboom, dit paasei en deze Sint en Piet.

Met strijkkralen kun je leuke 3D objecten maken. Zoals deze kerstboom, dit paasei en deze Sint en Piet.

Kleine meis en ik maakten samen dit sieraad. We maakten een ketting van een koord en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van breigaren en naaigaren.

Kleine meis en ik maakten samen dit sieraad. We maakten een ketting van een koord en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van breigaren en naaigaren.

De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. Zo maakten we de strijkkralen broches.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje. De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. We maakten ze heel eenvoudig. Een oranje kroon, een medaille, een strikje en een rood wit blauw hartje.


Knutselen met gewone kralen


Een gelukspoppetje is een leuk cadeautje om te geven. Nog leuker is een zelfgemaakt gelukspoppetje knutselen van kralen.

Knutselen met kralen: ideeën en voorbeelden. Een gelukspoppetje is een leuk cadeautje om te geven. Nog leuker is een zelfgemaakt gelukspoppetje knutselen van kralen. Met stukjes draad en een dunne permanent stift om het gezicht te tekenen. Onze jongen kreeg deze van de juf die wegging.

Ons meisje knutselde deze sneeuwpop van houten kralen, ze zat in groep 5. De achtergrond maakte ik met gekleurd papier. Hier vind je de uitleg & nog meer winter knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ons meisje knutselde deze sneeuwpop van kralen in een winterlandschap met besneeuwde bergen.

Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels.

poppetjes knutselen van kralen en eikeltjes dopjes


Knutselen met verpakkingen: ideeën voor kinderen


Restmaterialen zijn ideaal om gebruiken als je gaat knutselen met kinderen. En onze kids bedenken zelf ook vaak de leukste ideeën.

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken 🙂 Onze kleine jongen was hier peuter of kleuter.

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken :-)

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is leuk om zelf te maken. Ik maakte de waaier van grote verfstalen en behangsamples die ik nog had liggen. Gewoon gekleurd papier kan ook. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd doorzichtig papier erachter, wordt het een hele leuke lamp.

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer

Knutselen met melkpakken

Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken. Naast plakfolie gebruikten we vliegerpapier.

Sint Maarten lampion huisje knutselen

Deze lampionnen van melkflessen knutselde Viola voor Halloween in Amerika. Ze schreef een uitgebreid artikel met ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes en weekendjes weg met kinderen.

Halloween spookflessen knutselen

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelvoerhuisje maakten.

vogelvoer huisje knutselen van een melkpak- Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

Knutselen met eierdozen

Dit poppetje knutselde kleine meis op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Dit poppetje knutselde kleine meis op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. We kwamen het tegen in het knutselatelier van Landal Heideheuvel. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos. Naast een eierdoos heb je verf en wat klei nodig.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Een stoomboot van een eierdoos is natuurlijk een Sinterklaas-knutsel-klassieker. Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Sinterklaas knutselen leuke ideeën voor Sint en Piet - stoomboot van eierdoos met Sinterklaas, Piet en paard Amerigo of Ozosnel van wc rollen

Knutselen met een luciferdoosje of andere kleine verpakking

Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken. Deze leuke kunstwerkjes kwam ik tegen op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA. De kids gebruikten allerlei knipsels, veertjes en gelukspoppetjes.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken.

Ons meisje besloot in groep 5 deze make-up set te knutselen, voor haar een typisch meiden knutselwerkje. Met een klein doosje, papier en kleurpotloden. Voor het spiegeltje gebruikte ze wat bewaard verpakkingsmateriaal.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ons meisje knutselde deze make-up set. Met een klein doosje, papier en kleurpotloden.

Met een ander klein doosje bedacht ons meisje om dit cadeautje te knutselen, voor de verjaardag van haar broer.

Met een ander klein doosje bedacht ons meisje om dit cadeautje te knutselen, voor de verjaardag van haar broer.

Knutselen met kartonnen dozen

Zoonlief en ik maakten deze piano. We gebruikten twee kleine doosjes, papier, een printer, lijm en pijpenragers.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze piano

De zoon van Hanna knutselde deze gave scouting van een kartonnen doos. Met verf, wattenschijfjes, crêpepapier, hout, kiezelsteentjes en een poppetje en hondje Playmobil.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De zoon van Hanna knutselde deze gave scouting van een kartonnen doos.
Keukentjes knutselen met kartonnen dozen

De dochter van Yvette kreeg deze mooie zelfgemaakte ijsjeskraam van haar vriendin. Ze maakte de hoorntjes van stevig gekleurd papier. De ruitjes heeft ze erop getekend met stift. De bolletjes zijn gemaakt van kleine piepschuim bollen. Je kunt ook kerstballen of andere oude balletjes gebruiken. De bolletjes zijn beschilderd en voorzien van spikkels in de vorm van kleine kraaltjes en lovertjes. Als cadeau zaten er pennen aan de ijsjes vast. Maar je kan er natuurlijk ook een grabbelton maken met een luikje.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze zelfgemaakte ijsjeskraam

Shirley maakte dit toffe gasfornuis. Compleet met pan, van een kartonnen doos, tape en zilverfolie. Een leuk kinderkeukentje!

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals dit kinderkeukentje van een kartonnen doos
Dieren knutselen met kartonnen dozen

De dochter van Cathelijne maakte deze eenhoorn doos met de man van de oppas. Doe mij ook zo’n oppas 😉 De doos is gemaakt van kartonnen dozen, wc rolletjes, inpakslingers, gekleurd papier en verf.

Meer paarden en eenhoorns knutselen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze eenhoorn doos

De jongste van Marijke knutselde dit konijnenhok. Een grote doos werd geschilderd en de spijlen en de deur werden er in gemaakt. In het hok zit een kartonnen (2D) konijn. Nog een halve zak stro van de dierenwinkel er in en klaar!

De jongste van Marijke knutselde dit konijnenhok. Een grote doos werd geschilderd en de spijlen en de deur werden er in gemaakt. In het hok zit een kartonnen (2D) konijn. Nog een halve zak stro van de dierenwinkel er in en klaar!

De dochter van Mariëlle kreeg deze mooie geknutselde camera. Hij is gemaakt van een kartonnen doos, wc rol en duct tape. Compleet met vogeltje er in!

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een camera

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Knutselen met schoenendozen

Zodra ik thuiskom met een schoenendoos, bedenken de kinderen ideeën om ermee te knutselen.

Kleine meis verzint graag toneelstukjes. Om zelf te spelen, maar ook voor in een poppenkast. Daarom knutselden we deze poppenkast voor Pasen. Compleet met paashaas en paaskuikentje als poppenkast poppetjes.

Poppenkast voor Pasen knutselen met paashaas en paaskuikentje. Kleine meis verzint graag toneelstukjes. Om zelf te spelen, of voor in een poppenkast. Daarom knutselen we deze poppenkast voor Pasen. Compleet met paashaas en paaskuikentje als poppenkast poppetjes.

Dochterlief kreeg dit mooie ziekenhuisbed van haar vriendin bij het schoolontbijt. Het is gemaakt van een schoenendoos, kartonnen bordje en restjes stof. Daarnaast hangen er leuke vlaggetjes boven het bed.

Wil je kind kind later graag verpleegkundige of arts worden? Dan is dit ziekenhuisbed erg mooi om te knutselen en mee te spelen. Dochterlief kreeg het van haar vriendin bij het schoolontbijt. Het is gemaakt van een schoenendoos, kartonnen bordje en restjes stof. Daarnaast hangen er leuke vlaggetjes boven het bed.

Zoonlief maakte samen met manlief deze tennisbaan. Leuk als surprise, maar ook gewoon als knutselwerkje.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een tennisbaan van een schoenendoos

Veel jongens zijn gek op superhelden, dan is deze spiderman doos leuk om te knutselen. De doos was al bijna helemaal rood, het laatste stukje wit werd met stift ingekleurd, daarna werd spiderman er op getekend. Het spinnenweb is van pijpenragers.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze spiderman superhelden schoenendoos

Van een schoenendoos kun je een mooie garage maken. Naast een schoenendoos gebruikten we masking tape en stickers.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze garage van een schoenendoos

Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamelbox voor herfstschatten. Kleine meis schilderde eerst de blauwe en groene achtergrond. Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.

Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze schoenendoos is ook leuk als verzamel box voor al je herfstschatten

Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds kuiken? Alev bedacht dit leuke idee voor een paasdoos. Hier lees je hoe ze hem maakte.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds paaskuiken op een kartonnen schoenendoos?

Bekijk hier meer traktatie ideeën.


Knutselen met materialen uit de natuur enzo


Je vindt hier heel veel knutselwerkjes met materialen uit de natuur. Veel ideeën passen ook bij een Vrije School of Montessorischool. Maar natuurlijk eveneens op een andere basisschool.

Knutselen met schelpen

Kleine meis heeft nooit genoeg poppetjes. Dit poppetje maakten we met een ijsstokje. Het gezicht en de kleding tekende we met dunne permanent stiften. Het schelpje is de rok, ook dat kleurden we met stiften. Met wat dubbelzijdig tape en lijm plakten we het schelpje vast. Met een beetje wol maakten we haar. Schattig toch?

Knutselen met schelpen: poppetje knutselen met ijsstokje en schelp

Met schelpen kun je allerlei dieren knutselen. Dit schelpje verfden we eerst met kinderverf. Daarna maakten we er met Mod Podge een glimmend laagje overheen. Vervolgens knipten we stukjes wol en plakten die op een velletje. Tenslotte plakten we met kinderlijm de stukje schelp er op.

Knutselen met schelpen: kwal met schelp en touw

Een schelpen ketting is ook leuk om te knutselen voor de juf of meester. In sommige schelpjes zit een gaatje. Dat gaatje is ideaal als je een ketting wil maken! Met stevig nylon koord en kraaltjes maakten we deze ketting.

Knutselen met schelpen: ketting zelfmaken

Dit patroon lijkt geschilderd, maar is er opgeplakt met Mod Podge. Eerst hebben we de schelp ingesmeerd met Mod Podge. Daarna hebben we voorzichtig een stukje servet er opgedrukt. Nadat we de randen hebben afgeknipt, hebben we de bovenkant met Mod Podge ingesmeerd. Na het drogen kun je eventueel nog een keer insmeren.

Knutselen met oesters: plaatje op maken met modpodge

Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Ze was toen kleuter en zat in groep 1 of groep 2. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Zoek je nog meer leuke ideeën? Bekijk dan onze blog met ideeën om te knutselen met schelpen.

Knutselen met schelpen: ideeën als je met kinderen naar het strand gaat

Knutselen met stenen: happy stones

Wie kent ze niet, happy stones, mooi versierde stenen. Zo’n steen verstop je als verrassing voor de vinder in de buurt. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften.

Happy stones maken, mooi versierde stenen, die je als verrassing voor de vinder verstopt in de buurt.

Deze stenen kwamen we tijdens wandelingen tegen. Het leukste is natuurlijk om samen met de kinderen ideeën te bedenken om deze stenen te knutselen. Van hun lievelingsdier, favoriete sport, auto, de zon of wat dan ook.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Wie kent ze niet, de happy stones, mooi versierde stenen. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften.

Ook leuk: geef je kind wat verf en glitters, dan krijg je vanzelf een hele mooie happy stone.

Wie kent ze niet, happy stones, mooi versierde stenen. Zo'n steen verstop je als verrassing voor de vinder in de buurt. Geef je kind wat verf en glitters, dan krijg je vanzelf een hele mooie happy stone.

Knutselen met bloemen

Met bloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Lees hier hoe je bloemen kunt drogen en hoe we deze bloemenvazen maakten.

Kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Eigenlijk kun je iedere notitieboekje gebruiken als herbarium.

DIY: een herbarium van droogbloemen maken met de kinderen

Je kunt er ook een bloemenhanger van maken, leuk voor aan de muur. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

een bloemen hanger knutselen

Deze zoutdeeg bloemenhangers maakten we voor de juffen en meesters aan het einde van het schooljaar. Heel makkelijk, maar het kost wel tijd om ze te laten drogen. Hier lees je hoe we de zoutdeeghangers maakten.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen - hanger maken van bloemen en zoutdeeg

Roos maakte een eetbaar plantje, dat er uitziet als echt plantje, maar ook super lekker smaakt. Taik vertelde ook dat de juf niet geloofde dat het eetbaar was. Hij gaf echter niet op en bleef ernaast staan: “Neem nu maar een hap!” Haha….

Leuk én lekker cadeautje maken met kids: plantjes met eetbare aarde

Ook leuk: een kunstwerkje knutselen van droogbloemen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.

Droogbloemen kunstwerk maken

Knutselen met aardappels

Weet je nog: aardappel mannetjes en vrouwtjes maken. Dat kan gewoon met kralen en spelden. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

Weet je nog: aardappel mannetjes en vrouwtjes maken. Dat kan gewoon met kralen en spelden.

Knutselen met takken en resthout uit de natuur

Tijdens een wandeling slepen onze kinderen altijd takken mee naar huis. De kinderen zitten vol van ideeën om te knutselen met dat resthout.

Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstammetje en een satéprikker.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstam en een satéprikker.

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Met of zonder lichtjes. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Met wat stukken resthout op school, knutselde onze jongen in groep 6 dit landschapje. Met een figuurzaag zaagde hij de verschillende lagen. Daarna verfde hij de lagen. Tot slot plakte hij de lagen elkaar op, zodat het knutsel natuur landschap relief kreeg.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Met wat stukken resthout op school, knutselde onze jongen in groep 6 dit landschapje. Met een figuurzaag zaagde hij de verschillende lagen. Daarna verfde hij de lagen. Tot slot plakte hij de lagen elkaar op, zodat het knutsel natuur landschap relief kreeg.

Dit spijkerplankje maak je met een stukje hout, spijkers en wat wol. Eerst teken je de vorm op het plankje. Sla vervolgens de spijkers er in en draai de wol daar omheen. Onze jongen van 12 jaar maakte het Batman logo.

Dit spijkerplankje maak je met een stukje hout, spijkers en wat wol. Eerst teken je de vorm op het plankje. Sla vervolgens de spijkers er in en draai de wol daar omheen. Onze jongen van 12 jaar maakte het Batman logo.

Knutselen met kastanjes

Ook om te knutselen met kastanjes hebben de kinderen genoeg ideeën. Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes, bijvoorbeeld deze diertjes.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Herfst knutselen met kinderen - dieren knutselen zoals een kastanje slak

Het goeie oude kastanje spinnenweb, maar dan met een spinnetje. Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb van kastanjes met spin er in

Fenne knutselde met haar zoon en neven deze toffe dromenvangers. Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels

dromenvanger knutselen

Ook leuk: een ketting van een kastanje knutselen. Hoe we een kraal maakten van een kastanje lees je hier.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Knutselen met herfst bladeren

Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen. Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken.

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes.

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes en een dopje van een eikel.

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, dit is een geverfd herfstblad.

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen
Stempelen met bladeren

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen, ik laat hier wat ideeën zien om met kinderen te knutselen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes mee, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren

Knutselen met dennenappels

Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie maken voor in huis. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels. Kralen vind je bij de kringloopwinkel.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

=> Meer ideeën om te knutselen met herfstmaterialen vind je hier.


Schilderen voor kinderen


In de lente krijgen de bomen langzaam blaadjes. Dat kun je nadoen op papier. Door de boom eerst kaal te schilderen en daarna langzaam de blaadjes te schilderen. Groene blaadjes in de lente, gele, bruine en rode bladeren in de herfst.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - boom schilderen

Voor deze zon maakte ik eerst een achtergrond van verf. Nadat die goed gedroogd was, tekende ik de zon er op met permanent stift.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - de zon schilderen

Corrien beschilderde met haar dochters deze Matroesjka poppen voor de juffen. Ook een leuk cadeau voor de meester, opa, oma, papa of mama. Ze laat ons zien hoe je deze Matroesjka poppen kunt schilderen, kijk je mee?

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Matroesjka poppen zelf beschilderen: leuk cadeau om te knutselen. Matroesjka poppen zijn leuk om zelf te beschilderen. Tof voor als je een cadeau wil knutselen voor de juf, de meester, opa, oma, papa of mama. Dit super leuke idee is van Corrien. Ze maakte samen met haar dochters deze Matroesjka's voor de juffen.

Schilderen op canvas 

Een schilderij op canvas is natuurlijk super stoer. Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Leuk om te bewaren voor later: een kunstwerkje op canvas, gemaakt door je peuter. Zoals dit regenboog schilderij van dochterlief.

regenboog schilderij

Een leuk project voor oudere knutselaars: je eigen Mondriaan schilderen in je favorieten kleuren.

DIY: Mondriaan schilderij in jullie favoriete kleuren

Stempelen met kinderen


Marijke stempelde deze paashaasjes en kuikentjes samen met haar zoon. Je doet een beetje verf op je vinger drukt het op papier. Als het droog is kun je met een fineliner de rest tekenen. Ook allerlei andere beestjes kun je op deze manier maken.

Op zoek naar mooie stempels? Of zoek je meer stempel ideeën? Bekijk deze blog over stempelen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Stempelen met je vingers.

Fenne had een super leuk idee: je eigen kerstkaart stempel maken. Haar zoontje tekende eerst een plaatje op een grote gum. Dat sneed hij vervolgens uit met een gutsmesje, zo krijg je een stempel. Een met een kerstboom en een met een nieuwjaarswens. Hij zei altijd “Happy you near” in plaats van “Happy new year”. Heel toepasselijk!

Als je eenmaal een stempel hebt, dan kun je met een stempelkussen heel veel van je eigen kaarten maken. Kerstkaarten, verjaardagskaarten, uitnodigingen of wat dan ook. Heb je geen grote gum in huis?

Kerstkaarten knutselen met kinderen: je eigen kerstkaart stempelen

Met een aardappel kun je mooi stempelen, deze maakten de kinderen op onze school. Snijd uit de aardappel een aantal stukken. Zorg dat je voldoende aardappel overhoudt om vast te houden. Doop je “aardappel stempel” in inkt of verf en stempel het op een vel. Door een aantal verschillende stempels te maken, krijg je een prachtige plant met bloem. Hier werd eerst gele verf gebruikt, nadat gedroogd die was, werd blauwe er overheen gestempeld.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen. Met een aardappel of foam kun je een bloem stempelen.

Zijn het stiften of is het verf? Met deze schuimmarkers kun je heel leuk stempelen en tekenen, ook met kleine handjes. Zo maakten we deze regenboog met schuimmarkers en stiften.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals tekenen en stempelen met schuimmarkers

Tekenen en kleuren voor kinderen


Bij ideeën om te knutselen met kinderen denk je misschien niet direct aan tekenen. Terwijl veel kinderen uren lang zoet kunnen zijn met een paar potloden, stiften of gelpennen.

Een kleurplaat is extra leuk als hij eigen is, gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar. Zo maak je je eigen kleurplaat.

Een kleurplaat maken van een foto

Had jij hem vroeger ook: de spirograaf?  De spiraal tekenset blijkt leuk.

SES spiraal tekenset

Met wasco kun je een tekening net wat meer geven. Zoals deze vaas getekend met wasco krijtjes.

Met wasco kun je een tekening net wat meer geven. Zoals deze vaas getekend met wasco krijtjes.

Op zoek naar een leuk spelletje waarmee je kinderen kunt vermaken? Geef ze A4 papieren en potloden. Vouw de papieren over de lengte een paar keer dubbel, zodanig dat je vier vlakken onder elkaar krijgt. Geef ieder kind een papier en laat ze in het bovenste vak een hoed tekenen. Nu geven ze het papier door en tekenen ze in het tweede vlak het hoofd. En vervolgens in het derde vlak de buik en armen en in het vierde vlak de benen. Doordat de kids niet zien wat degene voor hun gedaan heeft, wordt het resultaat grappig.

Op zoek naar een leuk spelletje waarmee je kinderen kunt vermaken? Geef ze A4 papieren en potloden. Vouw de papieren over de lengte een paar keer dubbel, zodanig dat je vier vlakken onder elkaar krijgt. Geef ieder kind een papier en laat ze in het bovenste vak een hoed tekenen. Nu geven ze het papier door en tekenen ze in het tweede vlak het hoofd. En vervolgens in het derde vlak de buik en armen en in het vierde vlak de benen. Doordat de kids niet zien wat degene voor hun gedaan heeft, wordt het resultaat grappig.

Tekenen en schilderen met aquarelpotloden

Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Wat ook fijn is: het geeft wat minder rommel dan verf.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - aquarelpotloden voor kinderen

Met aquarelpotloden kun je kinderen ook heel goed uitleggen hoe de kleurencirkel werkt. Een kleurencirkel laat zien hoe je van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw de andere kleuren maakt. De cirkel tekende ik zelf, daarvoor gebruikte ik borden voor de omtrek en een grote liniaal voor de lijnen. Kleine meis vulde de cirkel in met aquarelpotloden. Bekijk hier meer aquarel ideeën.

Met aquarel potloden kun je kinderen ook heel goed uitleggen hoe de kleurencirkel werkt. Een kleurencirkel laat zien hoe je van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw de andere kleuren maakt. 

Kunstwerken natekenen

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Meer thuis kunst voor kids: online workshops, boeken en knutselen

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Dieren natekenen

De kids hebben een aantal leuke “na-teken-boeken”. Zo gebruiken ze graag het boek Zo teken je leuke dieren. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Vanaf een jaar of zes begonnen ze met de makkelijkste dieren, daarna de moeilijkere. Lees hier meer over dit boek.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals dit boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Daarnaast hebben we Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Met dit boek teken je met mooie ronde vormen. Het is wel wat moeilijker, de eerste dieren kun je vanaf een jaar of 8 tekenen. Dit soort boeken zijn een goede manier om een tekening te starten. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Maar toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen. Lees hier meer over dit boek.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Met een sjabloon tekenen is vaak net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Dit tekensjabloon komt uit een set van Djeco. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto’s. Je tekent eerst en kleurt het daarna in. Leuk voor peuters, kleuters en wat jongere kinderen.

Meer vogels knutselen en tekenen

Met een sjabloon tekenen is net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto's. Je tekent eerst en kleurt het daarna in.

Kleurboek annex doeboek

Een kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek rozeMaak dit boek blauwMaak dit boek groen en Maak dit boek geelHier vertel ik er meer over

Een kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek roze, Maak dit boek blauw, Maak dit boek groen en Maak dit boek geel. 

Handletteren voor kinderen


Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Handletteren kun je met fineliners of gelpennen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een kaartje zelf tekenen met handletteren

Kaarsen en waxinelichthouders versieren


Zoonlief versierde de kaarsen met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Een kaars kun je versieren, leuk als cadeau.

Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken. We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Borduren voor kinderen


Borduren op papier

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier. Hiervoor gebruiken we een prikblok, borduurnaalden en (katoenen) wol, dik gekleurd papier en lijm.

Kleine meis maakte deze kat of poes op school. Je tekent of print eerst een leuk figuur op dik papier. Daar maak je met het prikblok gaatjes in. Bij kleintjes moeten die gaatjes flink ver uit elkaar zitten, anders scheuren ze uit. Vervolgens kunnen ze het gaan borduren. De draad kun je beter niet te lang maken.

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier.

Deze verschillende hartjes van wol maakten we voor Valentijnsdag.

Knutselen voor Valentijnsdag: hartjes van wol

Ook leuk: een stukje karton inwikkelen met twee kleuren wol. Hier vertel ik hoe je deze hartjes hanger kunt knutselen voor Valentijnsdag.

Hartjes hanger knutselen voor Valentijnsdag

Kerstkaarten kun je ook borduren, op lege kerstkaarten. Met katoenen wol en wat extra versiersels zoals knopen en pailletten. Met het prikblok maakten we een kerstboom mal die we meerdere keren kunnen gebruiken. Bekijk hier de uitleg & meer zelfgemaakte kerst kaarten.

Kerstkaarten kun je ook borduren, op lege kerstkaarten. Met het prikblok maakten we een kerstboom mal die we meerdere keren kunnen gebruiken.

Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Borduren op stof

Met een paar kleine stukjes reststof kun je mooie knutselwerkjes maken.

Voor deze kat of poes plak je de stukjes stof eerst vast. Daarna borduur je er omheen. Leuk voor beginnende borduurders. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

Voor deze poes plak je de stukjes stof eerst vast. Daarna borduur je er omheen. Leuk voor beginnende borduurders.

Voor dit borduurwerkje knip je eerst blaadjes en bloemen. Die speld je op een stukje stof. Vervolgens zet je ze vast met wol in bijpassende kleuren. Dit borduurwerk zag ik op de de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit borduurwerkje knip je eerst blaadjes en bloemen. Die speld je op een stukje stof. Vervolgens zet je ze vast met wol in bijpassende kleuren.

Ook voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi.

Voor dit mooie “borduurwerk” van een zonsondergang is geen draad gebruikt, maar alleen lijm. De stukjes stof zijn geknipt met een gewone schaar en een kartelschaar. Daarna zijn ze met lijm vastgeplakt. Dit kunstwerk zag ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit mooie "borduurwerk" van een zonsondergang is geen draad gebruikt, maar alleen lijm. De stukjes stof zijn geknipt met een gewone schaar en een kartelschaar.

Zoonlief kwam op de KinderKunstBiënnale in de OBA ook zijn eigen knutselwerkje tegen, dat hij maakte op school. Hoe leuk is dat: je eigen knutselwerkjes van school in een tentoonstelling tegenkomen? Hij maakte het zwarte gezichtje met de rode oog en neus, van vilt, wol en knopen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoonlief kwam op de KinderKunstBiënnale in de OBA ook zijn eigen knutselwerkje tegen, dat hij maakte op school. Hoe leuk is dat: je eigen knutselwerkjes van school in een tentoonstelling tegenkomen? Hij maakte het zwarte gezichtje met de rode oog en neus, van vilt, wol en knopen.

Naaien voor kinderen


Deze dromenvanger is leuk om zelf te knutselen met lintjes, voor je eigen kamer of voor een vriendinnetje.

dromenvanger van lintjes voor babykamer of kinderkamer

Leuk om te knutselen met kinderen en de garantie voor veel speelplezier: DIY theezakjes.

theezakjes knutselen van vilt

Voor iets grotere kids: zelf een knuffeltje maken met de naaimachine. Super koddig, zo’n dino knuffel.

DIY: zelf een knuffel maken

Een van onze nichtjes maakt super mooie knuffels voor onze kids, deze schattige vlinder en een stoere autoknuffel.

DIY: een vlinderknuffel maken

Dit is een wat moeilijker klusje, maar je kunt het wel heel lang bewaren: deze verjaardagskroon van stof.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown

Zoek je nog meer leuke ideeën? Kijk dan even naar deze lijst met leuke handwerkprojecten die geschikt zijn voor kids.

Handwerken voor jonge kinderen: naaien en borduren voor jongens en meisjes

Wil je de muizen uit het Muizenhuis andere kleertjes geven? Of iets maken voor je knuffel? Kleertjes voor de knuffels maak je heel makkelijk zelf van een paar oude sokken of een mouw.

DIY geïnspireerd op het Muizenhuis: supersnelle zelfgemaakte kleertjes voor de knuffels

Kleding versieren en knutselen voor in de verkleedkist


Leuk om samen te maken: iets voor de verkleedkist, zoals dit  piratenpak, met print van textielstift.

piratenpak voor in de verkleedkist

Een zelfgemaakt politieshirt is heel tof. Ik versierde een shirt daarvoor met flockfolie.

DIY een politie shirt voor de verkleedkist maken

Met een textielstift maak je ook heel makkelijk een indianenoutfit.

DIY feest outfit: verkleden als indianen

Voor een held maak je dit superheldenmasker, in het roze trouwens ook heel geschikt voor Mega Mindy.

DIY: sterren masker voor een superheld

Handige kleding hacks

Heb je een oud kledingstuk met een vlek of andere beschadiging? Of is het gewoon saai? Zulke kinderkleding kun je versieren met textielstiften. In dit artikel delen we heel veel leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

Kinderkleding versieren met textielstiften

Deze gevlochten Zpagetti riem maak je heel makkelijk zelf.

DIY: gevlochten Zpagetti riem voor een meisjesbroek

Van een paar oude sokken kun je heel makkelijk zelf beenwarmers maken, ook met de hand, dus een leuk klusje voor beginners.

DIY: beenwarmers zelfmaken voor kinderen

Met flockfolie en een strijkbout kun je kleding heel snel versieren.

Kinderkleding om zelf te maken: een

Iets meer werk, maar met stof kun je ook mooie letters zelf maken.

Letters en figuren zelf maken van stof

Stoepkrijten


Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening!

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën

Tekenen op het raam


Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. Je maakt het met een krijtstift voor op het raam.

krijtstift op raam

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering.

Dit "glas in lood" gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering.

Ideeën om knutselen met kinderen in de tuin


Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen voor in de tuin

Dit ijswinkeltje en koffiebarretje maakten we van oude plantenbakken. Gezellig voor in de tuin tuin of op het balkon.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften een plantenpot versieren

Ook leuk om kinderen te leren over de natuur: een tuintje binnen maken op een houten plankje. Met paadjes en bloemen van schelpen, rijst en peulvruchten. En een paar echte plantjes, zelf opgekweekt in een bekertje.

Leuk om kinderen te leren over de natuur: een tuintje binnen maken op een houten plankje. Met paadjes en bloemen van schelpen, rijst en peulvruchten. En een paar echte plantjes, zelf opgekweekt in een bekertje.

Knutselen voor de vogels

Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels.

DIY: kopje vogelvoer maken

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren.

kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Door de sneeuw en kou was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je het maakt.

vogeltaart in de tuin

Iets leuks doen met knutselwerkjes


Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op.

In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag.

Iets leuks doen met al die knutselwerkjes

Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten. Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.

Knutselwerkjes bewaren kunst als aan de muur

Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, ik maakte er een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen van. Ik plakte lichtgekleurd behang aan de binnenkant, daardoor wordt alles wat in het kastje staat uitgelicht.

pronkkastje om knutselwerkjes van kinderen in te bewaren

Meer ideeën voor knutselen met kinderen


Zoek je nog meer ideeën om te knutselen met kinderen? Hier vind je nog veel meer blogs met knutsel inspiratie.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter en schoolkinderen. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids